ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
Παράσταση για έναν ρόλο

Ο ΠΑΟΚ αναδείχτηκε άνετα κυπελλούχος Ελλάδας, με κορυφαίο παίκτη τον "αγέραστο" Μπέρι

Μύθος αποδείχτηκαν τα περί ίσων ευκαιριών και μοιρασμένων πιθανοτήτων μεταξύ των τεσσάρων διεκδικητών του πρώτου τίτλου της περιόδου. Ο ΠΑΟΚ ήταν ένα μπόι ψηλότερος από τους άλλους τρεις. Ο 30χρονος Κ. Φλεβαράκης προετοίμασε και καθοδήγησε την ομάδα του με ωριμότητα και ικανότητα ανθρώπου που έχει φάει τη ζωή του στα γήπεδα, υποχρεώνοντας τον μέχρι πριν δυο μήνες δάσκαλό του Σβι Σερφ να του βγάλει το καπέλο, αλλά και τον Κ. Πολίτη να κάνει λόγο για ανερχόμενο ταλέντο στον τομέα της προπονητικής. Εντάξει, "τα νοκ άουτ παιχνίδια τα κερδίζει όποιος διψάει περισσότερο για τη νίκη", όπως παρατήρησε ο Κ. Πολίτης σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τη βαριά ήττα της ΑΕΚ στον τελικό με 54 - 71. Γιατί όμως να διψάει περισσότερο για διάκριση ο κορυφαίος της διοργάνωσης Ουόλτερ Μπέρι με τα δεκάδες κύπελλα στη συλλογή του και όχι, για παράδειγμα, ο έμπειρος Κορωνιός, που την Κυριακή διεκδικούσε το πρώτο τρόπαιο στην καριέρα του. Η διαφορά είναι στην ποιότητα. Ο ΠΑΟΚ στο Φάληρο παρουσίασε μια τριπλέτα ισάξια της οποίας ίσως και να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μπέρι, Κινγκ, Μπαλογιάννης έκαναν μαγικά πράγματα, σημειώνοντας στον τελικό 56 από τους 71 πόντους του ΠΑΟΚ, κλέβοντας παράλληλα τις καρδιές του συνόλου των δημοσιογράφων που ψήφισαν για την ανάδειξη του κορυφαίου. Οι 19 προτίμησαν τον Μπέρι, 11 τον Μπαλογιάννη και 3 τον Κινγκ. Οχι πως υστέρησαν οι υπόλοιποι. "Είμαστε ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης", τόνισε ο Κολντεμπέλα και δεν το είπε για να ευλογήσει τα γένια του. "Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος σε όλα. Οποτε έπαιρνα την μπάλα, μονίμως είχα τρεις αντιπάλους γύρω μου", τον δικαίωσε ο Λόιντ Ντάνιελς, ο Αμερικανός που έγινε η ατραξιόν της διοργάνωσης με τις ικανότητές του και την προσπάθεια που κατέβαλε να συνηθίσει την ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα, έχοντας φτάσει στη χώρα μας μόλις λίγες ώρες νωρίτερα. Ο Ντάνιελς διέσωσε το γόητρο της ΑΕΚ στον ημιτελικό με τον Ηρακλή, όταν έφερε το παιχνίδι ανάποδα, ανατρέποντας διαφορά 8 πόντων υπέρ του "γηραιού". Στον τελικό, αν και ήταν απελπιστικά μόνος και με αντίπαλο τον εκπληκτικό Μπαλογιάννη, κατέκτησε τον τίτλο του κορυφαίου της ομάδας του. Με τους Πρέλεβιτς, Κορωνιό, Αρλάουκας, Κακιούζη σε άσχημη κατάσταση, η ΑΕΚ έμεινε και δικαιολογημένα για άλλη μια φορά με τον τίτλο της φιναλίστ.

Ο Ηρακλής στο μικρό τελικό επικράτησε του Αρη με 70 - 61, επιτυχία η οποία κάτω από ορισμένες συνθήκες τού εξασφαλίσει μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο της νέας περιόδου. Τους τέσσερις αγώνες παρακολούθησαν 17.916 θεατές, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του φάιναλ φορ.

ΠΑΟΚ: Κολντεμπέλα 5 (1), Νικολαϊδης 2, Μπέρι 19, Μασλαρινός, Μπαλογιάννης 16 (4), Κινγκ 21, Μοράλες 2, Γιαννούλης 6.

ΑΕΚ: Παπανικολόπουλος 3 (1), Κορωνιός 2, Ντάνιελς 12 (2), Πρέλεβιτς 2, Αρλάουκας 18, Χατζής 5 (1), Ντικούδης, Τσακαλίδης 7, Αντερσεν 2, Κακιούζης 3.

Μικρός τελικός: Ηρακλής - Αρης 70 - 61

Α ημιτελικός: ΠΑΟΚ - Αρης 83 - 50

Β ημιτελικός: ΑΕΚ - Ηρακλής 63 - 59

Α2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πρωταθλήτρια χειμώνα η Δάφνη

Στο φινάλε του Α γύρου η Δάφνη ηττήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τη ΜΕΝΤ με 76 - 83, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να αναδειχτεί πρωταθλήτρια χειμώνα και μάλιστα με διαφορά τριών βαθμών από την τρίτη ομάδα. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο Ιωνικός ΝΦ, που επικράτησε του Αμύντα με 56 - 51. Η Λάρισα δεν τα κατάφερε στη Θεσσαλονίκη όπου ηττήθηκε με 60 - 63 από το Μακεδονικό. Στην επιστροφή της αποστολής ο Στ. Γιατζόγλου έπεσε θύμα αυτοκινητικού ατυχήματος, αλλά ευτυχώς μόνο με υλικές ζημιές.

Τα αποτελέσματα της 13ης αγωνιστικής: Ολύμπια - Αρίων 61 - 53, ΜΕΝΤ - Δάφνη 83 - 76, Φίλιππος - Μίλωνας 57 - 47, Πειραϊκός - Ηλυσιακός62 - 69, Ιωνικός ΝΦ - Αμύντας 56 - 51,Εσπερος - Π. Φάληρο70 - 43, Μακεδονικός - Λάρισα63 - 60.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Δάφνη 24,Ιωνικός ΝΦ 22,Λάρισα 21,Εσπερος 21,Ολύμπια 20,Αρίωνας 20,Π. Φάληρο 20,Μακεδονικός 20,Μίλωνας 19,ΜΕΝΤ 19,Ηλυσιακός 17, Πειραϊκός 17, Φίλιππος 17, Αμύντας 16.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Ο Σπόρτιγκ χρειάστηκε δύο παρατάσεις μέχρι να κάμψει την αντίσταση του Απόλλωνα στην Πτολεμαϊδα με 78-74 και να παραμείνει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα του πρωταθλήματος της Α1 γυναικών. Η ΜΕΝΤ επικράτησε εύκολα του Ηρακλή με 77-51, ενώ ο Ολυμπιακός Βόλου σημείωσε μόλις 35 πόντους με αντίπαλο το Θρίαμβο στην Αθήνα.

Τα αποτελέσματα της 13ης αγωνιστικής: Πτολεμαϊδα - Σπόρτιγκ 74-78,ΜΕΝΤ - Ηρακλής77-51, Καλαμαριά - Μ. Αλέξανδρος51-77,Θρίαμβος - Ολυμπιακός Β. 64-35, Τρίπολη - Εσπερίδες 65-55, Παναθηναϊκός - Ακαδημία 82-60.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Σπόρτιγκ 25, ΜΕΝΤ 25, Παναθηναϊκός 23, Θρίαμβος 22, Ακαδημία 20, Πτολεμαϊδα 19, Τρίπολη 18, Εσπερίδες 17, Καλαμαριά 17, Ολυμπιακός Β. 17, Μ. Αλέξανδρος 17, Ηρακλής 15.

ΠΟΛΟ
Αγνοια κανονισμών από διαιτητές!

Προς επανάληψη το παιχνίδι ΠΑΟ - Χανίων λόγω διαιτητικού λάθους

Φωτιές άναψε η άγνοια στην εφαρμογή των κανονισμών από τους διαιτητές (Βασιλείου - Ελευθεριάδης) του σαββατιάτικου ντέρμπι της Α1 ανδρών στο πόλο μεταξύ Παναθηναϊκού και Χανίων, που έληξε ισόπαλο 13-13.

Η εσφαλμένη κίνηση του προπονητή του Παναθηναϊκού Ομήρου Πολυχρονόπουλου να ζητήσει τρίτο τάιμ άουτ 55 πριν τη λήξη του παιχνιδιού και ενώ την μπάλα είχε η ομάδα του και μετέπειτα η επίσης εσφαλμένη απόφαση των διαιτητών να δώσουν πέναλτι υπέρ των Κρητικών, οδήγησε τους "πράσινους" στην υποβολή ένστασης και το παιχνίδι σε επανάληψη. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον κανονισμό αν ζητηθεί τρίτο τάιμ - άουτ από μια ομάδα υπάρχουν δυο ποινές. Συγκεκριμένα αν η μπάλα είναι στην κατοχή της ομάδας που ζητάει το τάιμ άουτ τότε δίνεται στην αντίπαλη ομάδα, ενώ αν είναι στην κατοχή της αντίπαλης ομάδας τότε δίνεται πέναλτι. Στην περίπτωση λοιπόν του Σαββάτου οι διαιτητές έπρεπε να δώσουν αλλαγή στην κατοχή της μπάλας (αφού την είχε ο Απανασένκο του Παναθηναϊκού) και όχι πέναλτι. Ετσι, σύμφωνα με τον κανονισμό, το παιχνίδι πάει για επανάληψη...

Το δρόμο για τον αθλητικό δικαστή όμως πήρε και ο αγώνας του ΟΦΘ με τη Βουλιαγμένη, που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αφού αρχικά το Σάββατο λόγω της κακοκαιρίας παρέμεινε κλειστό το αεροδρόμιο Μακεδονία και έτσι δεν μπόρεσαν να μεταβούν οι διαιτητές και ο ΝΟΒ. Το ίδιο ίσχυε και για την Κυριακή όπου σύμφωνα με τον κανονισμό έπρεπε να διεξαχθεί ο αγώνας. Στα υπόλοιπα παιχνίδια που έγιναν είχαμε: Ολυμπιακός - Ηλυσιακός 10-7, Γλυφάδα - Χίος 11-10, Χαλκίδα - Αρης Νικαίας 16-3, Πάτρα - Εθνικός 6-7.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Βουλιαγμένη 25, Ολυμπιακός 24, Χαλκίδα 24, Παναθηναϊκός 21, Χανιά 20, Πάτρα 15, Εθνικός 15, Γλυφάδα 13, Ηλυσιακός 11, Χίος 6, Αρης Νικαίας 2, ΟΦΘ 2. (Σημ: Βουλιαγμένη και ΟΦΘ έχουν από έναν αγώνα λιγότερο).

Στα δίχτυα της βίας το βόλεϊ

Νέα σοβαρά επεισόδια αυτή τη φορά στο κλειστό της Λεωφόρου

Σήμα κινδύνου άναψε για το πρωτάθλημα βόλεϊ μετά τα σοβαρά επεισόδια το Σάββατο στο παιχνίδι ΠΑΟ - ΑΕΚ και ακολούθησαν ανάλογα επεισόδια που είχαν σημειωθεί σε προηγούμενες αγωνιστικές στη Γλυφάδα, στο Κατσάνειο και στη Ν. Φιλαδέλφεια. Είναι η πρώτη φορά που η βία κάνει την εμφάνισή της με τόσο συστηματικό και επαναλαμβανόμενο τρόπο στα γήπεδα του βόλεϊ, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρή ανησυχία στην ομοσπονδία βόλεϊ, που αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση των επεισοδίων, όπου θα προσκληθούν οι ομάδες, η Ομοσπονδία Διαιτητών, ο Σύλλογος των προπονητών και ο αθλητικός δικαστής.

Το Σάββατο στο κλειστό της Λεωφόρου στη διάρκεια του β' σετ πετάχτηκαν αντικείμενα και κέρματα κατά των παικτών της ΑΕΚ. ΜΕτά απ' αυτό ο πρώτος διαιτητής Γ. Καραμπέτσος διέταξε την προσωρινή διακοπή του παιχνιδιού και ενώ είχε κατέβει από την καρέκλα του εκτοξεύτηκε προς την πλευρά του πάγκου της ΑΕΚ φωτοβολίδα, που αν είχε βρει ανθρώπινο στόχο θα θρηνούσαμε θύματα. Μετά απ' αυτό ο πρώτος διαιτητής ζήτησε την εκκένωση του γηπέδου, ενώ η πλευρά της ΑΕΚ ζητούσε να διακοπεί το παιχνίδι. Τελικά, μετά από παρέλευση μιας ώρας και αφού είχαν αποχωρήσει οι φανατικοί οπαδοί του ΠΑΟ, το παιχνίδι ξανάρχισε. Οι "πράσινοι", που είχαν χάσει το πρώτο σετ, ευνοήθηκαν από τη διακοπή και κατάφεραν να ανατρέψουν την κατάσταση και να φτάσουν στη νίκη με 3-2 (20-25, 27-17, 16-25, 25-20, 15-9). Ο αθλητικός δικαστής κάλεσε σε απολογία για αύριο τον ΠΑΟ για τα επεισόδια των οπαδών του, ενώ ζήτησε και έγγραφο υπόμνημα από τον Κ. Αγγελίδη της ΑΕΚ για το αν δέχτηκε βιαιοπραγία κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Τα άλλα αποτελέσματα: Ηρακλής - Αρης 3-1 (25-18, 15-25, 26-17, 28-26), ΠΑΟΚ - Ηφαιστος 3-0 (25-20, 25-23, 25-17), Ορεστιάδα - Φιλία 3-0 (25-18, 25-23, 25-10), Ιωνικός - Ολυμπιακός 0-3 (21-25, 21-25, 13-25), Κτησιφών - Κομοτηνή 3-1 (25-18, 20-25, 25-22, 25-22). Η βαθμολογία(σε 11 αγώνες): Ολυμπιακός 22, Ορεστιάδα 20, Ηρακλής 20, ΑΕΚ 18, ΠΑΟΚ 17, Αρης 17, Φιλία 15, Ιωνικός 15, ΠΑΟ 14, Ηφαιστος 14, Κτησιφών 14, Κομοτηνή 12.

Ο "ταραξίας" Ουάιτ στον Αρη

Στο παραπέντε, λίγο πριν λήξη η περίοδος αλλαγής ξένων και υπό την επίδραση των άσχημων εμφανίσεων στο φάιναλ φορ του κυπέλλου, διοίκηση και προπονητής του Αρη αποφάσισαν να αντικαταστήσουν τους Γκραντ και Μιχάιλοφ. Στη θέση του Αμερικανού επιλέχτηκε ένας ψηλότερος παίκτης, ο Εσθονός Μάρτιν Μιούρσεπ (25 - 2.07) ο οποίος στο παρελθόν συνεργάστηκε με τον Σβι Σερφ στη Μακάμπι Ραμάτ, ενώ την τελευταία περίοδο αγωνίστηκε σε 42 παιχνίδια του ΝΒΑ με τους Μαϊάμι Χιτ. Αντικαταστάτης του Ρώσου θα είναι ο Ράντι Ουάιτ. Ο Αμερικανός, που στο ξεκίνημα της περιόδου αγωνίστηκε κατά σύμπτωση στην πρώην ομάδα του Μιχάιλοφ, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, παλαιότερα είχε αγωνιστεί στο Περιστέρι, απ' όπου και εκδιώχθηκε κακήν κακώς, επειδή τιμωρήθηκε με 6 αγωνιστικές για επεισόδιο που δημιούργησε με διαιτητές. Εκτοτε χρωστάει ποινή αποκλεισμού τεσσάρων αγωνιστικών, την οποία θα εκτίσει με τη φανέλα του Αρη, αν φυσικά δεν προχωρήσει σε... εκπτώσεις η ομοσπονδία. Ο Μιχάιλοφ θα συνεχίσει να αγωνίζεται με τον Αρη στο ευρωπαϊκό κύπελλο.

Στα επόμενα τέσσερα παιχνίδια ο Αρης δε θα στερηθεί των υπηρεσιών μόνο του Ουάιτ, αλλά και του Γ. Σιγάλα. Ο διεθνής παίκτης εξύβρισε διαιτητή στον ημιτελικό του κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ κι απλώς περιμένει την απόφαση του αθλητικού δικαστή για να μάθει πότε θα επιστρέψει.

Μια γροθιά μια οικογένεια οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν την κατάκτ

Μια γροθιά - μια οικογένεια οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ, πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Κυπέλλου

ΒΟΛΕΪ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΥΠΕΛΛΑ
Τελευταία ευκαιρία

Νίκη μέσα στη Μόντενα θέλει σήμερα ο Ολυμπιακός

Το τελευταίο του "χαρτί" για την πρόκριση στο φάιναλ - φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών παίζει σήμερα ο Ολυμπιακός (8.30μμ). Η παρτίδα όμως είναι πολύ δύσκολη, αφού οι "ερυθρόλευκοι" αντιμετωπίζουν στην Ιταλία τη Μόντενα. Παρά το γεγονός ότι η Μόντενα περνάει τη χειρότερη αγωνιστική κρίση των τελευταίων ετών, είναι μια ομάδα που διαθέτει μεγάλα αστέρια, όπως ο περίφημος Τζιάνι, οι Ιταλοί πρώην διεθνείς Λουκέτα και Βούλο, ο Αργεντινός διεθνής Κουμινέτι και ο κορυφαίος στον κόσμο κεντρικός μπλοκέρ, Ολλανδός Βας Βαν ντε Γκουρ, που όμως είναι τραυματίας και θα απουσιάσει. Στο ιταλικό πρωτάθλημα η Μόντενα βρίσκεται στην 5η θέση της βαθμολογίας, αλλά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών είναι αήττητη και στην πρώτη θέση του ομίλου. Οι "ερυθρόλευκοι" που έχουν ήδη δύο ήττες, δεν έχουν περιθώριο για νέο στραβοπάτημα.

Για το Κύπελλο Κυπελλούχων ο Αρης, που έχει ήδη αποκλειστεί από το φάιναλ - φορ, αγωνίζεται στην Πορτογαλία με την Καστέλο Ντα Μάγια (9μμ).

  • Επιστροφή στις δώδεκα ομάδες στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ανδρών και γυναικών από το 2001, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Βόλεϊ μετά από πρόταση της ελληνικής ομοσπονδίας. Αποφασίστηκε επίσης οι πέντε πρώτοι της προηγούμενης διοργάνωσης στους άνδρες και οι τρεις στις γυναίκες να προκρίνονται απευθείας στα τελικά. Οι προτάσεις της ΕΟΠΕ για αλλαγές στα ευρωπαϊκά κύπελλα θα εξεταστούν το καλοκαίρι. Η Ελλάδα έθεσε υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2003. Συνυποψήφιες είναι ακόμα οι Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία.
ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο η 14η αγωνιστική της Α1 κατηγορίας χάντμπολ ανδρών με τον Ιωνικό ΝΦ να συνεχίζει να οδηγεί την κούρσα του

πρωταθλήματος. Ο Ιωνικός πέρασε και από τη Θεσσαλονίκη νικώντας τον

Τρίτωνα με 22 - 16 και έτσι βρίσκεται μόνος πρώτος με 24 βαθμούς. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Δούκας - Αρχέλαος 24 - 15, ΓΕ Βεροίας - Αθηναϊκός Κορέλκο 21 - 21, Κιλκίς - ΒΑΟ 26 - 21, Φίλιππος Β. - Πανελλήνιος 21 - 22, ΣΑΚΑ - ΙΕΚ Ξυνή 27 - 23.

Στη βαθμολογία: Ιωνικός 24, Δούκας 23, Πανελλήνιος 23.

* Για το Τσάμπιονς Λιγκ Γυναικών, η Αναγέννηση Αρτας έχασε στη Βιέννη από τη Χίπο με 19 - 33.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ