Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Παραπλανά το υπουργείο Ανάπτυξης

"Μια από τα ίδια" ήταν και το προχτεσινό δελτίο του υπουργείο Ανάπτυξης με τις "ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης" των υγρών καυσίμων, καθώς, όπως διαπιστώνεται από τη χτεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Αττικής, για άλλη μια φορά οι ενδεικτικές τιμές ήταν χαμηλότερες από τις τιμές χονδρικής στις οποίες οι εταιρίες πωλούν στους βενζινοπώλες. Είναι επομένως αυτονόητο, ότι οι τελικές τιμές λιανικής πώλησης, που ισχύουν για τη νέα βδομάδα, δεν μπορεί παρά να απέχουν κατά πολύ από αυτές που υποδεικνύει το υπουργείο.

Συγκεκριμένα, οι αποκλίσεις μεταξύ των τιμών χονδρικής των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και των "ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης" του δελτίου του υπουργείου Ανάπτυξης κυμαίνονται από 2,4% μέχρι 8,9%. Τη στιγμή, λοιπόν, που το υπουργείο συνιστά στους καταναλωτές να αναζητούν αυτή τη βδομάδα στα πρατήρια τη βενζίνη σούπερ στις 191,9 δρχ. το λίτρο στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, οι εταιρίες άλλα είχαν κατά νου και πωλούν από χτες χονδρικά τη σούπερ από 197,3 μέχρι 205,8 δρχ. το λίτρο, δηλαδή από 5,4 μέχρι 13,9 δρχ. το λίτρο παραπάνω.

Επίσης, για την αμόλυβδη η ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης του υπουργείου είναι 175,3 δρχ. το λίτρο μέχρι την επόμενη Τετάρτη, όμως οι εταιρίες προμηθεύουν τα πρατήρια στις 181 δρχ. μέχρι και 190,8 δρχ. το λίτρο ή αλλιώς ακριβότερα κατά 3,3% μέχρι 9,9% παραπάνω. Και αυτό, υπογραμμίζουμε, χονδρικά. Δηλαδή, εάν προστεθεί το ποσοστό κέρδους των πρατηριούχων, τότε κι αν είναι εξωπραγματικές και παραπλανητικές οι τιμές λιανικής πώλησης που δίνει το υπουργείο.

Τέλος, το πετρέλαιο θέρμανσης που από το υπουργείο Ανάπτυξης συνιστάται να πωλείται στις 65,3 δρχ. το λίτρο, τα πρατήρια το προμηθεύονται από τις εταιρίες εμπορίας από 66,5 μέχρι 69 δρχ. το λίτρο ή υψηλότερα από την ενδεικτική λιανική κατά 1,5 μέχρι 3,7 δρχ. το λίτρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ