ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η πραγματικότητα και η κακόγουστη προπαγάνδα

Πώς το άσπρο γίνεται μαύρο από τους διαμορφωτές της "κοινής γνώμης"

Οι υπουργοί που αναγκάστηκαν την περασμένη Κυριακή να εκστρατεύσουν στην επαρχία και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, αντιμετώπισαν την οργή, το θυμό και τις έντονες αποδοκιμασίες από τους αγρότες - μέλη και οπαδούς του ΠΑΣΟΚ. Ηταν τέτοια η κατάσταση, που ακόμη και ο συμπολιτευόμενος Τύπος των μεγαλοεκδοτών δεν μπόρεσε να αποκρύψει την πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Α. Τσοχατζόπουλος και Κ. Λαλιώτης έφτασαν μέχρι 300 μέτρα από το Πνευματικό Κέντρο Παλαμά, όπου τους περίμεναν οι αγρότες έχοντας παραταγμένα απ' έξω τα τρακτέρ, αλλά δεν τόλμησαν να εμφανιστούν όταν διαπίστωσαν τι επρόκειτο να συμβεί. Οπως για τον ίδιο λόγο ματαιώθηκαν οι επισκέψεις τους στη Ματαράγκα και στις Σοφάδες.

Ομως, οι διαμορφωτές της "κοινής γνώμης" γνωρίζουν πολύ καλά το παιχνίδι των εντυπώσεων και γι' αυτό φροντίζουν να δώσουν συνέχεια. Το χτεσινό "ΕΘΝΟΣ" αναλαμβάνει να τονώσει το στραπατσαρισμένο προφίλ των υπουργών. Τους ονομάζει "μαχητές του Θεσσαλικού κάμπου" και αναγγέλλει ότι αναβαθμίζονται, παίρνοντας γαλόνια και παράσημα. Γράφει συγκεκριμένα στην 1η σελίδα:

"Αναβαθμίζονται τα κυβερνητικά στελέχη, που συνέβαλαν αποφασιστικά, ώστε στο θεσσαλικό κάμπο να αλλάξει ραγδαία το κλίμα αντιπαράθεσης με τους αγρότες. Παίρνουν παράσημα και γαλόνια.

Προωθείται η συγκρότηση κύκλων δραστηριότητας της κυβέρνησης που επικεφαλής τους αναλαμβάνουν οι Βάσω Παπανδρέου, Κώστας Λαλιώτης, Ακης Τσοχατζόπουλος και Θόδωρος Πάγκαλος...".

Και αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, δημοσιεύει φωτογραφία με τη λεζάντα "Ακης Τσοχατζόπουλος και Κώστας Λαλιώτης τσουγκρίζουν τα ρακοπότηρα με τους αγρότες κατά την προχτεσινή περιοδεία τους στην Καρδίτσα".Μόνο που αυτοί που φαίνονται στη φωτογραφία να τσουγκρίζουν με τους υπουργούς είναι ο βουλευτής Καρδίτσας του ΠΑΣΟΚ Σαλαγιάννης και ο Χρ. Κοντογιάννης, εργαζόμενος στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας και γνωστός ΠΑΣΟΚάνθρωπος της περιοχής...

Την ίδια ακριβώς φωτογραφία με παρόμοια λεζάντα δημοσιεύει και η "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" σε ρεπορτάζ με τίτλο "Ικανοποίηση για τις περιοδείες" (!)

Οσο για την πραγματική κατάσταση που αντιμετώπισαν στη Θεσσαλία οι "μαχητές"; Αντιγράφουμε από την εφημερίδα "ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ" της Καρδίτσας, η οποία υπό τον τίτλο "Ετράπησαν εις άτακτον φυγήν" γράφει:

"Τελευταίος σταθμός του κυβερνητικού κλιμακίου το βράδυ της Κυριακής ήταν η πόλη του Παλαμά, όπου οι υπουργοί επρόκειτο να μιλήσουν στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου. Οι υπουργοί που είχαν διέλθει από τα χωριά Κόρδα, Προάστιο, Μαραθέα και Μεταμόρφωση κατευθύνονταν προς την πόλη του Παλαμά. Ξαφνικά αντίκρισαν τη φάλαγγα των τρακτέρ που γύριζε από τα μπλόκα με αναμμένα τα φώτα και τις σειρήνες σε πλήρη λειτουργία.

Βλέποντας το θέαμα και συναισθανόμενοι τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζαν στη διεξαγωγή ενός διαλόγου, ύστερα μάλιστα από τις εκτεταμένες φθορές στα τρακτέρ και τη μη αποδοχή των αιτημάτων τους, ετράπησαν κυριολεκτικά εις άτακτον φυγήν. Το βάρος έπεσε στον συμπολίτη υφυπουργό Γεωργίας κ. Δ. Σωτηρλή και το Νομάρχη που έσπευσαν στην αίθουσα, όπου έγιναν "δεκτοί" μέσα σ' ένα πανδαιμόνιο που δεν περιγράφεται. Οι φωνές, οι βωμολοχίες, τα εμπρηστικά συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης έδιναν και έπαιρναν. Πιο άγριες εκδηλώθηκαν οι διαθέσεις σε βάρος του Νομάρχη κ. Κώστα Παπακυρίτση. Ούτε οι προσπάθειες του Δημάρχου Παλαμά κ. Κων. Εξαρχου απέδωσαν. Τα πνεύματα δεν ηρέμησαν και φυσικά κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν ήταν δυνατόν τίποτα να ειπωθεί. Στην ημερήσια διάταξη είχαν μπει φράσεις που απέτρεπαν αυτές τις δυνατότητες "επικοινωνίας" των κυβερνητικών στελεχών".

ΒΑΜΒΑΚΙ
Στις καταστροφές ποντάρει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει αυξημένες τιμές στο βαμβάκι, ενώ οι βαμβακοπαραγωγοί θα χάσουν φέτος περισσότερα από 80 δισ. δραχμές σε σχέση με πέρσι!

Στις θεομηνίες και τις καταστροφές ποντάρει η κυβέρνηση για να ανακοινώσει ευκαιριακά φέτος αυξημένες τιμές στο βαμβάκι και να ρίξει "στάχτη στα μάτια" των βαμβακοπαραγωγών, που υπολογίζεται ότι θα χάσουν πάνω από 80 δισ. δραχμές σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Βάμβακος, η φετινή παραγωγή σύσπορου βαμβακιού είναι 961.000 τόνοι, ενώ η παραγωγή της Ισπανίας εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 304.000 τόνους. Με βάση τα νούμερα αυτά, το υπουργείο Γεωργίας και η διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος ετοιμάζονται να ανακοινώσουν ότι η τελική τιμή του βαμβακιού θα φτάσει τις 290 δραχμές το κιλό και πως εκτός από το 40άρι οι βαμβακοπαραγωγοί θα έχουν να περιμένουν ακόμα 70 δραχμές το κιλό επιστροφή συνυπευθυνότητας. Ομως, οι φετινές ζημιές στην παραγωγή του βαμβακιού αποδεικνύουν πόσο ληστρικός και καταστροφικός είναι ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι, αφού η μείωση της παραγωγής - λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών - δε σημαίνει και αύξηση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών. Με βάση την παραγωγή των 961.000 τόνων οι βαμβακοπαραγωγοί θα χάσουν φέτος πάνω από 80 δισ. δραχμές σε σχέση με την περσινή χρονιά. Αν υπολογίσει κανείς το νούμερο αυτό με μέση τιμή 285 δραχμές το κιλό, βγαίνει ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα εισπράξουν συνολικά - εμπορική τιμή και επιδότηση - 273 δισ. δραχμές. Πέρσι με παραγωγή 1.354.000 τόνους και μέση τιμή 263 δραχμές το κιλό οι βαμβακοπαραγωγοί εισέπραξαν περίπου 356 δισ. δραχμές. Δηλαδή προκύπτει μια διαφορά 83 δισ. δραχμών. Ακόμα φαίνεται ότι η Κοινότητα δε θα καταβάλει τα 770 εκατ. ECU που είναι η κοινοτική "οροφή" για τη χρηματοδότηση στο βαμβάκι και θα κρατήσει πολλά περισσότερα χρήματα σε σχέση με αυτά που παρακράτησε πέρσι (27 εκατ. ECU).

Από την άλλη, οι φετινές ζημιές στη βαμβακοκαλλιέργεια αποδεικνύουν το δίκαιο των αιτημάτων των πληγέντων βαμβακοπαραγωγών και ειδικά αυτών της Θεσσαλίας, που όλο το προηγούμενο διάστημα προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ζητώντας, ανάμεσα σε άλλα, στήριξη του εισοδήματός τους.

Κι ενώ τα προβλήματα ζώνουν τους βαμβακοπαραγωγούς και το εισόδημά τους εξανεμίζεται, η κυβέρνηση μελετά μέτρα για τη συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας, όπως επιτάσσει η ΕΕ. Στο υπουργείο Γεωργίας, αντί να ζητήσουν από τις Βρυξέλλες την αλλαγή του καταστροφικού και ληστρικού κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι, μελετούν σενάρια για μείωση της παραγωγής βαμβακιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα επεξεργάζονται δύο σενάρια: Το πρώτο είναι να καθιερωθούν ζώνες καλλιέργειας στο βαμβάκι και να περιοριστεί έτσι η παραγωγή. Το δεύτερο είναι να δίνεται ολόκληρη η επιδότηση μέχρι τα 90 στρέμματα και από εκεί και πάνω ανάλογα με τα καλλιεργήσιμα στρέμματα να μειώνεται και η επιδότηση.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Εμπόδισε ψήφισμα ο Α. Ρουπακιώτης

Πλήρη στήριξη στην πολιτική της κυβέρνησης, που ποινικοποιεί τους αγώνες των εργαζομένων παρέχει ο Α. Ρουπακιώτης,πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ), υποστηριζόμενος από τον ΣΥΝ. Με διάφορες αλχημείες και τερτίπια εμπόδισε να εκδοθεί σχέδιο ψηφίσματος που καταδίκαζε τις ενέργειες της κυβέρνησης, ενάντια στον αγώνα των αγροτών και την ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων.

Οι σύμβουλοι του ΔΣΑ Β. Δημόπουλος, Ε. Κουρής και Κ. Παπαδάκης με ανακοίνωσή τους καταδικάζουν τις ενέργειες του Α. Ρουπακιώτη και επισημαίνουν ότι "ο πρόεδρος του ΔΣΑ και η παράταξή του που πρόσκεινται στο Συνασπισμό, τορπίλισαν με τη στάση τους και τη συμπεριφορά τους τη λήψη απόφασης για το σημαντικό αυτό Θέμα".

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρουν ότι με τέτοια συμπεριφορά και πρακτική "μπορεί να κρίνει ο καθένας αν πράγματι ο κ. Ρουπακιώτης είναι "αριστερός", "προοδευτικός" και "δημοκράτης", όπως θέλει να εμφανίζεται". Παράλληλα, υπενθυμίζουν την... προσφορά του Α. Ρουπακιώτη στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, όταν τον περασμένο Δεκέμβρη είχε καταψηφίσει ψήφισμα συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους αγρότες για την επιβίωσή τους.

Από τις 30 του Γενάρη, οι σύμβουλοι Δ. Βερβερσός. Λ. Γαλετσέλης, Β. Δημόπουλος, Κ. Παπαδάκης, Ν. Αγγελής και Ε. Κουρής είχαν ζητήσει με έγγραφη αίτησή τους από τον πρόεδρο του ΔΣΑ Α. Ρουπακιώτη να συζητηθεί σχέδιο ψηφίσματος που να αποδοκιμάζει την ποινικοποίηση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων (αγροτικών και λαϊκών).

Με τη δικαιολογία ότι το θέμα δεν είναι σοβαρό και επείγον ο πρόεδρος του ΔΣΑ αρνήθηκε να φέρει στη συνεδρίαση το σχέδιο ψηφίσματος, παρότι κατ' επανάληψη ζητήθηκε από τους συμβούλους Β. Δημόπουλο και Ε. Κουρή, να συζητηθεί, λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητάς του. Μετά την άρνηση του Α. Ρουπακιώτη ζητήθηκε η εγγραφή του, σύμφωνα με τον Κώδικα περί Δικηγόρων, σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τελικά, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, όπως είχε υποχρέωση, το ενέγραψε στα θέματα ημερήσιας διάταξης, αλλά τελευταίο - ένατο στη σειρά - για το επόμενο τακτικό συμβούλιο της 6 - 2 - 1997. Στη συνεδρίαση αυτή, ο Α. Ρουπακιώτης προέταξε πέραν της ημερήσιας διάταξης δύο ακόμη θέματα και άφησε πάλι τελευταίο το σχέδιο ψηφίσματος για τους αγρότες.

Οταν τελικά στη 1.30 το πρωί έφτασε η σειρά του και ενώ είχε αρχίσει να εισηγείται το θέμα ο Β. Δημόπουλος, αποχώρησε η Φ. Κιάου, σύμβουλος της παράταξης του Α. Ρουπακιώτη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί προμελετημένη έλλειψη απαρτίας. Ετσι, ο Α. Ρουπακιώτης άδραξε την ευκαιρία και έλυσε αμέσως τη συνεδρίαση.

Γ. Γ.

ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ
Ομολογούν ότι είναι στημένη υπόθεση

Ομολογείται πλέον φανερά ότι η περίφημη διακομματική επιτροπή για τα προβλήματα των αγροτών δεν είναι παρά μια στημένη υπόθεση. Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση, είχαν κληθεί να καταθέσουν οι αγροτοπατέρες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. "Τα πλαίσια της αγροτικής μας οικονομίας - τόνισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Ε. Αποστόλου - είναι τα πλαίσια που βάζουν η ΚΑΠ και η ΓΚΑΤΤ. Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, θα κοιτάξουμε να δούμε τι βελτιώσεις μπορούν να γίνουν". Και ο πρόεδρος της επιτροπής Γ. Τσακλίδης επαύξησε: "Σ' αυτά τα πλαίσια θα κινηθούμε. Είναι ξεκαθαρισμένος ο ρόλος της επιτροπής. Οποιος διαφωνεί, ας πει να φύγουμε. Δε θα πούμε εμείς να φύγουμε απ' αυτά τα πλαίσια".

Η έκρηξη ειλικρίνειας του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ - που ας σημειωθεί συνοδεύτηκε από τη σιγήν ιχθύος της ΝΔ - προκλήθηκε ύστερα από μια σειρά ερωτήσεων, που ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής έθεσε στον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ Ν. Λιόλιο. Μεταξύ άλλων, του ζήτησε να απαντήσει αν οι ρυθμίσεις στα πλαίσια της ΚΑΠ για το βαμβάκι, τα οπωροκηπευτικά, τα σιτηρά κλπ. είναι θετικές ή αρνητικές για τους αγρότες, αν οι οι υπουργοί Γεωργίας, που υπέγραψαν τους κοινοτικούς κανονισμούς, έπραξαν καλά, αν η ΚΑΠ ευνοεί ή πλήττει τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες.

Ο κυβερνητικός πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ αναγκάστηκε να παραδεχτεί τα προβλήματα που δημιουργούν οι κοινοτικές ρυθμίσεις και ότι οι υπουργοί δε θα έπρεπε να τις υπογράψουν. Και πριν προλάβει να πάρει θέση για την ΚΑΠ, παρενέβη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μόσχος Γικόνογλου και, σε έξαλλη κατάσταση, με φωνές και χτυπήματα στο τραπέζι, ζήτησε από το ΚΚΕ "να ξεκαθαρίσει αν είναι υπέρ του έθνους". Η απάντηση του βουλευτή του ΚΚΕ ήταν άμεση και αποστομωτική: "Δε θα παρακολουθήσουμε, είπε, το χυδαίο και πρωτόγονο αντικομμουνισμό που εκφράζεται εδώ. Εμείς πιστοποιητικά πατριωτισμού δε ζητάμε από κανέναν. Τα έχουμε πάρει με τους αγώνες και με το αίμα μας και μας φτάνει που ο λαός αναγνωρίζει τον πατριωτικό χαρακτήρα του κόμματός μας".

Οι καπνέμποροι εκβιάζουν τα... ρέστα των παραγωγών

Υπέγραψαν συμβόλαια για την πληρωμή εμπορικής τιμής 400 δραχμές το κιλό, αλλά, τώρα, ζητούν από τους παραγωγούς να δώσουν πίσω 150-200 δραχμές!

Οι καπνέμποροι ζητάνε τα... "ρέστα" από τους καπνοπαραγωγούς από τους οποίους απαιτούν να επιστρέψουν μέρος της εμπορικής τιμής που πληρώθηκαν σύμφωνα με τα συμβόλαια που υπέγραψαν πέρσι.

Συγκεκριμένα, όπως μας κατάγγειλαν καπνοπαραγωγοί από τη Φθιώτιδα που καλλιεργούν "βιρτζίνια", οι καπνέμποροι τους εκβιάζουν να τους επιστρέψουν - όσοι είχαν πληρωθεί προκαταβολικά - τις 150 δραχμές κατά κιλό από τις 400 δραχμές της εμπορικής τιμής που εισέπραξαν με την υπογραφή των συμβολαίων καπνοκαλλιέργειας. Σε όσους παραγωγούς τονίζουν πως δεν έχουν χρήματα να επιστρέψουν, οι έμποροι τους εκβιάζουν να υπογράψουν ξανά μαζί τους συμβόλαια (για τη φετινή παραγωγή), ώστε να τους κρατήσουν από την τιμή που θα δικαιούνται για τη νέα, φετινή, σοδειά τους! Επίσης, από τους παραγωγούς καπνών "βιρτζίνια", που είναι απλήρωτοι ακόμα την εμπορική τιμή του προϊόντος, οι καπνέμποροι (τους) ζητάνε να αποδεχτούν να πληρωθούν 200-250 δραχμές λιγότερα από την εμπορική τιμή των 400 δραχμών κατά κιλό που συμφωνήθηκε... Προκειμένου να αναγκάσουν τους παραγωγούς να υποκύψουν στον εκβιασμό "φοβερίζουν" πως δεν πρόκειται να "σηκώσουν" τα καπνά περισινής σοδειάς από τις αποθήκες, εφόσον δεν επιστραφεί το ποσό που ζητάνε οι καπνέμποροι.

Είναι, όμως, γνωστό ότι, σύμφωνα με τους όρους των συμβολαίων καλλιέργειας, οι αγρότες - καπνοπαραγωγοί δε μπορούν να πουλήσουν σε άλλους εμπόρους τα καπνά, πλην του συγκεκριμένου εμπόρου με τον οποίο υπέγραψαν συμβόλαιο. Αν όμως, δεν πουλήσουν δε μπορούν να εισπράξουν το πριμ που δικαιούνται και γι' αυτό, υπολογίζουν οι καπνέμποροι πως, τελικά, οι αγρότες θα υποκύψουν. Ετσι οι καπνοπαραγωγοί δε μπορούν να εισπράξουν και το πριμ που, στην περίπτωση των καπνών "βιρτζίνια", ανέρχεται στις 836 δραχμές το κιλό. Σε περίπτωση που οι καπνοπαραγωγοί δηλώνουν αδυναμία να επιστρέψουν χρήματα - γιατί απλούστατα ξόδεψαν όσα πήραν σαν εμπορική τιμή, τότε οι έμποροι τους ζητούν να υπογράψουν μαζί τους νέα συμβόλαια ώστε να παρακρατήσει το αφεντικό από τη νέα τιμή το ποσό που ζητά...

Σ' όλο αυτόν τον εκβιασμό οι παραγωγοί μένουν έρμαια των καπνεμπόρων, αφού γνωρίζουν πως αν αρνηθούν, το νέο χρόνο δε θα βρίσκουν καπνέμπορο να τους υπογράψει συμβόλαιο και, έτσι, δε θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν... Γι' αυτό και οι αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα για να τους προστατέψει. Κι αυτό, πολύ περισσότερο που η ΕΕ και η κυβέρνηση έχουν αφήσει ασύδοτους τους καπνέμπορους.

Πέραν αυτών, οι καπνοπαραγωγοί διαμαρτύρονται για τη μεθόδευση της κυβέρνησης, μέσω του Οργανισμού Καπνού, να μειώσει την ατομική ποσόστωση καλλιέργειας καπνούμε το επιχείρημα πως στα 1992 - όταν ψηφίστηκε το νέο καθεστώς για τον καπνό - είχαν μεγάλη παραγωγή! Από την άλλη μοιράζει σε ορισμένους (νέους) αγρότες ποσόστωση για καλλιέργεια μόλις 1.000 κιλών, ενώ είναι πασίδηλο πως δε μπορεί να ζήσουν από τόσο χαμηλή παραγωγή...

Τέλος, όσον αφορά τις αγορές καπνού μέχρι τις αρχές Μάρτη πουλήθηκαν μόλις 14.000 τόνοι από τους 126.000 τόνους συνολικής παραγωγής. Απ' αυτές τις ποσότητες περί τους 7.500 τόνους είναι καπνά "βιρτζίνια" και 3.500 τόνοι είναι καπνά "Μπέρλεϊ".

Ανταγωνιστικότητα... θράσους

"Αντί να πουν έρχεται μια διεθνοποίηση και πρέπει να κοιτάξουμε να δουλέψουμε και να προσπαθήσουμε, βγαίνουν στους δρόμους και λένε "δώστε μας"! Οχι προσπάθεια. Οχι ανταγωνιστική γεωργία. Αυτό είναι συντήρηση", αποφαίνεται ο... πολύς Τζουμάκας, αποδίδοντας στους αγρότες που κινητοποιούνται, όπως και στο ΚΚΕ, όσα ο ίδιος (δεν) καταλαβαίνει περί τα αγροτικά, τουλάχιστον... Δεν ξέρουμε, βέβαια, αν ο Στ. Τζουμάκας έχει μπερδευτεί με το "κρατικοδίαιτο ΠΑΣΟΚ" και εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια... Ομως, θα έπρεπε να γνωρίζει πως δε μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου!

***

Οταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν υπονομεύσει κάθε προοπτική για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας μας, με τους περιορισμούς που συμφώνησαν στην παραγωγή και τις τιμές, πάει πολύ να προσπαθεί ο ανιστόρητος υπουργός του Σημίτη να χρεώνει στους αγρότες και το ΚΚΕ τις δικές του αναχρονιστικές απόψεις. Η, μήπως, θεωρεί ο Τζουμάκας πως μπορεί να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων με το δραστικό περιορισμό της παραγωγής, όπως συμφώνησε και εφαρμόζει στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ η κυβέρνησή του; 'Η, ακόμα, θεωρεί ότι είναι κίνητρο για τους αγρότες να αυξήσουν την παραγωγή και να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα, π.χ. στο στάρι ή τη σταφίδα, όταν η ΕΕ αντί να στηρίζει την ποιοτική βελτίωση και ποσοτική αύξηση των προϊόντων, δίνει το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος με τη μορφή στρεμματικών ενισχύσεων, αντί να δίνει κίνητρα για αύξηση παραγωγής και βελτίωση της ποιότητας;

***

Πώς λοιπόν να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα όταν, π.χ. ο σιτοπαραγωγός, όχι μόνον δεν έχει κανένα κίνητρο για να κάνει πρόσθετα έξοδα και να αυξήσει τη στρεμματική απόδοση, αφού η τιμή του προϊόντος είναι εξευτελιστική - η μισή σε πραγματική αξία απ' ό,τι πριν πέντε χρόνια - και δεν μπορεί να αποσβέσει τα πρόσθετα έξοδα; Γιατί να αυξήσει, ακόμα, ο σταφιδοπαραγωγός την παραγωγή σταφίδας και να βελτιώσει την ποιότητα του προϊόντος, όταν υποχρεώνεται να την πουλήσει με 150 δραχμές το κιλό - ενώ έτσι ή αλλιώς θα εισπράξει τις σημαντικές στρεμματικές ενισχύσεις χωρίς να κάνει τα πρόσθετα καλλιεργητικά έξοδα; Δεν μπορεί άραγε ούτε αυτές τις απλές αλήθειες να καταλάβει ο Στ. Τζουμάκας; Τι να υποθέσουμε; Ισως πρόκειται, απλώς για θράσος άσχετου που προσπαθεί να φορτώσει στους άλλους τη δική του άγνοια;

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

ΔΑΣΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Τους "τρώνε" το ειδικό επίδομα

Πραγματοποίησαν χτες 24ωρη απεργία και πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Να μην καταργηθεί το επίδομα ειδικών συνθηκών - επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ζητούν οι δασικοί υπάλληλοι, που χτες πραγματοποίησαν 24ωρη πανελλαδική απεργία και πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Το ειδικό αυτό επίδομα, ύψους 60.000 δραχμών, δόθηκε πέρσι το καλοκαίρι για τους δασικούς, που είναι επιφορτισμένοι με το έργο της δασοπροστασίας, αλλά τώρα η κυβέρνηση προωθεί επιλεκτικά την κατάργησή του με τροπολογία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το "Ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων". Οι δασικοί υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω από το υπουργείο Γεωργίας και αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Γεωργίας, ο οποίος, "παριστάνοντας τον Πόντιο Πιλάτο", τους είπε ότι το επίδομα αυτό πρέπει να διατηρηθεί και τους παρέπεμψε στον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη. Οι δασικοί πήγαν με πορεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου είχαν άκαρπη συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών, αφού ο τελευταίος αρνήθηκε την ικανοποίηση του αιτήματός τους. Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία των δασικών πήγε το ψήφισμά τους στο πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού, όπου και εκεί δόθηκε αρνητική απάντηση. Το απόγευμα χτες συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των δασικών υπαλλήλων και αποφάσισε την αποχή των δασικών από τις υπερωρίες από 1/5/1997 που αρχίζει η αντιπυρική περίοδος, ενώ σήμερα ξανασυνεδριάζει το συντονιστικό όργανο για να αποφασίσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Παράλληλα, οι δασικοί θα συμμετάσχουν στην 48ωρη απεργία που ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, μέρες που αναμένεται ότι θα συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο.

Θυμήθηκαν ... τους κτηνοτρόφους του Εβρου

Με καθυστέρηση και κάτω από την πίεση των κτηνοτρόφων του Εβρου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες μέσω της ΑΤΕ τη χορήγηση δανείων μέχρι 9,6 εκατ. δραχμές με επιδοτούμενο επιτόκιο κατά 38% και εξόφληση σε πέντε χρόνια, στους κτηνοτρόφους του ακριτικού αυτού νομού για να αντικαταστήσουν τα ζώα που σφάχτηκαν λόγω του αφθώδους πυρετού. Η χορήγηση των δανείων είναι ένα ακόμα ημίμετρο, αφού, εκτός των άλλων, η ΑΤΕ έβαλε χρηματικό "πλαφόν" στα ποσά που μπορούν να δανειστούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι του Εβρου.

Αποχώρησε ο Αχ. Κανταρτζής

Σε αποχώρηση από τη διακομματική επιτροπή της Βουλής για τα αγροτικά αναγκάστηκε να οδηγηθεί ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής,όταν κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση, πέραν των άλλων, ο πρόεδρός της Γ. Τσακλίδης προέβη σε απαράδεκτες αντιδημοκρατικές και αντικοινοβουλευτικές ενέργειες σε βάρος του ΚΚΕ.

Μετά την αποχώρησή του ο κομμουνιστής βουλευτής έκανε την εξής δήλωση:

"Η απαράδεκτη συμπεριφορά του προέδρου της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής "για το αγροτικό πρόβλημα" που με τις συνεχείς παρεμβάσεις του με εμπόδιζε ως εκπρόσωπο του ΚΚΕ να υποβάλω ερωτήσεις στους εκπροσώπους της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ - φτάνοντας μάλιστα μέχρι του σημείου να απαντά για λογαριασμό τους - με ανάγκασε να αποχωρήσω από τη συνεδρίαση, όταν απρόκλητα μου αφαιρέθηκε ο λόγος. Η αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική αυτή στάση, δείχνει την εναγώνια προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μην αποκαλυφθούν οι βαριές συνέπειες σε βάρος των αγροτών και της αγροτικής οικονομίας, από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ. Η στάση αυτή οδηγεί σε αποκλεισμό της έκφρασης της αντίθετης άποψης και τέλος σε συσκότιση των βαθύτερων αιτιών του αγροτικού προβλήματος".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ