Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητούν τις επιπτώσεις από το ΕΥΡΩ

Τη διαπίστωση πως είναι δύσκολο να προκαθοριστεί ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του κοινού νομίσματος στη βιομηχανική διάρθρωση των εθνικών οικονομιών, έκανε από το βήμα του συνεδρίου με θέμα "Ευρώ και επιχειρήσεις", ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας και σημείωσε πως δύο είναι τα πιθανά σενάρια: Οτι η ενιαία αγορά θα ωφελήσει τις χώρες της Νότιας Ευρώπης μέσω της αναδιανομής των συντελεστών του κεφαλαίου και της εργασίας από τις πλούσιες σε κεφάλαιο περιοχές στις λιγότερο πλούσιες, επειδή διαθέτουν περισσότερα περιθώρια ανάπτυξης σε επίπεδο υποδομών. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μια συγκέντρωση της βιομηχανικής παραγωγής σε περιοχές που ήδη υπάρχει τέτοια υποδομή λόγω οικονομιών κλίμακος και φάσματος. Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία πως τα θετικά αποτελέσματα της ΟΝΕ θα πρέπει να αναμένονται μεγαλύτερα από τα αρνητικά, στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, εφόσον όμως συνεχιστούν οι επιχορηγήσεις των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης.

Στην εκδήλωση, που ουσιαστικά ήταν η εναρκτήρια του προγράμματος εκδηλώσεων του ΥΠΕΘΟ για το 1999 με σκοπό την ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου για τις αλλαγές που θα επιφέρει η εισαγωγή του ευρώ, μίλησε ο γγ του ΥΠΕΘΟ Γ. Παπαϊωάννου, ο οποίος αναφέρθηκε στην προοπτική ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, στη μετά ΟΝΕ οικονομική πολιτική, καθώς και στις διαδικασίες που απαιτούνται για την ομαλή μετάβαση στο ευρώ.

Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Μαγκριώτης, που χαιρέτισε στην εκδήλωση, επανέλαβε τα γνωστά επιχειρήματα της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως από την ένταξή μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση και την κυκλοφορία του κοινού νομίσματος, αποδεικνύεται ότι η οικονομία μας είναι ισχυρή, βρίσκεται σε μια συνεχή αναπτυξιακή τροχιά και τα ευεργετήματα για όλες τις κοινωνικές ομάδες και τους πολίτες θα είναι πολλαπλά.

Κύρια απασχόλησαν τη συζήτηση τα σημαντικά οφέλη που θα έχουν οι επιχειρήσεις από την ένταξη της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ, γιατί θα αποφύγουν τους συναλλαγματικούς κινδύνους που υπάρχουν σήμερα, και παράλληλα θα μειωθεί το χρηματοοικονομικό κόστος που τις επιβαρύνει. Αυτό που σημειώθηκε ιδιαίτερα είναι πως οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει από τώρα να ξεκινήσουν την προετοιμασία για το ευρώ, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα, ώστε να μεταβούν ομαλά στη νέα οικονομική πραγματικότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ