Σάββατο 8 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κάλπικη η βελτίωση του τιμάριθμου

Πολύς θόρυβος για το τίποτα είναι η απάντηση που ταιριάζει στη θριαμβολογία, που επιχείρησε να κάνει χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου με τα επίσημα στοιχεία για τις εξελίξεις στον πληθωρισμό. Επικαλούμενος τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), που δείχνουν ότι το Γενάρη του 1997 ο τιμάριθμος μειώθηκε 0,5%, ο υπουργός επιχείρησε να εξωραϊσει το σύνολο της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Επίσης, επανέλαβε πως "μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει επιπτώσεις από τις αγροτικές κινητοποιήσεις".

Στα πλαίσια αυτά και προσπαθώντας να απαντήσει σε όσους αμφισβητούν ή αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ο υπουργός με δηλώσεις του από τα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια εμφάνισε την "πτώση του πληθωρισμού στο 6,8%" σαν "θετική εξέλιξη για την εθνική οικονομία", που "προστατεύει τα χαμηλά εισοδήματα" και οδηγεί σε "νέα μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις"... Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως όσο μειώνεται ο ρυθμός πληθωρισμού, τόσο μεγαλώνει η ληστεία στα λαϊκά εισοδήματα (η ψαλίδα ανάμεσα στα ποσοστά αύξησης των μισθών και τον επίσημο πληθωρισμό μεγαλώνει σε βάρος των εργαζομένων).

Σχολιάζοντας όμως τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για την πορεία του πληθωρισμού, ο υπουργός απέκρυψε μια λεπτομέρεια. Το γεγονός ότι τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, που δείχνουν πτώση του πληθωρισμού το Γενάρη (σε δωδεκάμηνη βάση) στο 6,8%, βασίζονται στο νέο δείκτη του τιμάριθμου, που έχει σαν βάση το καλάθι της νοικοκυράς του 1994.Αν όμως είχε δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία της ΕΣΥΕ, που δείχνουν την πορεία του πληθωρισμού με βάση τον παλιό δείκτη του τιμάριθμου, που δινόταν μέχρι και το Δεκέμβρη του 1996 και είχε σαν βάση το καλάθι της νοικοκυράς το 1988, η εικόνα θα ήταν διαφορετική. Κι αυτό γιατί, ο νέος τιμάριθμος εμφανίζει το ρυθμό πληθωρισμού μικρότερο τουλάχιστον 0,2 μονάδες σε σχέση με τον παλιό.

Αυτό είναι κάτι που προκύπτει τόσο από δημόσιες δηλώσεις της ηγεσίας της ΕΣΥΕ, όσο και από τη σύγκριση των στοιχείων του παλιού και νέου δείκτη. Και από αυτή την άποψη, προκαλεί εντύπωση ότι η ΕΣΥΕ - προφανώς με εντολή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας - έδωσε συγκριτικά στοιχεία για την εξέλιξη του πληθωρισμού με βάση τον παλιό και νέο τιμάριθμο από το Γενάρη του 1994 μέχρι και το Δεκέμβρη του 1996.

Γιατί άραγε δεν έδωσε και για το Γενάρη του 1997;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ