ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Απειλές προς τις Εφορίες για εκκρεμείς δηλώσεις

Το πάση θυσία κλείσιμο όλων των εκκρεμών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που είχαν υποβληθεί το 1997 ή και προηγούμενα έτη, το αργότερο μέχρι τις 10 Μάρτη 1999, ζητά το υπουργείο Οικονομικών από τις Εφορίες ολόκληρης της χώρας.

Σε σχετική εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε προς όλες τις Εφορίες, υπενθυμίζεται ότι είχε ζητηθεί από τις ΔΟΥ ήδη από τον περασμένο Φλεβάρη να προβούν στην εκκαθάριση όλων των εκκρεμών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, αρχικών - συμπληρωματικών - τροποποιητικών, οικονομικών ετών 1997 και προηγούμενων ετών. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σχετικά, παρατηρείται ότι σε όλες σχεδόν τις ΔΟΥ εκκρεμεί ακόμα ένας μεγάλος αριθμός ανεκκαθάριστων τέτοιων δηλώσεων, που έχει αποτέλεσμα παράπονα εκ μέρους των φορολογούμενων και καθυστέρηση στην είσπραξη εσόδων του δημοσίου.

Με βάση τα παραπάνω, το υπουργείο Οικονομικών καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να περαιώσουν την εκκαθάριση των παραπάνω δηλώσεων το αργότερο μέχρι τις 10 Μάρτη 1999, εκτοξεύοντας παράλληλα την απειλή ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αναζητηθούν ευθύνες από τους υπεύθυνους. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται "σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα ανωτέρω, θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να ελέγξουμε αυστηρά τους υπεύθυνους". Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω απειλή εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, αφ' ενός μεν, λειτουργεί εκβιαστικά σε βάρος των υπαλλήλων, αφ' ετέρου δε, ενέχει τον κίνδυνο αυθαιρεσίας στον τρόπο με τον οποίο θα περαιωθούν οι σχετικές εκκρεμείς υποθέσεις.

Μείωση επιτοκίων και από την Eurobank

Στη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων προχωρά από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φλεβάρη ο όμιλος τραπεζών της Eurobank. Οπως ανακοινώθηκε σχετικά χτες, η Τράπεζα EFG Eurobank, η Τράπεζα Αθηνών και η Τράπεζα Κρήτης (οι δύο τελευταίες ανήκουν πλέον στον όμιλο Eurobank) προχωρούν σε μείωση έως και δύο ποσοστιαίες μονάδες των επιτοκίων χορηγήσεών τους, ενώ παράλληλα προσφέρουν δυνατότητα αναχρηματοδότησης παλαιών υψηλότοκων στεγαστικών δανείων, είτε για κατοικία είτε για επαγγελματική στέγη.

Ετσι, το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων για κεφάλαια κίνησης και πάγιες εγκαταστάσεις διαμορφώνεται σε 12,75% (από 14,75%). Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων μειώνονται αναλόγως του προγράμματος έως και 1,5 μονάδα και διαμορφώνονται ως εξής:

  • Στεγαστικό ελεύθερης δόσης 11,75% κυμαινόμενο.
  • BONUS κυμαινόμενο 12%.
  • Επιτόκιο σταθερής περιόδου για 2 έτη 9,5%.
  • Επιτόκιο σταθερής περιόδου για 3 έτη 8,5%.
  • Επιτόκιο σταθερής περιόδου για 5 έτη 7,5%.
  • Επιτόκιο σταθερής περιόδου για 10 έτη 7,4%.
  • Επιτόκιο σταθερό για 15 έτη 7,25%.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων σε ευρώ διαμορφώνονται ως εξής:

  • Κυμαινόμενο επιτόκιο σε ευρώ 5,5%.
  • Σταθερό επιτόκιο σε ευρώ για 3 χρόνια 6%.

Επίσης δημιουργείται νέο ειδικό πρόγραμμα αναχρηματοδότησης σε ευρώ για όσους έχουν παλαιά δάνεια με υψηλά δραχμικά επιτόκια, είτε για κατοικία είτε για επαγγελματική στέγη. Οι δόσεις ξεκινούν από 7.000 δρχ. το μήνα ανά εκατομμύριο δανείου.

Το βασικό επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώνεται κατά 1,5 μονάδα και διαμορφώνεται στο 14,5%.

Τέλος, τα επιτόκια των προγραμμάτων καταθέσεων μειώνονται κατά 0,50% ανάλογα με την κάθε κατηγορία. Το επιτόκιο του λογαριασμού super ταμιευτήριο διαμορφώνεται αναλόγως του ποσού από 8% έως 10,25%.

Αναζητούν τις επιπτώσεις από το ΕΥΡΩ

Τη διαπίστωση πως είναι δύσκολο να προκαθοριστεί ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του κοινού νομίσματος στη βιομηχανική διάρθρωση των εθνικών οικονομιών, έκανε από το βήμα του συνεδρίου με θέμα "Ευρώ και επιχειρήσεις", ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας και σημείωσε πως δύο είναι τα πιθανά σενάρια: Οτι η ενιαία αγορά θα ωφελήσει τις χώρες της Νότιας Ευρώπης μέσω της αναδιανομής των συντελεστών του κεφαλαίου και της εργασίας από τις πλούσιες σε κεφάλαιο περιοχές στις λιγότερο πλούσιες, επειδή διαθέτουν περισσότερα περιθώρια ανάπτυξης σε επίπεδο υποδομών. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μια συγκέντρωση της βιομηχανικής παραγωγής σε περιοχές που ήδη υπάρχει τέτοια υποδομή λόγω οικονομιών κλίμακος και φάσματος. Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία πως τα θετικά αποτελέσματα της ΟΝΕ θα πρέπει να αναμένονται μεγαλύτερα από τα αρνητικά, στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, εφόσον όμως συνεχιστούν οι επιχορηγήσεις των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης.

Στην εκδήλωση, που ουσιαστικά ήταν η εναρκτήρια του προγράμματος εκδηλώσεων του ΥΠΕΘΟ για το 1999 με σκοπό την ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου για τις αλλαγές που θα επιφέρει η εισαγωγή του ευρώ, μίλησε ο γγ του ΥΠΕΘΟ Γ. Παπαϊωάννου, ο οποίος αναφέρθηκε στην προοπτική ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, στη μετά ΟΝΕ οικονομική πολιτική, καθώς και στις διαδικασίες που απαιτούνται για την ομαλή μετάβαση στο ευρώ.

Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Μαγκριώτης, που χαιρέτισε στην εκδήλωση, επανέλαβε τα γνωστά επιχειρήματα της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως από την ένταξή μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση και την κυκλοφορία του κοινού νομίσματος, αποδεικνύεται ότι η οικονομία μας είναι ισχυρή, βρίσκεται σε μια συνεχή αναπτυξιακή τροχιά και τα ευεργετήματα για όλες τις κοινωνικές ομάδες και τους πολίτες θα είναι πολλαπλά.

Κύρια απασχόλησαν τη συζήτηση τα σημαντικά οφέλη που θα έχουν οι επιχειρήσεις από την ένταξη της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ, γιατί θα αποφύγουν τους συναλλαγματικούς κινδύνους που υπάρχουν σήμερα, και παράλληλα θα μειωθεί το χρηματοοικονομικό κόστος που τις επιβαρύνει. Αυτό που σημειώθηκε ιδιαίτερα είναι πως οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει από τώρα να ξεκινήσουν την προετοιμασία για το ευρώ, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα, ώστε να μεταβούν ομαλά στη νέα οικονομική πραγματικότητα.

ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Παραπλανά το υπουργείο Ανάπτυξης

"Μια από τα ίδια" ήταν και το προχτεσινό δελτίο του υπουργείο Ανάπτυξης με τις "ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης" των υγρών καυσίμων, καθώς, όπως διαπιστώνεται από τη χτεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Αττικής, για άλλη μια φορά οι ενδεικτικές τιμές ήταν χαμηλότερες από τις τιμές χονδρικής στις οποίες οι εταιρίες πωλούν στους βενζινοπώλες. Είναι επομένως αυτονόητο, ότι οι τελικές τιμές λιανικής πώλησης, που ισχύουν για τη νέα βδομάδα, δεν μπορεί παρά να απέχουν κατά πολύ από αυτές που υποδεικνύει το υπουργείο.

Συγκεκριμένα, οι αποκλίσεις μεταξύ των τιμών χονδρικής των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και των "ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης" του δελτίου του υπουργείου Ανάπτυξης κυμαίνονται από 2,4% μέχρι 8,9%. Τη στιγμή, λοιπόν, που το υπουργείο συνιστά στους καταναλωτές να αναζητούν αυτή τη βδομάδα στα πρατήρια τη βενζίνη σούπερ στις 191,9 δρχ. το λίτρο στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, οι εταιρίες άλλα είχαν κατά νου και πωλούν από χτες χονδρικά τη σούπερ από 197,3 μέχρι 205,8 δρχ. το λίτρο, δηλαδή από 5,4 μέχρι 13,9 δρχ. το λίτρο παραπάνω.

Επίσης, για την αμόλυβδη η ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης του υπουργείου είναι 175,3 δρχ. το λίτρο μέχρι την επόμενη Τετάρτη, όμως οι εταιρίες προμηθεύουν τα πρατήρια στις 181 δρχ. μέχρι και 190,8 δρχ. το λίτρο ή αλλιώς ακριβότερα κατά 3,3% μέχρι 9,9% παραπάνω. Και αυτό, υπογραμμίζουμε, χονδρικά. Δηλαδή, εάν προστεθεί το ποσοστό κέρδους των πρατηριούχων, τότε κι αν είναι εξωπραγματικές και παραπλανητικές οι τιμές λιανικής πώλησης που δίνει το υπουργείο.

Τέλος, το πετρέλαιο θέρμανσης που από το υπουργείο Ανάπτυξης συνιστάται να πωλείται στις 65,3 δρχ. το λίτρο, τα πρατήρια το προμηθεύονται από τις εταιρίες εμπορίας από 66,5 μέχρι 69 δρχ. το λίτρο ή υψηλότερα από την ενδεικτική λιανική κατά 1,5 μέχρι 3,7 δρχ. το λίτρο.

Μέχρι 12 του Φλεβάρη το σήμα για τα ΙΧ

Παρατείνεται μέχρι τις 12 Φλεβάρη 1999 (ενώ κανονικά έληγε την 1η Φλεβάρη) η προθεσμία για την προμήθεια των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων οχημάτων έτους 1999, με απόφαση που υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ και κοινοποιήθηκε με σχετική εγκύκλιο στις εφορίες.

Οσοι από τους κατόχους ΙΧ και μοτοσικλετών έχουν πάρει το σχετικό ειδοποιητήριο από την εφορία τους, για την προμήθεια του σήματος μπορούν να απευθύνονται στις τράπεζες Αγροτική, Εθνική, Ιονική και Πίστεως. Οσοι δεν έχουν λάβει ειδοποιητήριο, θα πρέπει να απευθυνθούν στις εφορίες τους.

Ιση με δύο Ελλάδες!

Αν σας έλεγαν ότι η μεγαλύτερη εταιρία στον κόσμο, με βάση τη χρηματιστηριακή της αξία, ξεπερνά τον προϋπολογισμό της Ελλάδας ή είναι υπερδιπλάσια του ελληνικού ΑΕΠ, θα το πιστεύατε; Οσο κι αν κάτι τέτοιο φαντάζει απίστευτο, είναι αληθινό. Αρκεί μια σύγκριση στη χρηματιστηριακή αξία της αμερικάνικης πολυεθνικής εταιρίας λογισμικού Microsoft και τον προϋπολογισμό του ελληνικού κράτους για το 1999 που ψηφίστηκε πέρσι το Δεκέμβρη στη Βουλή. Ιδού και τα τεκμήρια. Από τη λίστα με τις 500 μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου - με βάση τη χρηματιστηριακή τους αξία - που δημοσιεύτηκε χτες στη βρετανική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", προκύπτει ότι η Microsoft αξίζει 271,85 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 81,5 τρισεκατομμύρια δραχμές). Επίσης, με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό 1999, που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβρη, το σύνολο των δαπανών του ελληνικού κράτους (για μισθούς, συντάξεις, αποπληρωμή παλιών δανείων, δημόσια έργα και άλλες προμήθειες), εκτιμάται ότι θα φτάσει φέτος στο ποσό των 13,2 τρισεκατομμυρίων δραχμών, ενώ ο πλούτος της Ελλάδας με βάση το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε τρέχουσες τιμές, υπολογίζεται να φτάσει φέτος τα 38 τρισεκατομμύρια δραχμές. Μια απλή διαίρεση μας δείχνει ότι η χρηματιστηριακή αξία της Microsof είναι 6 φορές μεγαλύτερη από τις δαπάνες του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 1999 και υπερδιπλάσια από το ελληνικό ΑΕΠ. Η Microsof δηλαδή, είναι λίγο μεγαλύτερη από... 2 Ελλάδες!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ