ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η "Καθημερινή" και το χρέος του ΚΚΕ

"

Είναι δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποιήσεως", διατείνεται στο κύριο άρθρο της η προχτεσινή "Καθημερινή" και συνεχίζει: "Υπό τις συνθήκες αυτές η δημαγωγική αντι - Μάαστριχτ εκστρατεία του ΚΚΕ υποδηλώνει κατά κύριο λόγο την αμυντική νοοτροπία του κόμματος αυτού προς "αυτάρκη" - αλλά περιθωριακή - απομόνωση".

Βέβαια, η εφημερίδα του εφοπλιστή Αλαφούζου δεν περιορίζεται στα παραπάνω. Με αφορμή την πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης του λαού για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που ανακοίνωσε το ΚΚΕ, απευθύνοντας κάλεσμα προς τα αγωνιζόμενα κοινωνικά στρώματα, ώστε να διευρυνθεί το μέτωπο διεκδίκησης δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη, η "Καθημερινή" διαπιστώνει: "Είναι πρόδηλη η προσπάθεια του ΚΚΕ να διαστρεβλώσει τις πραγματικές αιτίες της κοινωνικής αναταραχής, ώστε να εξυπηρετηθούν προπαγανδιστικά οι στενές κομματικές του επιδιώξεις... και να παρουσιάσει έτσι τεχνηέντως ανύπαρκτη αύξηση της πολιτικής του επιρροής...". Και η "Καθημερινή", για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, αισθάνεται την ανάγκη να θυμίσει ότι "όπως είχε τονίσει ο Κ. Καραμανλής, πολιτικοί είναι κατ' εξοχήν οι λόγοι της εντάξεως της χώρας μας στην Ενωμένη Ευρώπη".

***

Τώρα βέβαια, δε χρειάζεται να πούμε τίποτα για τον "κοσμοπολιτισμό" που πρεσβεύει η "Καθημερινή" και τον οποίο αντιτάσσει στον δήθεν "απομονωτισμό" του ΚΚΕ, δεδομένου ότι η "εξωστρέφεια" του φαταουλισμού - που συνάδει με τα συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπεί η εφημερίδα - έχει τη δική της ιστορία. Μια ιστορία που αποτυπώνεται στους δραματικούς δείκτες - αποδείξεις της περιθωριοποίησης, στην οποία έχουν καταδικάσει την Ελλάδα οι "εταίροι" μαζί με τους εγχώριους κυβερνώντες. Ολους αυτούς, δηλαδή, που στηρίζει η "Καθημερινή", όταν λαμβάνουν μέτρα που οδηγούν το 20% του πληθυσμού της χώρας (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ) κάτω από το όριο της φτώχειας. Οσο για το υπόλοιπο 80% του ελληνικού λαού, ζει σε κατάσταση σχετικής εξαθλίωσης, ανασφάλειας και υπερεκμετάλλευσης. Ωστόσο, αντιμετωπίζονται από τους κυβερνώντες ωσάν να ζούνε στην "προκλητική χλιδή" και να καταναλώνουν "με χυδαίο τρόπο", όπως έλεγε προεκλογικά ο Αλ. Παπαδόπουλος!

***

Αναγκαίο είναι όμως να τεθούν ορισμένα ερωτήματα: Πρώτον,αφού η εφημερίδα έχει τέτοια βεβαιότητα για την προσήλωση του ελληνικού λαού στα "ιδανικά" του Μάαστριχτ και αφού θεωρεί ότι οι κινητοποιήσεις του λαού δεν αντιστρατεύονται την πολιτική της ΕΕ, γιατί δεν υποστηρίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε να αποτυπωθεί και σε αριθμούς η βεβαιότητά της; Δεύτερον, αφού είναι "τεχνητή" η αυξημένη επιρροή του ΚΚΕ, τι θα την ενοχλούσε ένα δημοψήφισμα που τα ποσοστά απόρριψης της Συνθήκης του Μάαστριχτ θα ήταν μεγαλύτερα από εκείνα του ποσοστού του ΚΚΕ στις εκλογές; Τρίτον, όταν κατηγορεί το ΚΚΕ για "καπηλεία" των αντιΕΟΚικών διαθέσεων του λαού, δικαιούται η ίδια να υπερασπίζεται το "δικαίωμα" στην καπηλεία και το ψεύδος, όσων καπηλεύονται τα ανύπαρκτα "οφέλη" για τον ελληνικό λαό από μια αντιδραστική Συνθήκη; Τέταρτον, γιατί προτάσσει τους πολιτικούς λόγους της εισόδου στην ΕΕ; Μήπως επειδή οι ισχυρισμοί της είναι τόσο αστήριχτοι ώστε να αναγκάζεται να ομολογεί ότι η διαφύλαξη της πολιτικής εξουσίας της πλουτοκρατίας στην Ελλάδα, περνά μέσα από την εξάρτηση και την υποτέλεια απέναντι στους ιμπεριαλιστές;

***

Η ολιγαρχία γνωρίζει πως κάθε πλήγμα ενάντια στην εξάρτηση δεν μπορεί παρά να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις μαριονέτες του διεθνούς κεφαλαίου που διαχειρίζονται την πολιτική εξουσία στη χώρα μας. Η ιστορία του τόπου έχει αποφανθεί: Η άρχουσα τάξη στην Ελλάδα έχει διατηρήσει την κυριαρχία της στη χώρα μας γιατί, όσες φορές χρειάστηκε, κατέφυγε στην πολιτική, αλλά και στρατιωτική δύναμη των αφεντικών της, ώστε να καταπνίξει τις εξεγέρσεις του ελληνικού λαού. Το ότι ο λαός δε συμπαρέσυρε, ενώ μπορούσε, μαζί με τις εγχώριες και τις ξένες δυνάμεις της ιμπεριαλιστής επέμβασης, είναι γνωστό. Οπως γνωστό είναι ότι "μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη ...".

Η αφύπνιση, λοιπόν, του λαού, η ενημέρωσή του και η οργάνωσή του ενάντια στο Μάαστριχτ - δηλαδή ενάντια στους σχεδιασμούς αναδιάρθρωσης του καπιταλισμού, όπως εκφράζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και που ισοδυναμούν με την επιβολή της κοινωνικής βαρβαρότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες - τους τρομοκρατεί. Ταυτόχρονα, αυτή η κοινωνική αφύπνιση αναπόφευκτα οδηγεί ευρύτατα κοινωνικά στρώματα στην πολιτική χειραφέτηση από την πολιτική επιρροή του μεγάλου κεφαλαίου και τη συνειδητοποίηση της ανάγκης για μια πολιτική που θα προάγει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των εκμεταλλευόμενων λαϊκών στρωμάτων. Αυτή την πολιτική χειραφέτηση που ισοδυναμεί με την ευρύτερη απήχηση των κομμουνιστικών ιδεών στο λαό, θέλει να αποτρέψει η ολιγαρχία. Γιατί, για τον απλούστατο λόγο, σε αντίθετη περίπτωση διακυβεύεται η εξουσία της.

***

Οπότε, είναι απόλυτα δικαιολογημένα και οι αγωνίες και οι φόβοι της "Καθημερινής". Οπως είναι απόλυτα δικαιολογημένο και το ΚΚΕ να εντείνει αυτούς τους φόβους των μεγαλοκεφαλαιούχων και των πολυεθνικών. Είναι χρέος του ΚΚΕ να μετατρέψει αυτούς τους φόβους σε εφιαλτική πραγματικότητα για τους σφετεριστές του κοινωνικού πλούτου, υπηρετώντας, διαδίδοντας και επεξεργαζόμενο μια πολιτική που στοχεύει στην ανάληψη της εξουσίας και, άρα, της ιδιοποίησης του κοινωνικού πλούτου από εκείνους που τον δημιουργούν. Την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απουσιάζει κάθε σοβαρή πρόοδος επί της ουσίας του προβλήματος

Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η παθητικότητα της κυβέρνησης στον πολιτικό - διπλωματικό τομέα πρέπει να εγκαταλειφθεί και να παραχωρήσει τη θέση της στη χάραξη συγκεκριμένης επιθετικής γραμμής, πράγμα που προϋποθέτει την ορθή και συλλογική λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου. Ταυτόχρονα, τα θέματα άμυνας και εξοπλισμού έχουν μονοπωλήσει την προσοχή της κυβέρνησης σε μια περίοδο που αναμένονται σοβαρές διεργασίες στο Κυπριακό. Αναφορικά με το νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, το ΑΚΕΛ πιστεύει ότι δε συμβάλει στο να σταλούν τα σωστά μηνύματα.

Αυτές είναι οι διαπιστώσεις της διήμερης συνεδρίας της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ - σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - η οποία συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το, προτεινόμενο, νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς.

Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής αναφέρει ότι διαπιστώνεται απουσία κάθε σοβαρής προόδου επί της ουσίας του Κυπριακού και εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία της γιατί, όπως υποστηρίζει, "η στασιμότητα παγιώνει την παρούσα διχοτομική κατάσταση".

Οι συζητήσεις για το μορατόριουμ και το στρατιωτικό διάλογο, "έχουν μετατοπίσει το κέντρο βάρους των ζυμώσεων για το Κυπριακό στο στρατιωτικό πεδίο", αναφέρει το ΑΚΕΛ, τονίζοντας ότι η στρατικοποίηση αποτελεί "αρνητική εξέλιξη".

Η Ολομέλεια της ΚΕ διαπιστώνει επίσης μεγάλο βαθμό παραγκωνισμού του ΟΗΕ και του ΓΓ του ΟΗΕ στις διαδικασίες για επίλυση του Κυπριακού, πράγμα το οποίο εγκυμονεί κινδύνους να επιχειρηθεί λύση του προβλήματος έξω από τα πλαίσια του ΟΗΕ, σημειώνει.

Την ευθύνη γι' αυτό, συνεχίζει, φαίνεται να έχει η πολιτική της κυβέρνησης, η οποία φαίνεται ότι έχει επενδύσει όλες τις προσδοκίες της στην αμερικανική πρωτοβουλία και αναμένει παθητικά την εκδήλωση και τα αποτελέσματά της.

Το ΑΚΕΛ διαπιστώνει, επίσης, ότι ο ρωσικός παράγοντας επιδεικνύει πολιτική βούληση και προβαίνει σε συγκεκριμένες ενέργειες, για να εμπλακεί ενεργά στο Κυπριακό και να καταστεί μέρος των διαδικασιών επίλυσής του. Τονίζει, ότι ο ρωσικός παράγοντας μπορεί να διαδραματίσει ρόλο αποτρεπτικό, των προσπαθειών να εκτραπεί το Κυπριακό από τα πλαίσια του ΟΗΕ, και τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης αξιοποίησης του ρωσικού παράγοντα.

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ
  • Η Επιτροπή Στήριξης Λακώνων Αττικής του ΚΚΕ σας καλεί στη συνεστίαση που θα γίνει αύριο Παρασκευή και ώρα 9.30 μμ στο κέντρο "ΠΕΙΡΑΙΩΤΙΣΣΑ" (οδός 34ου Συντάγματος & Κόδρου, τηλ. 4224.210-11). Για πληροφορίες στην Αθήνα: 5245.439, 8837.086 στον Πειραιά: 4532.786.
  • Η ΚΟ Ανω Κυψέλης και το τμήμα Οικοδόμων σας προσκαλούν το Σάββατο 15 Φλεβάρη και ώρα 7.00 μμ στα γραφεία τους (Φαιδριάδων 131), στην εκδήλωση - γλέντι που θα πραγματοποιήσουν για το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
  • Η ΚΟ Αρτέμιδας (Λούτσα) κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 16 Φλεβάρη στις 10 πμ στο κέντρο "Φάρος".
  • Η ΚΟ Πλατείας Βάθης - Αγίου Παύλου καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους της την Κυριακή 16 Φλεβάρη και ώρα 10.30 πμ στα γραφεία της στη συζήτηση με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ" και στη συνέχεια στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
  • Η ΚΟ Γούβας καλεί σε συνεστίαση, που θα γίνει την Κυριακή 16 Φλεβάρη και ώρα 10.00 μμ στο κέντρο "ΕΡΜΗΣ" (οδός Ελλης 15 Δάφνη, κοντά στο Δημαρχείο).
  • Η ΚΟ Σαλαμίνας και η ΟΒ Σαλαμίνας της ΚΝΕ σας καλούν στην εκδήλωση - συζήτηση με θέμα την Παιδεία που διοργανώνουν το Σάββατο 15 Φλεβάρη στις 5.30 μμ στο Κέντρο Νεότητας (Παραλία Σαλαμίνας). Θα μιλήσει ο Λάζαρος Μυλωνάς, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
KKE
Δίμηνο πολιτιστικών εκδηλώσεων

Ρεμπέτικη βραδιά διοργανώνουν το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ.Η "Ανώνυμη Κομπανία" θα είναι εκεί για να σας διασκεδάσει την Κυριακή 16 Φλεβάρη στις 10.00 μ. μ. στο ΤΕΙ Αθήνας.

Είσοδος 1.000 δρχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ