ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ξέφραγο αμπέλι των μονοπωλίων

Ανακοίνωση - καταγγελία της Επιτροπής Περιοχής του ΚΚΕ για τα τραγικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στην περιοχή

Σε ζήτημα ζωής για τη Δυτική Μακεδονία αναδεικνύεται η ανάγκη για την εφαρμογή μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής, που θα έχει ως στόχοτην πραγματική ανάπτυξη της περιοχής. Για να υλοποιηθεί μια τέτοια πολιτική, τονίζεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, επιβάλλεται η ενεργοποίηση του λαού, η ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος, η προώθηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου.

"Τις μέρες αυτές, σημειώνεται ανάμεσα στ' άλλα στην ανακοίνωση, παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα εκ μέρους της περιφέρειας Δ. Μακεδονίας για την πορεία εκτέλεσης των μεγάλων έργων. Στη Δυτική Μακεδονία πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις, παραχωρούνται συνεντεύξεις Τύπου κλπ. Ολα αυτά σε μια περίοδο όπου:

  • Η ΑΕΒΑΛ έφτασε στο έσχατο όριο διάλυσης, χάρις στην αδιέξοδη πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση ή στο κλείσιμο.
  • Η ΔΕΗ, μια σειρά από σοβαρές δραστηριότητές της, τις παραχωρεί σε εργολάβους, όπως την επένδυση ύψους 7,5 δισ. δρχ. για την επέκταση του ορυχείου Ν. Πεδίου, ενώ λείπει ένα πρόγραμμα ουσιαστικής ανάπτυξής της.

Ο Κοπελούζος μεθοδεύει την ίδρυση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση Φυσικού Αερίου στη Φλώρινα, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με μελέτη της ΔΕΗ, η επένδυση θεωρείται ασύμφορη.

Η αγροτική παραγωγή συρρικνώνεται, με συνέπεια το μαρασμό και την εγκατάλειψη της υπαίθρου. Μπροστά σε αυτή την τραγική κατάσταση, η κυβέρνηση, προκειμένου να εξαπατήσει το λαό της Δυτικής Μακεδονίας καλλιεργεί αυταπάτες. Μιλάει για μεγάλα έργα, στα πλαίσια όμως της προώθησης των κατευθύνσεων της ΕΕ, τα οποία δεν έχουν στις προθέσεις τους την κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής για Θεσσαλονίκη, παράλληλη με την Εγνατία Οδό, ούτε και τη σύνδεση με την Καλαμπάκα. Αλλά, ακόμη και η προώθηση των έργων που επιλέξανε βάλτωσε και στα 2,5 χρόνια προώθησης του προγράμματος, παρέμεινε στο 30% της απορρόφησης.

Το πρόβλημα της Δυτικής Μακεδονίας είναι συστατικό στοιχείο και αντανάκλαση όλων των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και βέβαια με μεγαλύτερη οξύτητα.

Γι' αυτό χρειάζονται γενικότερες και ριζικές αλλαγές, είναι αναγκαία μια πολιτική που θα συγκρούεται καθημερινά με τα μονοπώλια και θα περιορίζει τη δράση και τη δύναμή τους, μέχρι να τα καταργήσει. Μια πολιτική που θα αντιστέκεται στους περιορισμούς, στα πρόστιμα και στις καταστροφικές επιλογές της ΕΕ. Μια πολιτική που θα έχει στις προτεραιότητές της και θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, προωθώντας:

1. Την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής, αξιοποιώντας τον ορυκτό πλούτο της Δυτικής Μακεδονίας όπως είναι, λιγνίτες, μάρμαρα, χρωμίτες, αμίαντος, λιπάσματα κτλ.

2. Ανάπτυξη της βιοτεχνίας, κύρια της γούνας, και δορυφορικών επιχειρήσεων γύρω από τη ΔΕΗ.

3. Ανάπτυξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής του δασικού πλούτου κτλ.".

Ανοιχτή ομολογία

Ειδικά για τους χειρισμούς της υφυπουργού Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου, η οποία εκλέγεται στο Νομό Κοζάνης, στο θέμα της ΑΕΒΑΛ, η ΝΕ Κοζάνης με ανακοίνωσή της, αφού αναφέρεται στις ομολογίες της για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε βάρος της επιχείρησης, σημειώνει:

"Παραδέχτηκε ότι απέτυχε η στρεβλή λειτουργία και διαχείριση της επιχείρησης, βασισμένη στις ρουσφετολογικές προσλήψεις, στον αναχρονιστικό τρόπο λειτουργίας της και στην εξυπηρέτηση των κομματικών τους συμφερόντων. Γιατί, σίγουρα δε φταίει ούτε το ΚΚΕ ούτε και η "προσκολλημένη στο σοβιετικό μοντέλο ιδεολογία και πολιτική του". Φταίνε οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που δημιούργησαν μια τέτοια Δημόσια Επιχείρηση, όπως γενικότερα το δημόσιο τομέα που τον κατάντησαν μηχανισμό εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου και πελατειακών σχέσεων. Και φυσικά, το ΚΚΕ δε συμφωνεί και δε δέχεται την ύπαρξη και λειτουργία ενός τέτοιου δημόσιου τομέα.

Δεν πείθει η Κα υφυπουργός ότι το κλείσιμο ή το ξεπούλημα της ΑΕΒΑΛ θα βοηθήσει τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και άλλα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Από τη δήλωση της "σοσιαλίστριας" υφυπουργού επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση στο πρόσωπό της βρήκε άξιο εκφραστή της πολιτικής και των προθέσεών της, πολιτικής στήριξης του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου και της "ελεύθερης" αγοράς".

ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Εκτός ελέγχου τα ελλείμματα

Σε αστρονομικά ύψη το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου

Η εκτίναξη του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου σε νέα πρωτοφανή επίπεδα, καθώς και ο επιταχυνόμενος δανεισμός ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών την περίοδο Γενάρη - Σεπτέμβρη 1996. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, την περίοδο Γενάρη - Σεπτέμβρη 1996:

  • Οι εισαγωγές εμπορευμάτων και υπηρεσιών (περιλαμβανομένων και των καυσίμων) ανήλθαν στα 17.655 εκατομ. δολάρια έναντι 16.765 εκατομ. δολάρια το 1995.
  • Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 4.241 εκατομ. δολάρια και καλύπτουν μόλις το 24,02% των αντίστοιχων εισαγωγών. Δηλαδή, σε κάθε 100 δραχμές που διαθέτουμε για εισαγωγές, οι εξαγωγές καλύπτουν μόλις τις 24 δραχμές.

Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής ήταν το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας να παρουσιάσει έλλειμμα 13.413 εκατομ. δολάρια, γεγονός που προδικάζει ότι το εμπορικό έλλειμμα στο τέλος του 1996 θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο επίπεδο.

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Αυξητικά ελλειμματικό ήταν επίσης και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (απαρτίζεται από το εμπορικό και το ισοζύγιο των άδηλων πόρων) καθώς το έλλειμμά του αυξήθηκε από 2.436 εκατομ. δολάρια το 1995 σε 3.602 εκατομ. δολάρια το 1996.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται:

  • Στην απόλυτη μείωση, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1995, των άδηλων πόρων της χώρας. Οι άδηλοι πόροι ανήλθαν σε 14.853 εκατομ. δολάρια έναντι 15.037 εκατομ. δολάρια το 1995. Μείωση παρουσίασαν το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα, τα εμβάσματα των Ελλήνων εργατών από το εξωτερικό οι τόκοι, μερίσματα και κέρδη που εισήλθαν στη χώρα μας κλπ. Η κατάσταση διασώθηκε κάπως από τις καθαρές μεταβιβάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες ανήλθαν σε 3.263 εκατομ. δολάρια από 2.864 εκατομ. δολάρια το 1995.

Οι άδηλες πληρωμές παρουσίασαν επίσης αύξηση από 4.979 εκατομ. δολάρια το 1995 σε 5.042 εκατομ. δολάρια το 1996. Εντυπωσιακός είναι ο εξωτερικός δανεισμός τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα. Στον ιδιωτικό τομέα τα επιχειρηματικά κεφάλαια (στη μεγάλη πλειοψηφία αφορά δανεισμό σε συνάλλαγμα των επιχειρήσεων) από 1.688 εκατομ. δολάρια το 1994 αυξήθηκε σε 3.873 εκατομ. το 1995 και στα 6.811 εκατομ. δολάρια το 1996.

Εντυπωσιακή και αναμενόμενη (λόγω υπερχρέωσης) αύξηση παρουσίασαν και τα χρεολύσια που πλήρωσε ο ιδιωτικός τομέας στο εξωτερικό: από 454 εκατομ. δολάρια το 1994 σε 966 εκατομ. το 1995 και 3.218 εκατομ. δολάρια το 1996.

Στον δημόσιο τομέα η πληρωμή χρεολυσίων για εξόφληση παλαιότερων δανείων, ανήλθε σε 3.713 εκατομ. δολάρια, ενώ ο δανεισμός του δημοσίου ανήλθε σε 6.408 εκατομ. δολάρια.

Μη ενημέρωση

Σοβαρό πρόβλημα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι - συντάκτες του οικονομικού ρεπορτάζ. Η ρίζα του κακού βρίσκεται κυρίως στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου, που καθορίζει πότε, πού και για ποιο σκοπό θα δει τους δημοσιογράφους και λιγότερο στους συντάκτες, που ανέχονται - όσοι ανέχονται - την κατάργηση των τακτικών εβδομαδιαίων συνεντεύξεων Τύπου. Αντί των τακτικών συνεντεύξεων Τύπου, που γινόταν ανέκαθεν στο υπουργείο και οι δημοσιογράφοι είχαν τη δυνατότητα να θέτουν ακόμα και ενοχλητικές ερωτήσεις στον εκάστοτε υπουργό Εθνικής Οικονομίας, τώρα ο Γ. Παπαντωνίου:

Είτε κάνει χωριστές συναντήσεις στο γραφείο του με συντάκτες της δικής του επιλογής (και τους τροφοδοτεί με ειδήσεις που εξωραϊζουν το έργο της κυβέρνησης και το δικό του προφίλ). Κινούμενος στα πρότυπα Μακάρθι, ο υπουργός έχει αποκλείσει τη συνάντηση με συντάκτες που ασκούν κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Είτε κάνει δηλώσεις για θέματα που εκείνος θέλει στα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια (άλλοτε στο γραφείο του, άλλοτε στο διάδρομο του υπουργείου), επιδιώκοντας τη μονόπλευρη ενημέρωση της κοινής γνώμης με σχόλια που εξωραϊζουν την κυβερνητική πολιτική.

***

Πολύ σπάνια όμως ο κύριος υπουργός περνά από την αίθουσα δημοσιογράφων για να δώσει συνέντευξη Τύπου και να απαντήσει σε ερωτήσεις. Κι όμως, ο ίδιος πριν λίγα χρόνια - όταν ήταν υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας - περνούσε σχεδόν καθημερινά από την αίθουσα δημοσιογράφων, με την ελπίδα ότι θα του θέσουν κάποια ερώτηση, ώστε να δει την επόμενη μέρα το όνομά του στις εφημερίδες.

Σήμερα, ο Γ. Παπαντωνίου - που φαίνεται ότι έχει καβαλήσει για τα καλά το καλάμι της εξουσίας και ανήκει στον κατάλογο των "καλαμοκαβαλάρηδων" - δεν ενδιαφέρεται για την αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης. Στα πλαίσια αυτά, σχολιάζει μόνο τους δείκτες της οικονομίας που ευημερούν, όχι όμως και δείκτες της οικονομίας που εξελίσσονται αρνητικά.

***

Η απαράδεκτη αυτή τακτική του "μονολόγου" επαναλήφθηκε και χτες. Ο Γ. Παπαντωνίου κάλεσε στο γραφείο του τα κανάλια για να σχολιάσει τα στοιχεία για την πορεία του τιμάριθμου (στα χαρτιά η εξέλιξη ήταν ευνοϊκή), αποφεύγοντας έτσι να σχολιάσει και την επιδείνωση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου ή να απαντήσει σε ενοχλητικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Στο 8,5% το επιτόκιο των καταθέσεων

Νέες μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, πριν καλά καλά ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία για την εξέλιξη του πληθωρισμού το Γενάρη. Πρόκειται για μια ακόμα κίνηση σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων αποταμιευτών της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, κίνηση την οποία θεωρείται σίγουρο ότι θα υιοθετήσουν σύντομα και οι υπόλοιπες κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες, με αποκλειστικό στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους.

Οπως ανακοινώθηκε, από την ερχόμενη Δευτέρα το επιτόκιο ταμιευτηρίου της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνεται από 10,25% σε 10% και σε 11,5% για τους ειδικούς λογαριασμούς "νέων ανθρώπων". Παράλληλα κατά 0,25 της μονάδας μειώνονται και τα επιτόκια χορηγήσεων.

Στην πραγματικότητα το επιτόκιο για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου, αν αφαιρεθεί και ο σχετικός φόρος 15%, πέφτει στο 8,5%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ