Σάββατο 30 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανική αεροπορική βάση στο Κιλκίς

Δημοσίευμα στο περιοδικό "ΝΕΜΕΣΙΣ" σχετικά με τα σχέδια των ΗΠΑ για δημιουργία βάσης για τις αεροπορικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια και την Ευρώπη

Αεροπορική βάση κατά τα πρότυπα αυτής του Αβιάνο της Ιταλίας σχεδιάζουν να δημιουργήσουν οι Αμερικανοί στην περιοχή του Κιλκίς για την κάλυψη των αναγκών τους στην περιοχή των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής. Σχετικό αποκαλυπτικό δημοσίευμα υπάρχει στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού "ΝΕΜΕΣΙΣ" και συγκεκριμένα σε ανταπόκριση από τις ΗΠΑ του δημοσιογράφου Λάμπρου Παπαντωνίου.

"Το ενδιαφέρον των Αμερικανών - αναφέρεται στο δημοσίευμα - εστιάζεται ραγδαίως στην περιοχή του Κιλκίς και στην κατασκευή αμερικανικού πολεμικού αεροδρομίου στα πρότυπα του Αβιάνο της Ιταλίας, για τη διενέργεια μελλοντικών αεροπορικών επιχειρήσεων στην περιοχή, στο πλαίσιο της πολυεθνικής δύναμης. Σε συνδυασμό δε με τη στρατηγική πόλη της Θεσσαλονίκης, στην οποία μάλιστα προσδίδεται ιδιαίτερη σημασία την τελευταία περίοδο".

Το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την περιοχή διατυπώνεται σε σχετικό έγγραφο με την υπογραφή του διευθυντή αεροπορικών επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας των ΗΠΑ και ημερομηνία 10 Σεπτέμβρη 1998, το οποίο αναφέρει: "Το γενικό μας σενάριο αυτή τη χρονιά είναι η πραγματοποίηση επιχειρήσεων έξω από το Κιλκίς της Ελλάδας για την υποστήριξη αποστολής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η κωδική μας ονομασία για την άσκηση αυτή θα είναι "Provide Peace" (παροχή ειρήνης)". Το σενάριο αφορούσε τη διεξαγωγή άσκησης η οποία έγινε μεν στην αεροπορική βάση Eglin της Φλώριντα των ΗΠΑ, αφορούσε όμως το Κιλκίς και πήραν μέρος σε αυτή και Ελληνες στρατιωτικοί. Η σχέση αυτή - σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρονται στο περιοδικό - επιβεβαιώθηκε και από τον εκπρόσωπο Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου Κένεθ Μπέικον, ο οποίος είπε στο "ΝΕΜΕΣΙΣ": "Μάλιστα, η άσκηση αυτή αφορά το Κιλκίς της Ελλάδας, η οποία και εκπροσωπήθηκε δεόντως από Ελληνες επισήμους".

Σύμφωνα επίσης με το ίδιο έγγραφο του ΓΕΑ των ΗΠΑ, που επικαλείται το περιοδικό, οι Αμερικάνοι έχουν κάνει τη σχετική προεργασία για την περιοχή του Κιλκίς, διερευνώντας αν ο προτεινόμενος χώρος είναι από κάθε άποψη ο κατάλληλος και πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις.

Να σημειωθεί ότι στο Κιλκίς θα λειτουργεί από τον Απρίλη, με ευθύνη του ελληνικού ΓΕΣ, πολυεθνική σχολή για την εκπαίδευση των δυνάμεων της πολυεθνικής βαλκανικής ταξιαρχίας ταχείας επέμβασης, η οποία μετά το καλοκαίρι θα είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Επίσης η Ελλάδα, εδώ και καιρό, έχει προτείνει την εγκατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει και το Κιλκίς, του στρατηγείου της πολυεθνικής Μεραρχίας Νότου του ΝΑΤΟ. Το στρατηγικό ενδιαφέρον της περιοχής επιβεβαιώνεται και από τη στρατιωτική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε, τον τελευταίο μήνα, στο λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης για την αποβίβαση και από εκεί την οδική προώθηση στην ΠΓΔΜ ΝΑΤΟικής δύναμης 2.000 ανδρών και βαρέως οπλισμού, δηλαδή της εμπροσθοφυλακής της δύναμης, η οποία προετοιμάζεται για να επέμβει στο Κοσσυφοπέδιο.

Στρατιωτικές πηγές, στις οποίες απευθυνθήκαμε θέτοντας το ερώτημα για το ενδεχόμενο δημιουργίας αμερικανικής αεροπορικής βάσης στο Κιλκίς, δήλωναν άγνοια επί του συγκεκριμένου, ωστόσο επιβεβαίωναν το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την ευρύτερη περιοχή και επισήμαιναν ότι τα υψίπεδα που υπάρχουν στην περιοχή του Κιλκίς προσφέρονται για τη δημιουργία πολεμικής αεροπορικής βάσης, πράγμα όμως που το θεωρούν "περιττό", αφού υπάρχει το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης και οι άλλες διευκολύνσεις που προσφέρονται στους "συμμάχους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ