Σάββατο 8 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μη ενημέρωση

Σοβαρό πρόβλημα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι - συντάκτες του οικονομικού ρεπορτάζ. Η ρίζα του κακού βρίσκεται κυρίως στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου, που καθορίζει πότε, πού και για ποιο σκοπό θα δει τους δημοσιογράφους και λιγότερο στους συντάκτες, που ανέχονται - όσοι ανέχονται - την κατάργηση των τακτικών εβδομαδιαίων συνεντεύξεων Τύπου. Αντί των τακτικών συνεντεύξεων Τύπου, που γινόταν ανέκαθεν στο υπουργείο και οι δημοσιογράφοι είχαν τη δυνατότητα να θέτουν ακόμα και ενοχλητικές ερωτήσεις στον εκάστοτε υπουργό Εθνικής Οικονομίας, τώρα ο Γ. Παπαντωνίου:

Είτε κάνει χωριστές συναντήσεις στο γραφείο του με συντάκτες της δικής του επιλογής (και τους τροφοδοτεί με ειδήσεις που εξωραϊζουν το έργο της κυβέρνησης και το δικό του προφίλ). Κινούμενος στα πρότυπα Μακάρθι, ο υπουργός έχει αποκλείσει τη συνάντηση με συντάκτες που ασκούν κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Είτε κάνει δηλώσεις για θέματα που εκείνος θέλει στα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια (άλλοτε στο γραφείο του, άλλοτε στο διάδρομο του υπουργείου), επιδιώκοντας τη μονόπλευρη ενημέρωση της κοινής γνώμης με σχόλια που εξωραϊζουν την κυβερνητική πολιτική.

***

Πολύ σπάνια όμως ο κύριος υπουργός περνά από την αίθουσα δημοσιογράφων για να δώσει συνέντευξη Τύπου και να απαντήσει σε ερωτήσεις. Κι όμως, ο ίδιος πριν λίγα χρόνια - όταν ήταν υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας - περνούσε σχεδόν καθημερινά από την αίθουσα δημοσιογράφων, με την ελπίδα ότι θα του θέσουν κάποια ερώτηση, ώστε να δει την επόμενη μέρα το όνομά του στις εφημερίδες.

Σήμερα, ο Γ. Παπαντωνίου - που φαίνεται ότι έχει καβαλήσει για τα καλά το καλάμι της εξουσίας και ανήκει στον κατάλογο των "καλαμοκαβαλάρηδων" - δεν ενδιαφέρεται για την αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης. Στα πλαίσια αυτά, σχολιάζει μόνο τους δείκτες της οικονομίας που ευημερούν, όχι όμως και δείκτες της οικονομίας που εξελίσσονται αρνητικά.

***

Η απαράδεκτη αυτή τακτική του "μονολόγου" επαναλήφθηκε και χτες. Ο Γ. Παπαντωνίου κάλεσε στο γραφείο του τα κανάλια για να σχολιάσει τα στοιχεία για την πορεία του τιμάριθμου (στα χαρτιά η εξέλιξη ήταν ευνοϊκή), αποφεύγοντας έτσι να σχολιάσει και την επιδείνωση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου ή να απαντήσει σε ενοχλητικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ