ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο λαός στο πλευρό των αγροτών

Συγκεντρώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης μαζικών φορέων, προς τους αγωνιζόμενους αγρότες, θα γίνουν σήμερα σε τρεις πόλεις της Θεσσαλίας, στη Λάρισα, στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα.

Η Συντονιστική Επιτροπή πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων στη Λάρισα,διοργανώνει συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 6 το απόγευμα και καλεί το λαό της πόλης να πάρει μαζικά μέρος. Ανάλογη συγκέντρωση θα γίνει και στην Καρδίτσα, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης στις 6 το απόγευμα. Τη συγκέντρωση συμπαράστασης και καταδίκης της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής διοργανώνει το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων του νομού.Στα Τρίκαλα, το συλλαλητήριο θα γίνει στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στις 7 το απόγευμα, μετά από πρωτοβουλία της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων του νομού.

Μηνύματα συμπαράστασης

Χαιρετισμό στους αγρότες απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ.Στην ανακοίνωση της τονίζει:

"Η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ χαιρετίζει τις νέες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των αγροτών. Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να δώσει λύση στα προβλήματα της αγροτιάς, αλλά χρησιμοποιεί ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό τον οποίο στρέφει ενάντια στους αγρότες. Με τρομοκρατικές μεθόδους, με αστυνομοκρατία, με δίκες εκφοβισμού προσπαθεί να λυγίσει τον αγώνα τους. Θέλει να συκοφαντήσει τους αγρότες, να τους εμφανίσει ως άπληστους και ως κοινωνικά παράσιτα. Πρωταγωνιστές όλης αυτής της επιχείρησης είναι οι υπουργοί της κυβέρνησης Γιαννόπουλος και Τζουμάκας, που δείχνουν και το νέο ήθος και ύφος της "εκσυγχρονιστικής" κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, υποταγμένη απόλυτα στην καταστροφική πολιτική των Βρυξελλών, προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξοντώσει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Με σοβαρά επιχειρήματα επιδιώκει να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, θέλει να στρέψει τα άλλα λαϊκά κοινωνικά στρώματα σε βάρος των αγροτών".

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των αγροτών εκφράζει και η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) Καρδίτσας,τονίζοντας πως "οι κινητοποιήσεις των αγροτών μαζί με τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας".

"Οι αγρότες έκαναν γνωστό με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι θα αντισταθούν "με νύχια και με δόντια" στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και των Βρυξελλών, που θα οδηγήσουν ένα τμήμα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς στο ξεκλήρισμα και την ανεργία. Τα αιτήματα που θέτουν οι αγρότες ως ελάχιστοι όροι για την επιβίωσή τους δεν απαντήθηκαν", σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΝΑΣ. Ταυτόχρονα, καταγγέλλει το όργιο πιέσεων, εκβιασμών και εκφοβισμού που εξαπέλυσε η κυβέρνηση, για να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών. Σημειώνει χαρακτηριστικά: "Η στάση αυτή αποδεικνύει την ψευδεπίγραφη πρόθεσή της για διάλογο. Δε νοείται διάλογος με την παρουσία χιλιάδων αστυνομικών".

Παράλληλα, η ΝΑΣ καταγγέλλει όσους δηλώνουν υποκριτικά ότι ενδιαφέρονται για το μέλλον της αγροτικής οικονομίας, την ίδια στιγμή που υπονομεύουν τους αγώνες των αγροτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Νομάρχης Καρδίτσας που μετρούσε τη συμμετοχή των τρακτέρ "ανά μέτρο".

  • Την αμέριστη συμπαράστασή της στον ηρωικό και δίκαιο αγώνα των αγροτών, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ Λάρισας.Ταυτόχρονα, καλεί την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση. "Πρέπει η κυβέρνηση, τονίζεται στην ανακοίνωση, να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της με τη χρησιμοποίηση των δυνάμεων καταστολής και να δώσει λύση πολιτική, ώστε να αποφευχθεί το ξεκλήρισμα της αγροτιάς".
  • Ο Σύλλογος Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων του νομού Καρδίτσας,με απόφαση του ΔΣ, δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αγώνα των αγροτών. "Εκφράζουμε, τονίζεται στην ανακοίνωσή του, την κατηγορηματική μας αντίθεση και αγανάκτηση, στην πρωτοφανή επιχείρηση τρομοκρατίας, αστυνομοκρατίας και βίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εναντίον τους. Την καλούμε να σταματήσει αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο και να δώσει επιτέλους λύσεις".
  • Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των αγροτών αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Αγωνιστική Πανδημοκρατική Ενότητα Λογοτεχνών - Συνεργαζομένων (ΑΠΕΛ - Σ). "Ζητάμε από την κυβέρνηση, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΑΠΕΛ - Σ, να επιδείξει πνεύμα κοινωνικής κατανόησης και σύνεσης στα αγωνιζόμενα λαϊκά στρώματα για τη λύση των χρόνιων προβλημάτων τους".

Την αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους αγρότες δηλώνει η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών του νομού Κοζάνης,η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Συνταξιούχων Αναπήρων και Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης και Αντιδικτατορικού Αγώνα,το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Καλλιθέας, το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Παγγαίου Καβάλας,το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Περιστερίου,ο Αγροτικός Σύλλογος Καλυβών,ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κάινας Χανίων και το Σωματείο των απεργών Οικοδόμων Σκοπέλου.

Από το Δρούγο στις Μικροθήβες

Η συγκλονιστική πορεία των 100 και πλέον χιλιομέτρων

Είναι 11 το πρωί. Στο μπλόκο του Δρούγου οι μηχανές των τρακτέρ αρχίζουν να ζεσταίνονται. Ομως η παγωνιά της προηγούμενης νύχτας δε στάθηκε ικανή για να παγώσει και τις καρδιές των αγροτών. Αυτό που θα ακολουθήσει τούτη τη μέρα κανείς δεν μπορεί να το φανταστεί. Ο Β. Μπούτας μπαίνει στο κέντρο του μπλόκου και γύρω του μαζεύονται εκατοντάδες συνάδελφοί του. Με τη γνωστή βραχνή φωνή του δίνει το σύνθημα: "Πάμε να κάνουμε πράξη την προχτεσινή απόφαση της Πανθεσαλλικής Επιτροπής. Ξεκινάμε για τον Αλμυρό". Τα τελευταία λόγια του δεν μπορούν να τα ακούσουν όλοι, ένα δυνατό χειροκρότημα σκεπάζει τα πάντα.

Με αστραπιαίες κινήσεις οι αγρότες βρίσκονται πάνω στα τρακτέρ και η διαδικασία της ενημέρωσης για να στηθεί η "φάλαγγα της οργής" έχει αρχίσει. Είναι δύσκολη διαδικασία και χρονοβόρα. Ο όγκος των τρακτέρ είναι τεράστιος. Κι όταν τελικά στηθεί το ένα πίσω από το άλλο, η εικόνα που σχηματίζεται κόβει την ανάσα. Τα πρώτα τρακτέρ βρίσκονται έξω από το Νέο Μοναστήρι και τα τελευταία δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα από το Δρούγο. Είναι κιόλας 2.30 μετά το μεσημέρι. Οι αγρότες που μένουν οπισθοφυλακή για να κρατήσουν το μπλόκο του Δρούγου είναι μόνο από αυτή την περιοχή. Στέκονται και θαυμάζουν την ατελείωτη ουρά. Ηδη έχουν υποσχεθεί στους συναδέλφους τους, ότι θα κρατήσουν το μπλόκο σαν να μην έφυγε κανένα τρακτέρ.

Στο επόμενο τέταρτο η αρχή της φάλαγγας μπαίνει στο Νέο Μοναστήρι. Βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρώτο μπλόκο της Αστυνομίας. Τρία περιπολικά, ένα πυροσβεστικό και πολλοί αστυνομικοί δεν είναι ικανό εμπόδιο για να σταματήσει τούτη την πορεία. Δεν μπορεί να λυγίσει την αποφασιστικότητα τούτων των ανθρώπων. Οι αγρότες σηκώνουν τα αυτοκίνητα της Αστυνομίας με τα χέρια και το σύνθημα "η τρομοκρατία δε θα περάσει" δονεί την ατμόσφαιρα.

Επόμενος σταθμός η Βρυσιά. Σ' αυτό το σημείο η φάλαγγα στρίβει αριστερά σε χωματόδρομο, αλλά ξαναβγαίνει στην παλιά Εθνική Λαμίας - Λάρισας. Εκεί οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με διμοιρία των ΜΑΤ. Αποφεύγουν τη σύγκρουση και περνούν μέσα από χωράφια και βγαίνουν στο δρόμο Παλαιοφάρσαλα - Φάρσαλα. Συνεχίζοντας την ξέφρενη πορεία τους φτάνουν έξω από το σπορελαιουργείο Φαρσάλων, όπου η Αστυνομία έχει στήσει καινούριο μπλόκο. Επικεφαλής εκεί είναι ο Αστυνομικός Διευθυντής Καρδίτσας, Γ. Μπαλαμπάνης.Οι αγρότες αποφεύγουν και πάλι τη σύγκρουση. Πάλι μέσα από χωματόδρομους βγαίνουν στο δρόμο Νεοχώρι - Φάρσαλα. Φτάνοντας στα Φάρσαλα ξανασυναντούν αστυνομία κοντά στο γήπεδο της πόλης. Ομως με μια αστραπιαία κίνηση οι αγρότες χρησιμοποιώντας ΙΧ αυτοκίνητα και ένα γερανοφόρο μπλοκάρουν αυτοί την Αστυνομία και η φάλαγγα συνεχίζει στο δρόμο Φάρσαλα - Βόλος. Εφτά χιλιόμετρα μετά συναντούν νέο μπλόκο της Αστυνομίας. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο το "αχρηστεύουν" κι αυτό και η πορεία συνεχίζεται. Στρίβουν δεξιά στο εργοστάσιο Λαδάς και μέσα από χωματόδρομο φτάνουν στη Βαμβακού. Η πορεία δεν μπορεί να ανακοπεί από κανέναν και με τίποτα.

Οι ώρες περνούν και έχει αρχίσει να σουρουπώνει. Το πρώτο τρακτέρ βρίσκεται στο χωριό Ρεματιά και λίγο αργότερα στο Δασόλοφο και όταν το σκοτάδι πέφτει για τα καλά ένα τεράστιο "φωτισμένο" ποτάμι κάνει τη νύχτα μέρα στον κάμπο, σηματοδοτώντας μια καινούρια μέρα, ένα νέο σταθμό στον συγκλονιστικό αγώνα.

Τα χωριά αλώνονται το ένα μετά το άλλο. Κάτω Βασιλικά, Ανω Βασιλικά, Πολυδάμειο... Ο κόσμος βγαίνει στις πλατείες και ξεσπάει σε χειροκροτήματα. Κι άλλα τρακτέρ από τα γύρω χωριά προστίθονται στη φάλαγγα. Ο Εθνικός δρόμος βρίσκεται όλο και πιο κοντά. Δυο χιλιόμετρα έξω από το σταθμό Ρηγαίου, δυο διμοιρίες των ΜΑΤ και πολλά αυτοκίνητα της Αστυνομίας επιχειρούν να διακόψουν την πορεία. Εκεί επιδιώκουν να δώσουν την τελευταία "μάχη", καθώς η Εθνική είναι ακριβώς πίσω. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν σαφείς εντολές να μην περάσει τίποτα και αυτό φαίνεται από την παράταξη μάχης των κρανοφόρων που έχουν αναπτυχθεί και μέσα στα χωράφια. Η φάλαγγα όμως στρίβει σ' ένα καρόδρομο κοντά στο Ρήγαιο και μετά από διαδρομή αρκετών χιλιομέτρων σε ανώμαλο έδαφος, μπαίνει στην Κοκκίνα. Μετά από λίγα λεπτά πορείας, η κορυφή της φάλαγγας φτάνει στην Εθνική, ακριβώς στο κέντρο της περιοχής που υπήρχαν τα τρακτέρ των Φαρσαλινών. Και μόνο αυτό το τελευταίο δείχνει ότι οι αγρότες ήξεραν πολύ καλά ποιο δρόμο άφηναν, ποιον έπαιρναν, πού έστριβαν και πού έπρεπε να φτάσουν.

Δεν τους σταμάτησε ούτε ο Πηνειός

Σταθεροί στα πόστα τους και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους είναι οι αγρότες της Λάρισας και των Τρικάλων. Χτες, τρίτη μέρα της κινητοποίησης και τα τρακτέρ συνέχιζαν να είναι παραταγμένα δίπλα στην Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, έτοιμα να διακόψουν την κυκλοφορία ανά πάσα στιγμή. Τόσο στον Ευαγγελισμό, όσο και στο "Εντελβάιζ", οι αγρότες καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας έμειναν στη θέση τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μετακίνησαν τα τρακτέρ τους κατά μήκους του Εθνικού δρόμου. Συμβολικό κλείσιμο της Εθνικής οδού έγινε στις 6 το απόγευμα στο Κιλελέρ.Ιδια κατάσταση επικρατεί και στην Εθνική Τρικάλων - Ιωαννίνων, όπου εκατοντάδες τρακτέρ παραμένουν στις άκρες του δρόμου και συγκεκριμένα στα χωριά Θεόπετρα και Ζάρκο (εκεί μετακινήθηκαν τα τρακτέρ που βρίσκονταν στο Πετρωτό).

Εντυπωσιακή όμως ήταν και η μετακίνηση τρακτέρ από αγρότες της περιοχής του Τυρνάβου, οι οποίοι πέρασαν ακόμα και μέσα από τον Πηνειό στη γέφυρα του Μαυρόλιθου! Συγκεκριμένα, οι αγρότες από τη Φαλάνη,τον Αμπελώνα και τα γύρω χωριά, δείχνοντας τόλμη και αποφασιστικότητα, "νίκησαν" ακόμα και τα ορμητικά νερά του ποταμού, κατάφεραν να ξεφύγουν από όλα τα μπλόκα της Αστυνομίας και τελικά να στήσουν το δικό τους μπλόκο στο δρόμο Λάρισας - Κοζάνης,στο ύψος του Αργυροπουλίου.

Εντονη ήταν όμως και η κινητικότητα των αγροτών που και χτες βρίσκονταν στον Ευαγγελισμό. Από νωρίς το πρωί οι αγρότες άρχισαν να βάζουν τα τρακτέρ τους κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής, λίγα μέτρα μακριά από τον Εθνικό δρόμο. Αμέσως αστυνομικοί και διμοιρίες των ΜΑΤ παρατάχτηκαν κατά μήκος της γραμμής απέναντι από τα τρακτέρ και περιπολικά άρχισαν να κινούνται μέσα στα χωράφια.

Λίγη ώρα αργότερα και γύρω στις 2.00 το μεσημέρι, αγρότες με τρακτέρ από τον Ευαγγελισμό κατευθύνθηκαν δυο χιλιόμετρα πιο κάτω - προς την πλευρά της Λάρισας - δίπλα στους μύλους του Μακρυχωρίου.Η κίνηση αυτή των αγροτών μετέφερε σ' εκείνο το σημείο δυνάμεις των ΜΑΤ. Αυτή τη φορά όμως οι κρανοφόροι των ΜΑΤ, εκτελώντας πιστά τις διαταγές, ξεπέρασαν κάθε όριο αυταρχισμού, αφού όρμηξαν μέσα στα χωράφια, δίπλα από τον Εθνικό δρόμο και κατέβασαν με τη βία τους αγρότες από τα τρακτέρ, βρίζοντάς τους με ακατονόμαστες εκφράσεις. Μάλιστα, ο υπεύθυνος της Αστυνομίας που βρέθηκε σε εκείνο το σημείο πήρε τα στοιχεία των αγροτών με τη δικαιολογία ότι... ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν σε κατάληψη της Εθνικής οδού.

Τελικά οι αγρότες παρέμειναν εκεί για περίπου μια ώρα και μετά επέστρεψαν στον Ευαγγελισμό.

Το μεγαλείο της ενωμένης αγροτιάς!
Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες, οι αποφασισμένοι μαχητές του θεσσαλικού κάμπου κουρέλιασαν τα κατασταλτικά σχέδια της κυβέρνησης. Μια τεράστια φάλαγγα, που ξεκίνησε από το Δρούγο, μετά από διαδρομή 100 και πλέον χιλιομέτρων, έφτασε στην Εθνική Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στις Μικροθήβες. Πάνω από 2.500 τρακτέρ ενώθηκαν με τα εκατοντάδες που βρίσκονταν εκεί

Ο αφέντης λαός ξαναμίλησε! Το μεγαλείο του ενωμένου αγώνα των αποφασισμένων αγροτών αναδείχτηκε, για άλλη μια φορά χτες, στο θεσσαλικό κάμπο! Με μια θεαματική κίνηση, που κράτησε σχεδόν έξι ώρες, η μεγάλη φάλαγγα που ξεκίνησε από το μπλόκο στο Δρούγο και η οποία μεγάλωνε συνεχώς, καθώς προστίθονταν κι άλλα τρακτέρ από κάθε χωριό, έφτασε τελικά στις Μικροθήβες! Με υποδειγματική τάξη και πειθαρχία, τέλειο συντονισμό, ελιγμούς, που δούλεψαν ρολόι, αλλά προπάντων τη συγκινητική βοήθεια των κατοίκων των χωριών, που έδειχναν δρόμους και περάσματα, η φάλαγγα διήνυσε διαδρομή μεγαλύτερη από 100 χιλιόμετρα. Στις 8.45 το βράδυ, το πρώτο από τα 2.500 τρακτέρ ανέβαινε στην Εθνική οδό, ακριβώς στο σημείο που βρίσκονταν από την Τρίτη τα εκατοντάδες τρακτέρ!

Ηδη, στην Εθνική οδό είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες κάτοικοι από τον Αλμυρό και τα γύρω χωριά για να υποδεχτούν τη φάλαγγα. Οι σκηνές που ξετυλίχτηκαν ήταν συγκινητικές. Από νωρίς, η είδηση ότι ξεκίνησαν τους γέμισε ενθουσιασμό. Οταν φάνηκαν τα πρώτα φώτα, ξέσπασαν σε ζητωκραυγές. Οταν το μεγάλο φωτισμένο ποτάμι άγγιξε την Εθνική, λες και φωτίστηκε όλος ο τόπος. Το πρώτο ανέβηκε! Οι κόρνες και οι σειρήνες σφυρίζουν, αλλά τα χειροκροτήματα είναι πιο δυνατά. Και το δεύτερο! Και το τρίτο ...και το 100ό... είναι χιλιάδες!

Δε βρίσκουν μόνο την υποδοχή. Τους περιμένουν και τα πρώτα εφόδια (σουβλάκια, ψωμί, ελιές, τυρί, αλλά και ξύλα), που έχουν μεταφέρει οι Αλμυριώτες και οι Βελεστινιώτες. Σε λίγο, η Εθνική κλείνει από τον τεράστιο όγκο των τρακτέρ. Θέλουν να αναπτυχθούν στις άκρες, αριστερά και δεξιά του δρόμου, αλλά η Αστυνομία έχει κλείσει την Εθνική και από την πλευρά προς την Αθήνα και από την άλλη, προς Λάρισα. Μετά από σύντομες διαπραγματεύσεις, οι αστυνομικές δυνάμεις απομακρύνθηκαν.

Ο Γιάννης Παττάκης δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι δεν κλείνει ο δρόμος. Ανακοινώνει ότι θα συνεδριάσει η Πανθεσσαλική Συντονιστική και υπογραμμίζει ότι θα αποφασίσει για την πορεία της κινητοποίησης, με βάση τη στάση της κυβέρνησης. Επί δύο και πλέον ώρες συνεχίζουν να μπαίνουν τρακτέρ και να παίρνουν τις θέσεις τους. Ετοιμα ανά πάσα ώρα και στιγμή να στήσουν ένα τεράστιο μπλόκο, πολύ μεγαλύτερο από αυτό της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, του περασμένου Δεκέμβρη. Ανάβουν και οι πρώτες φωτιές.

Για άλλη μια φορά, ο τσαμπουκάς της κυβέρνησης δεν πέρασε. Για άλλη μια φορά, η ενωμένη αγροτιά τσαλάκωσε τα σχέδια καταστολής.

"Σας ευχόμαστε μεγάλη επιτυχία"

Ενα τηλεγράφημα από την Ουγγαρία

Την αλληλεγγύη του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος, στον αγώνα των Ελλήνων αγωνιζόμενων αγροτών δήλωσε με τηλεγράφημά του ο Γκιούλα Τιούρμερ, Πρόεδρος του κόμματος. Το τηλεγράφημα αναφέρει:

Προς τον κ. Πατάκη, Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτών της Λάρισας

Βουδαπέστη, 6/2/1997

Αγαπητέ κ. Πατάκη,

Εκ μέρους του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος σας εκφράζω τη βαθιά αλληλεγγύη μας στον αγώνα σας για την επιβίωση των αγροτών της Ελλάδας, για την υπεράσπιση της παραγωγικής βάσης των αγροτικών κλήρων. Ξέρουμε καλά, τι σημαίνει να χάνει κανείς τις εγγυήσεις της φυσιολογικής εργασίας και ζωής, να χάνει το παρόν και το μέλλον των παιδιών του.

Εχουμε πληροφορήσει τον ουγγρικό Τύπο σχετικά με τις δραστηριότητές σας και έχουμε ζητήσει και από άλλες πολιτικές δυνάμεις, ειδικά αυτών, που ασχολούνται με τα αγροτικά θέματα, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Σας ευχόμαστε μεγάλη επιτυχία. Σας παρακαλώ, να μας ενημερώσετε για τις εξελίξεις.

Με τις καλύτερες ευχές

Γκιούλα Τιούρμερ, Πρόεδρος του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος

Στο Βόλο

Πληθαίνουν οι εκδηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών από άλλες παραγωγικές τάξεις και ομάδες. Χτες, στο Βόλο, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης στους ξεσηκωμένους αγρότες. Συγκέντρωση κατά την οποία καταγγέλθηκε η κυβέρνηση για τον αυταρχικό κατήφορο τον οποίο ακολουθεί και ζητήθηκε η άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών.

Συγκεκριμένα, χτες το απόγευμα εκατοντάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Συνδικαλιστών Βόλου και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας. Εκεί, με συνθήματα, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στην εξεγερμένη αγροτιά και την αντίθεσή τους στην αυταρχική στάση της κυβέρνησης.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε το μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας Τάκης Τριανταφυλλάκος,ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση για την αντιδημοκρατική συμπεριφορά της, ζήτησε να αποσυρθούν οι μονάδες καταστολής από το θεσσαλικό κάμπο και υπογράμμισε την ανάγκη οι κυβερνώντες να σκύψουν πάνω στα προβλήματα των αγροτών και να ανοίξουν διάλογο μαζί τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι μοίρασαν ενημερωτικό υλικό με τις θέσεις της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα των Αγροτών, στους δρόμους του Βόλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ