• Στρ. Κόρακας: Παίζετε το ρόλο των ιμπεριαλιστών
  • - Η ...συνήθης ευθύτητα του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου,μονοπώλησε το ενδιαφέρον χτες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης επερώτησης της ΝΔ για την εξωτερική πολιτική, όμως ανέδειξε... - 1999-01-30 00:00:00.0"/>
  • Στρ. Κόρακας: Παίζετε το ρόλο των ιμπεριαλιστών
  • - Η ...συνήθης ευθύτητα του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου,μονοπώλησε το ενδιαφέρον χτες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης επερώτησης της ΝΔ για την εξωτερική πολιτική, όμως ανέδειξε... - 1999-01-30 00:00:00.0" /> Εξάρτηση και... "τσαμπουκάς" | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σάββατο 30 Γενάρη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 7
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    Εξάρτηση και... "τσαμπουκάς"
    • Λάθος οι "S-300" είπε χτες ο Θ. Πάγκαλος, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο
    • Στρ. Κόρακας: Παίζετε το ρόλο των ιμπεριαλιστών

    Η ...συνήθης ευθύτητα του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου,μονοπώλησε το ενδιαφέρον χτες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης επερώτησης της ΝΔ για την εξωτερική πολιτική, όμως ανέδειξε, ταυτόχρονα, και την ουσία της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, που κινείται ανάμεσα στην εξάρτηση από τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τη λογική του "μικρού ιμπεριαλιστή" στα Βαλκάνια. Συγκεκριμένα ο Θ. Πάγκαλος, από τη μια παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος η παραγγελία των πυραύλων "S-300", ενώ παράλληλα έκανε λόγο για προστασία των "εκτός συνόρων Ελλήνων" σε περίπτωση που υπάρξει θέμα ανοίγματος συνόρων στα Βαλκάνια.

    Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην υπόθεση των πυραύλων "S-300" τόνισε ότι "έγινε λάθος όταν αποφασίστηκε η παραγγελία των πυραύλων. Είναι προφανές ότι αν δεν είχαμε κάνει λάθος εκτίμηση τότε δε θα έπρεπε να αναστείλουμε την απόφαση σήμερα". Οσον αφορά το θέμα των Βαλκανίων ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι "η θέση της κυβέρνησης της Αλβανίας ότι δεν μπορεί από μόνη της και πρέπει να ελεγχθούν τα σύνορα της προς το Κόσσοβο, είναι εσφαλμένη", προσθέτοντας πως "αν τεθεί θέμα ανοίγματος των συνόρων στα Βαλκάνια η Ελλάδα θα αναλάβει τις ευθύνες της και θα ελέγξει με τρόπο αποτελεσματικό τα δικά της σύνορα και θα προστατεύσει αποτελεσματικά τους Ελληνες που για οποιοδήποτε λόγο βρίσκονται πέραν των συνόρων της".

    Παράλληλα, έντονο φραστικό επεισόδιο δημιουργήθηκε ανάμεσα στον Θ. Πάγκαλο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Στρατή Κόρακα,όταν ο πρώτος κατηγόρησε το ΚΚΕ, ότι "συμπορεύεται" με τη Νέα Δημοκρατία, για να "εισπράξει" την απάντηση του Στρ. Κόρακα ότι "είστε ανεκδιήγητος". Πάντως, συνολικά ο βουλευτής του ΚΚΕ, τοποθετούμενος για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου τόνισε πως "το Κοσσυφοπέδιο είναι μια βραδυφλεγής βόμβα που την κρατάνε οι ιμπεριαλιστές, για να τη χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο για τα συμφέροντά τους. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα στο ζήτημα αυτό έπαιξε σε μεγάλο βαθμό το ρόλο αυτών των ιμπεριαλιστών. Θα θυμίσω ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, το ΝΑΤΟ και άλλοι τέτοιοι οργανισμοί συνομιλούσαν και αναγνώριζαν την ξεχωριστή κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, εδώ και πολλά χρόνια, ενθαρρύνοντας όλη αυτή την ιστορία, λέγοντας ότι ο απελευθερωτικός στρατός έχει την έμμεση υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών αυτών κέντρων". Σχολιάζοντας δε τη φράση του Θ. Πάγκαλου περί προστασίας των Ελλήνων είπε πως "εγώ αυτό το "με όλα τα μέσα" το εννοώ να στείλουμε και στρατό. Ετσι δεν ξέρω που οδηγούμαστε. Είναι ένα αμερικανικό κόλπο που χρησιμοποιούνταν παλιότερα και όλοι καταγγέλλαμε και που τώρα... ερχόμαστε να υιοθετήσουμε". Επίσης, αναφερόμενος στη δηλώσεις περί της παραγγελίας των "S-300" o Στρατής Κόρακας τόνισε ότι "το ΚΚΕ είχε από την αρχή διατυπώσει τις επιφυλάξεις του ότι αυτή η παραγγελία έγινε για προεκλογικούς λόγους. Δυστυχώς, οι φόβοι μας αυτοί επιβεβαιώθηκαν. Επίσης, αυτή η ιστορία καταρράκωσε τη θεωρία του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, το οποίο είναι υποκριτικό και επικίνδυνο".

    Το λόγο στη χτεσινή συνεδρίαση πήρε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής,κατηγορώντας την κυβέρνηση για "επικίνδυνο ενδοτισμό" και"φτηνές υπεκφυγές", ζητώντας τη χάραξη ενιαίας εθνικής στρατηγικής. Επίσης, παρενέβη και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης,ο οποίος αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στο Κοσσυφοπέδιο, υποστήριξε ότι "είναι αδύνατον να δοθεί λύση στο Κόσσοβο όταν υπάρχουν κύκλοι που υποστηρίζουν την ένοπλη εξέγερση", συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν συνεχείς εξελίξεις και "ουδείς γνωρίζει πού μπορεί να σταματήσει".


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ