Σάββατο 30 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο θεσμός των "ευρωπαϊκών κομμάτων"

Μοχλός παρέμβασης των κυρίαρχων δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πολιτικό σύστημα των κρατών - μελών είναι η προσπάθεια δημιουργίας "ευρωπαϊκών κομμάτων". Οπως αναφέρεται στο άρθρο 138α της Συνθήκης του Μάαστριχτ: "Τα πολιτικά κόμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την ολοκλήρωση στα πλαίσια της Ενωσης. Συμβάλλουν στη δημιουργία ευρωπαϊκής συνείδησης και στην έκφραση της πολιτικής βούλησης των πολιτών της Ενωσης".

Ουσιαστικά με τη δημιουργία κομμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιχειρούν να μεταφέρουν το δικομματισμό από το εθνικό στο κοινοτικό επίπεδο. Εξάλλου, αυτό καθίσταται σαφές από το γεγονός ότι με σχετικά ταχείς ρυθμούς προχωρούν στη συγκρότησή τους το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο συμμετέχουν τα συντηρητικά και χριστιανοδημοκρατικά κόμματα των χωρών - μελών (απ' την Ελλάδα συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία), και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στο οποίο συμμετέχουν τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα (απ' την Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ).

Είναι λοιπόν εμφανής η προσπάθεια να επιβληθεί ένα κλασικό ή αναπαλαιωμένο δικομματικό σύστημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε όλες τις χώρες, με τις συμμαχίες και τις παραφυάδες του, τα αναχώματά του απέναντι στο λαϊκό κίνημα, με στόχο να αποκλείσει με δημοκρατικό μανδύα τις διαφορετικές πολιτικές εκφράσεις στην κοινωνία και κάθε φωνή αντίστασης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Ακόμη πιο εμφανής γίνεται αυτή η προσπάθεια με την τελευταία πρόταση για ένα εκλογικό σύστημα στις ευρωεκλογές, που υιοθετεί τον καθορισμό κατωτάτου ορίου για την εκλογή βουλευτών και το διαχωρισμό της επικράτειας σε περιφέρειες. Ετσι αλλοιώνεται η ουσία της απλής αναλογικής και προωθείται για πρώτη φορά ο θεσμός των βουλευτών που θα περιλαμβάνονται σε λίστες ευρωπαϊκών κομμάτων, και θα εκλέγονται από το σύνολο των ψηφοφόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι βουλευτές αυτοί θα αποτελούν το 10% του συνόλου (οι υπόλοιποι θα εκλέγονται σε εθνικό επίπεδο από ευρωπαϊκά ή εθνικά κόμματα) των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ταυτόχρονα, μάλιστα, άρχισαν οι διαβουλεύσεις για τον ορισμό του "ευρωπαϊκού κόμματος" και τις διαδικασίες χρηματοδότησής του από τα κοινοτικά κονδύλια.

Τόσο οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, όσο και αυτοί της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζουν το θεσμό των "ευρωπαϊκών κομμάτων" σαν μια απόδειξη της δημοκρατικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως, ο πραγματικός στόχος τους είναι να δημιουργηθούν πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας για το ισχύον σύστημα, τόσο σε εθνικό, όσο και σε κοινοτικό επίπεδο. Επιχειρούν ταυτόχρονα να εγκλωβίσουν, να ενσωματώσουν και να χειραγωγήσουν την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα σε νέους μηχανισμούς αναπαραγωγής του πολιτικού συστήματος. Με τον τρόπο αυτό επιχειρούν να μειώσουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ρόλο των κομμάτων που αντιτίθενται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην προώθηση της "ευρωπαϊκής συνείδησης".

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο θεσμός των "ευρωπαϊκών κομμάτων" υποστηρίζεται από μια ιδεολογική προπαγάνδα, πως έτσι δήθεν επιτυγχάνεται η καλύτερη συνεργασία των κομμάτων με κοινή ιδεολογική και πολιτική βάση και έτσι αυξάνεται η αποτελεσματικότητά τους. Πρόκειται, όμως, ουσιαστικά για έκφραση των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου στην πορεία της ιμπεριαλιστικής ενοποίησης και δεν έχει καμιά σχέση με την προώθηση της διεθνιστικής ιδέας.Δ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ