ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εγινε τίποτε;

ΕΓΙΝΕ ΚΑΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ χτες στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις; Μπα, η ιδέα μας θα ήτανε. Λάθος θα κάναμε και, το χειρότερο, ορισμένοι από εμάς θα είχαμε παραισθήσεις. Να πάμε να δούμε κανένα γιατρό...

***

Τι στο καλό, αν γινότανε τέτοιο πράγμα, δε θα το βλέπαμε στα απογευματινά δελτία των αντικειμενικών και σύγχρονων ειδησεογραφικών καναλιών, που έχουμε την ευτυχία να διαθέτουμε;

***

Δε θα το "κατέγραφαν οι κάμερες" του ΜΕΓΚΑ, δε θα "χτύπαγε στην καρδιά των γεγονότων" το ΣΤΑΡ, δε θα το μετέδιδε ο "πρώτος και αυτή τη βδομάδα" ΑΝΤΕΝΝΑ και δε θα το έβλεπαν οι 457 κάμερες και τα 223 ελικόπτερα του ΣΚΑΪ, που ήταν εκεί από το πρωί;

***

Αυτοί, λοιπόν, οι αντικειμενικοί παρατηρητές είδαν στην Αθήνα πάρα πολλούς αστυνομικούς, είδαν επεισόδια που έγιναν στο Πολυτεχνείο, είδαν πέτρες και αψιμαχίες. Πορεία δεν είδαν... Συμπέρασμα, πορεία δεν έγινε!

***

Τώρα, γιατί οι μαθητές λένε ότι ήταν κατά χιλιάδες και διαδήλωναν... Ε, προφανώς, πρόκειται για κάποιο κόλπο που σκάρωσαν, προκειμένου, ως γνήσιοι υποκινούμενοι του Περισσού, να υπονομεύσουν την κυβέρνηση!

***

ΚΙ ΟΜΩΣ, ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ τα πράγματα η κυβέρνηση, όσο κι αν σας φαίνεται απίθανο. Γι' αυτό και το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει τις απειλές, μιλώντας για "μαύρες λίστες" σχολείων. Γι' αυτό κι ο Ρέππας προαναγγέλλει ΜΑΤ στα μπλόκα των μαθητών.

***

Γι' αυτό και ο Σημίτης κάνει τον αδιάφορο και επιδιώκει να μας πείσει ότι δεν τρέχει τίποτε. Αλλά καλά θα κάνει να προσπαθήσει να πείσει πρώτα τον εαυτό του, τα στελέχη του κόμματός του, κατά δεύτερον, και μετά να προσπαθήσει σε μας.

***

Και κάτι ακόμη: Ας μην ξεχνά, ότι όπου να 'ναι ξεκινούν και οι αγροτικές κινητοποιήσεις και, όπως και να το κάνεις, όσα περισσότερα μέτωπα ανοίγονται, τόσο περισσότερη δουλιά τον περιμένει...

"Επαινοι" για τον Μ. Εβερτ

Τους επαίνους της κυβέρνησης απέσπασε, δίκαια, ο Μ. Εβερτ. Προχτές είχε καλέσει την ΟΛΜΕ "να συμβάλει έμπρακτα στο άνοιγμα των σχολείων", μετά τη στάση του Γερ. Αρσένη, ο οποίος "υπαναχώρησε σε πολλές από τις εσφαλμένες θέσεις του". Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να χειροκροτήσει τη δήλωση Εβερτ χαρακτηρίζοντάς την "υπεύθυνη στάση πολιτικού", η οποία πρέπει να βρει μιμητές.

Βέβαια, ο Μ. Εβερτ και όταν τον κατηγορούσε η σημερινή κυβέρνηση για λαϊκισμό, αυτός επέμενε συναινετικά, στηρίζοντας τις επιλογές της και αυτό συνεχίζει με συνέπεια να κάνει μέχρι σήμερα. Είναι όμως ορισμένες φορές, όπως η συγκεκριμένη, που μπορεί πιο εύκολα να γίνει αντιληπτός ο ρόλος των διαφόρων εφεδρειών του συστήματος (χρησιμοποιημένων ή μη). Ο καθένας, πάντως, μπορεί να έχει τις απόψεις του και τα όνειρά του, όπως, π. χ., ο Μ. Εβερτ για την Προεδρία της Δημοκρατίας...

Το κύριο έργο της Παιδείας

"Σήμερα το πρόβλημα της Παιδείας στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες περιοχές της οικουμένης, εμφανίζεται φορτισμένο από την αμηχανία των παιδαγωγών εμπρός στις πρωτόφαντες νεο-τιτανικές δυνάμεις, τις έκγονες της σύγχρονης μεγαλοδύναμης επιστήμης και μεταεπιστημονικής τεχνικής.

Και όμως, δεν έχει παύσει και σήμερα να είναι κύριο έργο της Παιδείας η διάπλαση της ανθρώπινης προσωπικότητας, προς ανάπτυξη αισθαντικότητας και νοημοσύνης, έλλογης θεληματικότητας και στέρεης ηθικότητας, ιδιοτήτων συστατικών αληθινής ελευθερίας του ανθρώπου. Θα είναι θλιβερή εκτροπή της Παιδείας, αν από υπερμέριμνα για τον εκσυγχρονισμό της, αμεληθεί τυχόν η ανθρωπιστική λειτουργία της, ενώ η αποστολή της είναι και σήμερα να διαπλάσει ανθρώπους με ακεραιωμένη προσωπικότητα, συμπεριληπτική απλώς και τεχνικών δεξιοτήτων".

Το απόσπασμα είναι από άρθρο του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην "Ημερησία". Και δεν αποτελεί μόνον μια καταδίκη των λογικών και των αντιλήψεων, περί υποβαθμισμένης "κατάρτισης στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς", που διαπνέει την κυβερνητική μεταρρύθμιση, αλλά κι ένα γενικότερο παράδειγμα θαρραλέας στάσης, από έναν πνευματικό άνθρωπο.

Οι... κυβερνητικοί εκπρόσωποι

Την "καλή διαγωγή" της προς την κυβέρνηση επέδειξε για άλλη μια φορά η πρασινογάλαζη πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αποφασίζοντας να μη συμμετέχει στη χτεσινή τετράωρη πανεργατική στάση εργασίας αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους μαθητές.

Δεν έφτανε αυτό, όμως, αλλά εξέδωσε και ανακοίνωση, όπου προκλητικά σημείωνε, πως δε συμμετέχει γιατί "την απόφαση της ΓΣΕΕ για τη στάση, πήραν οι παρατάξεις ΔΑΚΕ - ΕΣΑΚ - Αυτόνομη Παρέμβαση". Υπερασπίζεται, επίσης, τη "μεταρρύθμιση", ψελλίζοντας κάτι για "κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης". Στη συνέχεια χύνει ένα ολόκληρο οχετό - αντιγράφοντας σχετική ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ - ενάντια στην "κινητοποίηση χωρίς περιεχόμενο" και ενάντια στην παράταξη της Εργοστασιακής Επιτροπής που "είναι ταυτισμένη με κομματικές σκοπιμότητες". Μετά απ' όλα αυτά, παίρνουν επάξια τον τίτλο του "επιμελούς" κυβερνητικού εκπροσώπου στα ναυπηγεία.

Οι παράδεισοι του Πάγκαλου

Εχετε αναρωτηθεί ποτέ, αν η σημερινή ζωή μπορεί να παρομοιαστεί με παράδεισο ή κόλαση; Η ζωή ποιων, θα αντιρωτήσετε δικαιολογημένα, με τη σειρά σας. Η ζωή των ανέργων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των χαμηλόμισθων ή των ενοίκων των πολυτελών επαύλεων της Εκάλης; Η ζωή των εργαζομένων, που δουλεύουν δυο μεροκάματα τη μέρα, για να τα βγάλουν πέρα ή κάποιων μεγαλόσχημων, που βγάζουν σ' ένα και μόνο μήνα, όσα εισπράττει σε μερικά χρόνια ένας μισθοσυντήρητος;

Αφιερώνουμε, λοιπόν, τα ερωτήματα αυτά στον κ. Πάγκαλο, ο οποίος, μιλώντας προχτές στη Βουλή, για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, ισχυρίστηκε ότι είναι παράδεισος, σημειώνοντας, επίσης: "Μόνο στη Θεολογία υπάρχει ένας παράδεισος. Στην πολιτική υπάρχουν πολλοί". Αλήθεια, γιατί δεν πάει μια βόλτα στους άνεργους του Περάματος, να τους ...αποκαλύψει τον παράδεισο, μέσα στον οποίο ζουν και δεν τον βλέπουν;..

Δεν περιμέναμε να είναι αλλιώς, αλλά μια κι έγινε θέμα το σημειώνουμε. Μιλάμε για το χτεσινό πρωτοσέλιδο θέμα της "Αθηναϊκής", το οποίο καυτηρίαζε το γεγονός, πως όλοι οι μέχρι σήμερα υπουργοί Παιδείας έστελναν ή στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία και όχι στα αντίστοιχα δημόσια. Και τους αναφέρει συγκεκριμένα: Γ. Ράλλης, Γ. Βαρβιτσιώτης, Κ. Σημίτης, Β. Κοντογιαννόπουλος, Γ. Σουφλιάς, Γ. Παπανδρέου, Λ. Βερυβάκης, Απ. Κακλαμάνης και Γερ. Αρσένης.

Σημειώνει, επίσης, πως το ίδιο κάνει και η πλειοψηφία των υπόλοιπων υπουργών της σημερινής κυβέρνησης, αναφέροντας συγκεκριμένα τους: Πάγκαλο, Παπαδόπουλο, Λαλιώτη, Βενιζέλο, Πρωτόπαππα, Διαμαντοπούλου και Ανθόπουλο.

Κάτι φανερώνει κι αυτό...

"Οι καθηγητές εκδικούνται τον Αρσένη, επειδή κατάργησε την επετηρίδα. Πρόκειται περί αυτού. Και να μην εκλαμβάνουν τους πολίτες ως ηλίθιους στην Ελλάδα". Αυτά δήλωσε στην ΕΡΑ 1 ο Δ. Τσάτσος, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πανεπιστημιακός καθηγητής και ...καθάρισε, με τις κινητοποιήσεις των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Προφανώς, ο ίδιος πρέπει να θεωρεί ηλίθιους τους πολίτες, για να τους "σερβίρει" τέτοια ...επιχειρήματα και να έχει την αξίωση, να τον πιστέψουν κιόλας.

Δεν πειράζει, έχουμε ακούσει και χειρότερα από τους "εκσυγχρονιστές"...

"'Η εμείς ή το χάος"!

Ενα ακόμα βήμα στον επικίνδυνο αντιδημοκρατικό κατήφορο, που έχει πάρει, έκανε χτες ο Θ. Πάγκαλος. Απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΚΚΕ, τους οποίους κάλεσε να προβληματιστούν για τις "ανίερες συμμαχίες", κατέληξε θέτοντας ουσιαστικά το δίλημμα: "Κυβέρνηση Σημίτη ή πολιτική αστάθεια και χάος"! Είπε συγκεκριμένα: "Γιατί αν το πρόβλημα είναι απλώς να ρίξουμε την κυβέρνηση για να επικρατήσει πολιτική αστάθεια και χάος και σύγχυση, νομίζω ότι αυτό είναι κατώτερο των περιστάσεων"!

Εκεί έχουν καταντήσει. Να θεωρούν την κυβέρνησή τους ως τη μόνη που μπορεί να κυβερνήσει αυτό τον τόπο και τυχόν πτώση της θα οδηγήσει τη χώρα στην "πολιτική αστάθεια και το χάος". Δηλαδή, δεν υπάρχει τίποτα άλλο έξω και πέρα από το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, το κυβερνών κόμμα είναι καταδικασμένο να κυβερνά, γιατί διαφορετικά όλες οι "συμφορές" θα πέσουν πάνω στη χώρα. Μεταξύ μας, μεγαλύτερη συμφορά από την πολιτική και συμπεριφορά από αυτή των κυβερνώντων δεν έχει υπάρξει τα τελευταία 25 χρόνια.

ΥΓ. Πάντως, αν το παραπάνω δίλημμα και η λογική του, σας θυμίζουν μαύρες εποχές, σίγουρα δεν είναι τυχαίο.

Φοβούνται την εξέγερση και τα όνειρά τους

Τους έπιασε ο πόνος τους γνωστούς ακριβοπληρωμένους αναλυτές των ραδιοφώνων και των καναλιών, και άρχισαν τάχα να θλίβονται γιατί το χτεσινό συλλαλητήριο ήταν "μικρότερο σε όγκο και παλμό" από τα προηγούμενα, "η απόγνωση και η κούραση ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των διαδηλωτών" και άρα - τι κρίμα - το μαθητικό κίνημα "υποχωρεί και φθίνει". Εντολές εκτελούν οι άνθρωποι, την κυβέρνηση και τα αφεντικά τους πάντα στηρίζουν, απεχθάνονται και βυσσοδομούν εναντίον των λαϊκών αγώνων. Το κακό όμως γι' αυτούς είναι ότι τους έχουν πάρει όλοι χαμπάρι και το μόνο που καταφέρνουν είναι να εξοργίζουν όσους τους ακούν και τους βλέπουν.

Φυσικά, ποτέ τους δεν έχουν περάσει ούτε από δίπλα σε κάποια πορεία ή συλλαλητήριο, ούτε βέβαια πέρασαν και χτες. Γιατί τότε εύκολα θα μπορούσαν να διαπιστώσουν την αποφασιστικότητα των μαθητών να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τη νίκη, με τη συμπαράσταση των γονιών, των καθηγητών, των εργαζομένων. Εύκολα θα μπορούσαν να διαπιστώσουν ότι η αδιαλλαξία της κυβέρνησης Σημίτη αυτό που καταφέρνει, ακόμα και μετά από δύο μήνες σκληρών αγώνων, είναι να τους πεισμώνει και να χαλυβδώνει τη θέλησή τους να τραβήξουν μπροστά.

Η εξήγηση για τη στάση των υπηρετών των ΜΜΕ απέναντι στο μαθητικό κίνημα είναι απλή: Φοβούνται την εξέγερσή τους, τρέμουν μπροστά στην υλοποίηση των ονείρων τους και κάνουν ό,τι μπορούν για να τους σταματήσουν. Ματαιοπονούν.

Μασκαράτα

Ψάχνει, τάχα,

να 'βρει λύση,

να ξεμπλέξει

το κουβάρι

και εφτάσαμε

αισίως

στο "αμήν"

και στο Φλεβάρη!

Ψάχνει, τάχα,

να 'βρει λύση,

μ' άλλο έχει

στο τσερβέλο,

τον καιρό

να ροκανίσει,

να περάσει

το "καπέλο"!

Ψάχνει, τάχα,

να 'βρει λύση

τα παιδιά

μέσα να βάλει,

άσε, Μάκη,

ας κρατήσει

λίγο ακόμη

αυτό το χάλι,

τώρα, μάλιστα,

που ήρθε

Αποκριά

και καρναβάλι!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ