Πέμπτη 13 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Κλιμακούμενες πιέσεις

Ουάσιγκτον και Λονδίνο δημιουργούν ασφυκτικό περιβάλλον πιέσεων στην ελληνική κυβέρνηση, ενόψει των πρωτοβουλιών για τη "διευθέτηση" του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών προβλημάτων στο Αιγαίο

Με ανησυχία αναμένει η Αθήνα τις επόμενες κινήσεις του διεθνούς παράγοντα για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, καθώς οι πρόσφατες δηλώσεις Ρίφκιντ, Ολμπράιτ, Χόλμπρουκ και η επιστολή του νέου ΓΓ του ΟΗΕ προς τον πρωθυπουργό, συντηρούν το κλίμα πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αποδεχτεί τις αμερικανονατοϊκές προτάσεις για μια συνολική διευθέτηση.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον των πιέσεων, καταφθάνουν στο τέλος του μήνα στην Αθήνα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα και ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Ντ. Χάνι.

Τα μηνύματα που αναμένει η Αθήνα από τους δύο επισκέπτες, σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, είναι η προώθηση της συζήτησης για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο (τα οποία έχει επεξεργαστεί το ΝΑΤΟ) και η δρομολόγηση διακοινοτικών συνομιλιών μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς όπως απαιτεί το αμερικανοβρετανικό σχέδιο για το Κυπριακό.

Η Αθήνα αναμένει με ανησυχία αυτές τις επισκέψεις καθώς κοινή πλέον είναι η διαπίστωση πως ο διεθνής παράγων, πρώτον επιμένει να κρατά ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα και δεύτερον η Βρετανία και οι ΗΠΑ συντηρούν τις απειλές της Αγκυρας περί ενός ελληνοτουρκικού πολέμου, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό ένα κλίμα ασφυκτικών πιέσεων. Την κλιμάκωση της πίεσης, πρέπει να σημειωθεί, παραδέχτηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, μιλώντας χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, "υπέδειξε" στους ξένους υπουργούς όταν μιλούν να παίρνουν υπόψη τους το κοινοτικό κείμενο της 15ης Ιουλίου και να διαπιστώνουν πια χώρα δεν κινείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Σχετικά με την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στις αμερικανοβρετανικές "προφητείες", ο υπουργός Τύπου δήλωσε πως "η Ελλάδα έχει διατυπώσει τις θέσεις της και μέσω των διπλωματικών υπηρεσιών υπάρχει πάντα ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων, γίνονται ενστάσεις και αντιρρήσεις. Η Ελλάδα, κατέληξε ο Δ. Ρέππας, έχει καταστήσει σε όλους γνωστό ότι ποτέ δεν πρόκειται να αποστούμε απ' οτιδήποτε αποτελεί για μας κεκτημένο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ