Πέμπτη 28 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παραδίδεται στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα

Με πραγματικό στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την εκμετάλλευση της σημερινής και μελλοντικής περιουσίας της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, η κυβέρνηση έφερε για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής νομοσχέδιο για την "αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΘ".

Μάλιστα η σπουδή της για την προώθηση αυτού του νομοσχεδίου ήταν πρωτοφανής, καθώς παρά τις διαμαρτυρίες των βουλευτών της επιτροπής, αποφάσισε χτες στις τρεις το μεσημέρι να καλέσει για ακρόαση εμπλεκόμενους φορείς στις έξι το απόγευμα της ίδιας μέρας! Επειδή προφανώς είχε ενημερώσει να προσέλθουν όσοι επιθυμούσε, αρνήθηκε να ικανοποιήσει το εύλογο αίτημα να κληθούν σήμερα οι εκπρόσωποι των φορέων προκειμένου να υπάρξει εύλογος χρόνος για την ειδοποίησή τους.

Με το νομοσχέδιο, στη θέση της σημερινής ΔΕΘ συνιστώνται δύο ανώνυμες εταιρίες και το μετοχικό κεφάλαιο της μίας από αυτές θα μπορεί μέχρι το 45% να δοθεί σε ιδιώτες.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου στην τοποθέτησή του στην επιτροπή τόνισε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο θέλει "να χρυσώσει το χάπι", προκειμένου να περάσει τις επιδιώξεις της για να παραχωρήσει στον ιδιωτικό τομέα ό,τι πιο κερδοφόρο έχει να επιδείξει η ΔΕΘ. Επειδή δε το σημερινό καθεστώς της Εκθεσης στον έναν ή τον άλλο βαθμό ήταν εμπόδιο σε αυτές τις επιδιώξεις, η κυβέρνηση το αλλάζει. Μάλιστα, όπως είπε ο βουλευτής, στη συγκεκριμένη περίπτωση της ΔΕΘ δεν ισχύει ούτε καν το κλασικό επιχείρημα της "προβληματικότητας" που συνήθως επιστρατεύεται για τις ιδιωτικοποιήσεις, αφού η Εκθεση είναι κερδοφόρα. Μία άλλη σημαντική παράμετρος της υπόθεσης είναι και το ότι δε διασφαλίζονται οι εργασιακές σχέσεις των απασχολούμενων στη ΔΕΘ, κατέληξε ο Στ. Παναγιώτου.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ