ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Γενάρη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Να ανασταλεί η συμμετοχή της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ σε σχετική συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Συζήτηση σχετικά με το κατά πόσον σέβεται η Τουρκία τις υποχρεώσεις της και τις δεσμεύσεις της απέναντι στο Συμβούλιο της Ευρώπης, έγινε την περασμένη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού. Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και αναφερόμενος στην προτεινόμενη επί του θέματος εισήγηση, τόνισε τα παρακάτω:

"Κατ' αρχήν θα ήθελα να σημειώσω ότι, ενώ χρειάστηκαν 3 χρόνια για να συνταχθεί αυτή η εισήγηση, δεν προτείνεται σχέδιο σύστασης ή σχέδιο απόφασης. Θα έχουμε λοιπόν μια συζήτηση και τίποτα παραπάνω. Μια συζήτηση για χρόνο λιγότερο της μιας ώρας, γιατί προφανώς έτσι συμφέρει στο καθεστώς που καταπιέζει τον τουρκικό και κουρδικό λαό, μιας εισήγησης σκανδαλωδώς μεροληπτικής και χωρίς δυνατότητα ψηφοφορίας.

Δεν πρέπει να αναζητάει κανείς το γιατί αυτών των λαθροχειριών. Για μένα είναι καθαρό: για μια ακόμα φορά έχουμε την απόδειξη της πολιτικής των δύο μέτρων και των δύο σταθμών, που ακολουθεί αυτός ο Οργανισμός.

Οι εισηγητές της συζητούμενης εισήγησης, κ. κ. Μπαρζόνι και Σβίμερ,παρά το ότι είναι αναγκασμένοι να αναγνωρίσουν μάλλον για να κρατήσουν τα προσχήματα, κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου, δεν έχουν το θάρρος να προτείνουν την παραμικρή προειδοποίηση προς το τουρκικό καθεστώς και να του ζητήσουν να σταματήσει να διαπράττει καθημερινά, εγκλήματα ενάντια στον κουρδικό και τουρκικό λαό. Οι εισηγητές ούτε είδαν ούτε άκουσαν κάτι γύρω από τις επιχειρήσεις γενοκτονίας ενάντια στους Κούρδους της νοτιοανατολικής Τουρκίας και του βορείου Ιράκ.

Οι δυο εισηγητές δε διερωτώνται καν γιατί οι τουρκικές αρχές δεν τους επέτρεψαν να επισκεφθούν τους πολιτικούς κρατούμενους, ούτε καν τους 4 φυλακισμένους βουλευτές που εκτίουν 15χρονη ποινή φυλάκισης, από τους οποίους δύο δικάστηκαν σε 3 επιπλέον χρόνια φυλάκισης γιατί έγραψαν άρθρα σε εφημερίδες. Εκφράζουν τη λύπη τους απλώς, γιατί δεν τους επετράπηκε να κάνουν αυτές τις επισκέψεις. Επίσης δε ζήτησαν καν να επισκεφθούν την ηγεσία του κόμματος HADEP που βρίσκεται στη φυλακή έπειτα από στημένη δίκη. Διαπιστώνουν τη φυλάκιση ανθρώπων (ακόμα και βουλευτών) παραβιάζοντας το δικαίωμα έκφρασης αλλά δεν έχουν το θάρρος (;) να ζητήσουν την απελευθέρωσή τους.

Ξέρουν ότι το τουρκικό καθεστώς γράφει χρόνια τώρα στα παλιά του παπούτσια τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για ριζικό εκδημοκρατισμό του Συντάγματος και του τουρκικού ποινικού κώδικα όπως και για τη λύση του κουρδικού προβλήματος με πολιτικά μέσα και όχι με πόλεμο και γενοκτονία, αλλά προτείνουν απλώς τον διάλογο με αυτό το καθεστώς χωρίς τίποτε παραπάνω. Διαπιστώνουν ότι ακόμα και οι δευτερεύουσας σημασίας τροποποιήσεις που έγιναν στον ποινικό κώδικα δεν εφαρμόζονται, αλλά αρκούνται στο να ζητούν απλώς την προσοχή των τουρκικών αρχών σε αυτό το γεγονός, ξέροντας φυσικά ότι για μια άλλη φορά αυτές θα μας ειρωνευτούν.

Ξέρουν ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (του Συμβουλίου της Ευρώπης) καταδίκασε επανειλημμένα την Τουρκία κατά τα τελευταία χρόνια και ότι η Τουρκία αδιαφόρησε για τις αποφάσεις του, αλλά δε λένε κουβέντα για το θέμα αυτό. Και το αποκορύφωμα στο ζήτημα αυτό είναι, ότι ο κύριος Μπαρζόνι δηλώνει πως οι αποφάσεις του Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης δε μας αφορούν!!! Πρέπει να πω ότι μου έκανε εντύπωση πως η Κοινοβουλευτική Συνέλευση δέχτηκε όλως διόλου παθητικά αυτή την επίθεση ενάντια στο Δικαστήριο.

Ξεχνούν επίσης οι εισηγητές ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει στην πραγματικότητα κυβέρνηση αυτή τη στιγμή αλλά και ότι εδώ και δεκαετίες οι όποιες κυβερνήσεις υπήρξαν ήταν μαριονέτες που τις κλωστές τους τραβάει μια κάστα στρατιωτικών καθοδηγούμενων από τους Αμερικάνους.

Παρ' όλα αυτά οι κύριοι εισηγητές δεν τολμούν να βγάλουν συμπεράσματα ή μάλλον δείχνουν ότι αυτό δεν τους ενοχλεί. Ξέρουν ότι το στρατοκρατικό τουρκικό καθεστώς δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη κουρδικής μειονότητας, παρά το ότι αυτή αποτελείται από 20 εκατομμύρια ψυχές, όμως όχι μόνον δεν αντιδρούν αλλά στην πράξη υιοθετούν αυτόν τον τρόπο σκέψης και μιλούν στην εισήγησή τους για "Τούρκους πολίτες κουρδικής καταγωγής".

Κατά τη γνώμη μου, η συνενοχή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσής μας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Καλείται εδώ ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Το ζήτημα της αναστολής της συμμετοχής της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης τίθεται άμεσα.

Και μια τελευταία σημείωση: Θα ήταν απαράδεκτο η Επιτροπή Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για το κατά πόσο η κάθε χώρα πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής, να διατηρήσει τους ίδιους εισηγητές".

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Νέα κρίση στις σχέσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης

Η επιδίωξη του υπουργού Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλου,να δίνει "γενικές οδηγίες" για συγκεκριμένες υποθέσεις στις εισαγγελίες της χώρας - πράγμα που προωθεί με το νομοσχέδιο - "σκούπα" - προκαλεί νέα κρίση στις σχέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης με την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Ο δικαστικός κόσμος θεωρεί τη διάταξη αυτή ως παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο της δικαστικής εξουσίας.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Π. Δημόπουλος,είναι βαθιά ενοχλημένος με τον υπουργό Δικαιοσύνης και ιδιαίτερα τον έχουν πικράνει τα όσα υποτιμητικά γράφει ο Ε. Γιαννόπουλος για τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στο βιβλιαράκι "Τα Πεπραγμένα" του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, ο Π. Δημόπουλος έχει εκφραστεί δυσμενώς, ασκώντας έντονη κριτική στη ροπή του Ε. Γιαννόπουλου να ασκεί με το παραμικρό ως υπουργός Δικαιοσύνης μηνύσεις και αγωγές και να παρίσταται ως υπουργός σε δίκες, συνεπικουρούμενος από ανώτατους δικαστικούς και προϊσταμένους δικαστηρίων.Η τακτική αυτή του Ε. Γιαννόπουλου έχει προκαλέσει γενικότερα αλγεινή εντύπωση στο δικαστικό και νομικό κόσμο και επικρίνουν τον υπουργό, γιατί έμμεσα ο δικαστικός λειτουργός, που θα βρεθεί στην έδρα, προκειμένου να δικάσει υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο υπουργός Δικαιοσύνης, ενδέχεται να επηρεαστεί από το γεγονός αυτό στην τελική κρίση για την έκδοση της απόφασης.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πνέει τα μένεα κατά του υπουργού Δικαιοσύνης για χαρακτηρισμούς τουπου δε συνάδουν με το αξίωμά του. Συγκεκριμένα, ο Π. Δημόπουλος ενοχλήθηκε για το σημείο που ο Ε. Γιαννόπουλος γράφει στα "Πεπραγμένα" ότι "ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν απάντησε ούτε απαντάει, καίτοι διαρκώς προκαλούμενος, στην επαναλαμβανόμενη πρόσκληση του υπουργού για το θέμα της αντιεγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης" και ότι "για τα συμβαίνοντα στο εξωτερικό είπε ανακρίβειες, προδήλως από άγνοια των εκεί συμβαινόντων".

Ο Π. Δημόπουλος θεωρεί βαρύτατο το χαρακτηρισμό που του αποδίδει ο υπουργός, έχοντας επισημάνει στο παρελθόν ότι πράγματι, ακόμη και στα κράτη όπου ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει το δικαίωμα να απευθύνει οδηγίες στους εισαγγελείς για συγκεκριμένες υποθέσεις, αυτό έχει δημιουργήσει αναταραχή.

ΚΥΠΡΟΣ

Αποσύρθηκαν οι κατηγορίες για κατασκοπία από τους Ισραηλινούς

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-Απρόσμενη εξέλιξη σημειώθηκε χτες στο θέμα της κατασκοπίας των δύο Ισραηλινών που κρατούνται στις κεντρικές φυλακές. Συγκεκριμένα η Γενική Εισαγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας απέσυρε σαν αποτέλεσμα των έντονων πιέσεων που ασκούσαν τον τελευταίο καιρό ενάντια στις αρμόδιες κυπριακές υπηρεσίες, τις κατηγορίες εναντίον των δύο Ισραηλινών για κατασκοπία και συνωμοσία για διάπραξη κακουργήματος αλλά παραδέχτηκε ενοχή σε άλλες δύο κατηγορίες για τις οποίες θα τους επιβληθεί ποινή την ερχόμενη Δευτέρα. Εγκυροι νομικοί και δικαστικοί κύκλοι, περιλαμβανομένου του γενικού εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκου Μαρκίδη, χαρακτήριζαν την απρόσμενη αυτή εξέλιξη "συμβιβασμό".

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε κατά τη χτεσινή ακροαματική διαδικασία στο έκτακτο Κουργοδικείο που συνήλθε στη Λάρνακα. Οι δύο Ισραηλινοί παραδέχτηκαν νωρίτερα άλλες δύο κατηγορίες για προσέγγιση σε απαγορευμένη περιοχή που χρησιμοποιούνταν την περίοδο της σύλληψής τους από την Εθνική Φρουρά και για κατοχή συσκευών ασύρματης επικοινωνίας για τη λήψη ραδιοσυχνοτήτων χωρίς την άδεια του Υπουργικού Συμβουλίου. Μετά την αναστολή της ποινικής δίωξης για τις κατηγορίες της κατασκοπίας και της συνωμοσίας, ο ανώτερος δικηγόρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα γεγονότα της παρουσίας των δύο Ισραηλινών στην περιοχή του λιμανιού Βασιλικού, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη υπό πλήρη μυστικότητα επιχείρηση της Εθνικής Φρουράς. Ο συνήγορος των δύο Ισραηλινών ισχυρίστηκε ότι οι πελάτες του ανήκουν στο τμήμα πρόληψης τρομοκρατικών ενεργειών και οι συσκευές που βρέθηκαν στην κατοχή τους αποσκοπούσαν στην παρεμπόδιση τέτοιων ενεργειών. Ανέφερε επίσης ότι ήρθαν στην Κύπρο για μια σύσκεψη με στόχο να αποτραπεί η δολοφονία πολιτών από "διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις" και ότι αυτές οι πληροφορίες είχαν διαβιβαστεί στην ΚΥΠ και στην κυπριακή κυβέρνηση. Παραδέχτηκε ωστόσο, ότι οι δύο Ισραηλινοί είχαν προσεγγίσει την απαγορευμένη περιοχή αλλά δεν υπάρχουν μαρτυρίες ότι είχαν συλλέξει πληροφορίες για την άμυνα ή την ασφάλεια της Κύπρου και ούτε πήραν σχέδια ή φωτογραφίες. Η εισαγγελία απέρριψε τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης και το θέμα αφέθηκε στο έκτακτο Κακουργοδικείο το οποίο θα εκδώσει την απόφασή του την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης παραδέχτηκε αργά το απόγευμα ότι υπήρξε συμβιβασμός στο θέμα των δύο Ισραηλινών ύστερα από διαβουλεύσεις και συνεχή επικοινωνία του Προέδρου Κληρίδη και του υπουργού Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη με την ισραηλινή κυβέρνηση. Είπε επίσης ότι καταβλήθηκαν έντονες προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή από γερουσιαστές, υπουργούς και άλλους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, συναντήθηκε χτες το πρωί με τον Πρόεδρο Κληρίδη και συζήτησε μαζί του τη σημερινή φάση του Κυπριακού. Είχε επίσης συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και αργότερα είχε στο υπουργείο Εξωτερικών συνομιλίες με τον υπουργό Ι. Κασουλίδη.

ΧΑΝΙΑ
Διαμαρτυρία για τους "Ράμπο"

Πικετοφορία διαμαρτυρίας, την Τρίτη 2 Φλεβάρη, στην πλατεία Αγοράς στα Χανιά, ώρα 7 μμ, οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων για την προκλητική παρουσία στο λιμάνι της Σούδας του 6ου Αμερικανικού Στόλου και χιλιάδων Αμερικανών "Ράμπο" στην πόλη. Καλείται ο λαός της περιοχής, με τη μαζική συμμετοχή του, να δώσει τη δική του περήφανη απάντηση στην πρόκληση των Αμερικανών "Ράμπο" στα φιλειρηνικά αισθήματά του και να διατρανώσει πως δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν ορμητήριο για το ματοκύλισμα των λαών η βάση της Σούδας και σαν θέρετρο από τους "Ράμπο" η πόλη των Χανίων.

Η Επιτροπή Ειρήνης, με ανακοίνωσή της, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την προκλητική και επαναλαμβανόμενη παρουσία στο λιμάνι της Σούδας του 6ου Αμερικανικού Στόλου. Οι Αμερικανοί είναι ανεπιθύμητοι στην πόλη μας, τονίζεται και προστίθεται: Η παρουσία τους εδώ είναι αντίθετη με τα πατριωτικά αισθήματα του χανιώτικου λαού. Θεωρούμε απαράδεκτο να χρησιμοποιείται η περιοχή μας ως ορμητήριο για το ματοκύλισμα των λαών.

Αναφερόμενη στη στάση ντόπιων κυβερνητικών παραγόντων και αιρετών της ΤΑ που προβάλλουν "οικονομικά οφέλη" από την παρουσία των Αμερικανών "Ράμπο", η Επιτροπή Ειρήνης επισημαίνει ότι ο λαός μας ποτέ δεν έβαλε το χρήμα πάνω από την αξιοπρέπεια, την ειρήνη, την εθνική ανεξαρτησία και τη φιλία και συνεργασία των λαών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ