Πέμπτη 13 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απουσιάζει κάθε σοβαρή πρόοδος επί της ουσίας του προβλήματος

Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η παθητικότητα της κυβέρνησης στον πολιτικό - διπλωματικό τομέα πρέπει να εγκαταλειφθεί και να παραχωρήσει τη θέση της στη χάραξη συγκεκριμένης επιθετικής γραμμής, πράγμα που προϋποθέτει την ορθή και συλλογική λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου. Ταυτόχρονα, τα θέματα άμυνας και εξοπλισμού έχουν μονοπωλήσει την προσοχή της κυβέρνησης σε μια περίοδο που αναμένονται σοβαρές διεργασίες στο Κυπριακό. Αναφορικά με το νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, το ΑΚΕΛ πιστεύει ότι δε συμβάλει στο να σταλούν τα σωστά μηνύματα.

Αυτές είναι οι διαπιστώσεις της διήμερης συνεδρίας της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ - σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - η οποία συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το, προτεινόμενο, νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς.

Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής αναφέρει ότι διαπιστώνεται απουσία κάθε σοβαρής προόδου επί της ουσίας του Κυπριακού και εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία της γιατί, όπως υποστηρίζει, "η στασιμότητα παγιώνει την παρούσα διχοτομική κατάσταση".

Οι συζητήσεις για το μορατόριουμ και το στρατιωτικό διάλογο, "έχουν μετατοπίσει το κέντρο βάρους των ζυμώσεων για το Κυπριακό στο στρατιωτικό πεδίο", αναφέρει το ΑΚΕΛ, τονίζοντας ότι η στρατικοποίηση αποτελεί "αρνητική εξέλιξη".

Η Ολομέλεια της ΚΕ διαπιστώνει επίσης μεγάλο βαθμό παραγκωνισμού του ΟΗΕ και του ΓΓ του ΟΗΕ στις διαδικασίες για επίλυση του Κυπριακού, πράγμα το οποίο εγκυμονεί κινδύνους να επιχειρηθεί λύση του προβλήματος έξω από τα πλαίσια του ΟΗΕ, σημειώνει.

Την ευθύνη γι' αυτό, συνεχίζει, φαίνεται να έχει η πολιτική της κυβέρνησης, η οποία φαίνεται ότι έχει επενδύσει όλες τις προσδοκίες της στην αμερικανική πρωτοβουλία και αναμένει παθητικά την εκδήλωση και τα αποτελέσματά της.

Το ΑΚΕΛ διαπιστώνει, επίσης, ότι ο ρωσικός παράγοντας επιδεικνύει πολιτική βούληση και προβαίνει σε συγκεκριμένες ενέργειες, για να εμπλακεί ενεργά στο Κυπριακό και να καταστεί μέρος των διαδικασιών επίλυσής του. Τονίζει, ότι ο ρωσικός παράγοντας μπορεί να διαδραματίσει ρόλο αποτρεπτικό, των προσπαθειών να εκτραπεί το Κυπριακό από τα πλαίσια του ΟΗΕ, και τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης αξιοποίησης του ρωσικού παράγοντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ