Σάββατο 8 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΜΕ ΑΘΗΝΑΣ
Ο αγώνας δε σταματάει στο πανελλαδικό κλείσιμο

Ολοταχώς για το κλείσιμο της 17ης του Φλεβάρη οι ΕΒΕ. Η Συντονιστική Επιτροπή μελετάει διάφορες μορφές κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν

"Αν δεν αγωνιστούμε θα αφανιστούμε. Οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι δε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια στη λαίλαπα που μεθοδεύει η κυβέρνηση και τα ντόπια και ξένα ολιγοπωλιακά συμφέροντα". Αυτό το μήνυμα έστειλε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΣΕΑ ΜΜΕ) της Αθήνας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενόψει του πανελλαδικού κλεισίματος διαμαρτυρίας των καταστημάτων και των βιοτεχνιών στις 17 Φλεβάρη και της συγκέντρωσης στην Αθήνα που θα γίνει την ίδια μέρα, ενώ, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΣΕΑ, Μ. Διαμαντής,οι αγώνες των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων για την επιβίωσή τους θα συνεχιστούν όλο το 1997.Ηδη, η ΣΕΑ ΜΜΕ της Αθήνας μελετάει διάφορες μορφές κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν το κλείσιμο των καταστημάτων, όπως τον αποκλεισμό για μία μέρα κεντρικών εφοριών, της Τράπεζας της Ελλάδας, του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας κ.ά.

Ο Μ. Διαμαντής κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική που ακολουθεί την πορεία που χάραξαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι οποίες έχουν φέρει στο χείλος του γκρεμού εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ τα στοιχεία για την πορεία της αγοράς είναι κάθε χρόνο και πιο απογοητευτικά. Συγκεκριμένα, κατήγγειλε ότι καθημερινά περίπου 50 μαγαζάτορες αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο, είτε μέσω της επίσημης διαδικασίας πτώχευσης είτε ανεπίσημα, μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, τα φέσια - ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένα γραμμάτια - ξεπερνούν τα 1,5 τρισ. δρχ., ενώ υπολογίζεται ότι μέσα στο 1997 θα κλείσουν πάνω από 60.000 επιχειρήσεις και 400.000 μικρομάγαζα βρίσκονται κυριολεκτικά μπροστά στο λουκέτο. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος "μια βόλτα στα μαγαζιά δείχνει το μέγεθος της απόγνωσης του επαγγελματοβιοτεχνικού και εμπορικού κόσμου, όταν στις βιτρίνες αντί για εμπορεύματα υπάρχει η ταμπέλα "ενοικιάζεται"".

Ο πρόεδρος της ΣΕΑ καυτηρίασε την εμμονή της κυβέρνησης στην πολιτική αφανισμού των ΜΜΕ, τόσο με το να μην παίρνει μέτρα για τη στήριξή τους και με το να διατηρεί τα φορομπηχτικά "αντικειμενικά κριτήρια" και το 35%, ενισχύοντας μάλιστα τη φορολογική αφαίμαξη των ΜΜΕ με νέα τερτίπια μέσω του καινούριου φορολογικού νόμου, όσο και με μια σειρά μέτρων που αφήνουν τα πολυκαταστήματα να δρουν ασύδοτα και ανεξέλεγκτα, σαρώνοντας την ελληνική αγορά και την εγχώρια παραγωγή και αρπάζοντας διαρκώς μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Μ. Διαμαντής στην απελευθέρωση του ωραρίου, ενάντια στο οποίο αγωνίζονται από κοινού οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι έμποροι και οι εμποροϋπάλληλοι με κινητοποιήσεις έξω από τα πολυκαταστήματα που επιχειρούν να καταστρατηγήσουν κάθε κεκτημένο εργασιακό δικαίωμα στο ωράριο. Σ' αυτά τα πλαίσια η ΣΕΑ προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας μετά το πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων.

Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΜΜΕ της Αθήνας κατά τη χτεσινή συνέντευξη κατήγγειλε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επιχείρηση τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων λαϊκών στρωμάτων, τονίζοντας ότι τέτοιες μέθοδοι δε θα κάμψουν το κοινό λαϊκό μέτωπο αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ