Σάββατο 30 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Νέα κρίση στις σχέσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης

Η επιδίωξη του υπουργού Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλου,να δίνει "γενικές οδηγίες" για συγκεκριμένες υποθέσεις στις εισαγγελίες της χώρας - πράγμα που προωθεί με το νομοσχέδιο - "σκούπα" - προκαλεί νέα κρίση στις σχέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης με την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Ο δικαστικός κόσμος θεωρεί τη διάταξη αυτή ως παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο της δικαστικής εξουσίας.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Π. Δημόπουλος,είναι βαθιά ενοχλημένος με τον υπουργό Δικαιοσύνης και ιδιαίτερα τον έχουν πικράνει τα όσα υποτιμητικά γράφει ο Ε. Γιαννόπουλος για τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στο βιβλιαράκι "Τα Πεπραγμένα" του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, ο Π. Δημόπουλος έχει εκφραστεί δυσμενώς, ασκώντας έντονη κριτική στη ροπή του Ε. Γιαννόπουλου να ασκεί με το παραμικρό ως υπουργός Δικαιοσύνης μηνύσεις και αγωγές και να παρίσταται ως υπουργός σε δίκες, συνεπικουρούμενος από ανώτατους δικαστικούς και προϊσταμένους δικαστηρίων.Η τακτική αυτή του Ε. Γιαννόπουλου έχει προκαλέσει γενικότερα αλγεινή εντύπωση στο δικαστικό και νομικό κόσμο και επικρίνουν τον υπουργό, γιατί έμμεσα ο δικαστικός λειτουργός, που θα βρεθεί στην έδρα, προκειμένου να δικάσει υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο υπουργός Δικαιοσύνης, ενδέχεται να επηρεαστεί από το γεγονός αυτό στην τελική κρίση για την έκδοση της απόφασης.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πνέει τα μένεα κατά του υπουργού Δικαιοσύνης για χαρακτηρισμούς τουπου δε συνάδουν με το αξίωμά του. Συγκεκριμένα, ο Π. Δημόπουλος ενοχλήθηκε για το σημείο που ο Ε. Γιαννόπουλος γράφει στα "Πεπραγμένα" ότι "ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν απάντησε ούτε απαντάει, καίτοι διαρκώς προκαλούμενος, στην επαναλαμβανόμενη πρόσκληση του υπουργού για το θέμα της αντιεγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης" και ότι "για τα συμβαίνοντα στο εξωτερικό είπε ανακρίβειες, προδήλως από άγνοια των εκεί συμβαινόντων".

Ο Π. Δημόπουλος θεωρεί βαρύτατο το χαρακτηρισμό που του αποδίδει ο υπουργός, έχοντας επισημάνει στο παρελθόν ότι πράγματι, ακόμη και στα κράτη όπου ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει το δικαίωμα να απευθύνει οδηγίες στους εισαγγελείς για συγκεκριμένες υποθέσεις, αυτό έχει δημιουργήσει αναταραχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ