Σάββατο 30 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο επίκεντρο και πάλι οι "S-300"

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Σύσκεψη για το θέμα των πυραύλων "S-300" έγινε χτες το πρωί υπό την προεδρία του Κύπριου Προέδρου Γλ. Κληρίδη και τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας, Γιαννάκη Χρυσοστομή και Οικονομικών, Χριστόδουλου Χριστοδούλου.

Οι δύο υπουργοί απέφυγαν να αποκαλύψουν το περιεχόμενο της σύσκεψης ή της πορείας του θέματος. Ο Γ. Χρυσοστομής περιορίστηκε να δηλώσει ότι το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν προβλήματα, ο Γ. Χρυσοστομής απάντησε ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις, οι οποίες, όμως, δεν είναι ανακοινώσιμες.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε απλώς ότι υπάρχει θετική πορεία στο όλο θέμα. Σε ερώτηση αν έχει δεχτεί η Ρωσία την εγκατάσταση των "S-300" στην Κρήτη, ο Χ. Χριστοδούλου απάντησε: "δε λέω ούτε ναι, ούτε όχι, λέω μόνο ότι πάμε καλά".

Συμφωνεί και επαυξάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση

"Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολύ ευχαριστημένη από την απόφαση για μη εγκατάσταση των "S-300" στην Κύπρο, αλλά δεν έχει να προτείνει τίποτε πέραν της συνέχισης των ενταξιακών συνομιλιών".

Δήλωση εκπροσώπου του Κοινοτικού επιτρόπου Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ σε Κυπρίους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Ο εκπρόσωπος είπε ότι η ματαίωση της έλευσης των πυραύλων δημιουργεί μια νέα δυναμική για το Κυπριακό και ενισχύει το πολιτικό κλίμα στο πλαίσιο του οποίου διεξάγονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Αυτό που μπορεί να πράξει η Κοινότητα, τώρα - ανέφερε - είναι να συνεχίσει το έργο της με την ενταξιακή διαδικασία, ελπίζοντας ότι μετά και την απόφαση για τους πυραύλους, οι Τουρκοκύπριοι θα δεχτούν τελικά την πρόσκληση για να συμμετάσχουν στις συνομιλίες, κάτι, πρόσθεσε, "που θεωρούμε πολύ σημαντικό να γίνει".

Απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει αν θα ασκηθούν πιέσεις στην τουρκοκυπριακή πλευρά προς το σκοπό αυτό, λέγοντας ότι το θέμα άπτεται και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο Κοινοτικός εκπρόσωπος απέρριψε την πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία, διότι, είπε, αντίκειται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ