Πέμπτη 13 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ "ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ" ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
Ψευδεπίγραφο και υποκριτικό

Τον υποκριτικό και ψευδεπίγραφο χαρακτήρα του νομοσχεδίου για τον υποτιθέμενο περιορισμό των κρατικών δαπανών αποκάλυψε χτες στη Βουλή με συντριπτικά επιχειρήματα ο κοινοβουλευτκός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας."Ενώ μιλάτε για σπάταλο κράτος - και πράγματι είναι, όταν πρόκειται να εξυπηρετήσετε τα μεγάλα συμφέροντα - ταυτόχρονα υποθάλπετε το όργιο της φοροκλοπής", τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημειώνοντας ότι μόνο στο διάστημα 1990 - 1995 η φοροκλοπή έφτασε τα 2,6 δισεκατομμύρια, ενώ μόνο οι Λάτσης και Βαρδινογιάννης από τα διυλιστήριά τους έχουν παρακρατήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια από τέλη υπερημερίας και ουδείς τους τα ζητά.

Αναφερόμενος, ακολούθως, στη διάταξη του νομοσχεδίου, με την οποία διευκολύνεται η μετατροπή και άλλων Νομικών Προσώπων Δημοσίων Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και Ανώνυμες Εταιρίες, ο Στρ. Κόρακας σημείωσε ότι τούτο, πέραν του προφανούς στόχου της ιδιωτικοποίησης που υπηρετεί, γίνεται και για την αποφυγή του ενοχλητικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεδομένου ότι τέτοιος έλεγχος μπορεί να γίνει μόνο σε ΝΠΔΔ.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τη ρύθμιση, με την οποία θεσπίζεται ότι οι τροπολογίες που κατατίθενται από βουλευτές πρέπει να συνοδεύονται με υπόδειξη του τρόπου αντιμετώπισης της πιθανής δαπάνης που προκαλούν ή της ελάττωσης των κρατικών εσόδων και μάλιστα για διάστημα πέντε χρόνων, τόνισε ότι αυτό είναι πρόδηλα αντισυνταγματικό και αντίθετο με τον κανονισμό της Βουλής. Ουσιαστικά αυτό που επιδιώκεται είναι η παρεμπόδιση κατάθεσης τροπολογιών από βουλευτές.

Συνεχίζοντας το σφυροκόπημα του νομοσχεδίου ο Στρ. Κόρακας τόνισε ότι η διάταξη με την οποία θεσπίζεται το κριτήριο της απόδοσης για την επιχορήγηση φορέων σημαίνει ότι πλέον το κριτήριο του κέρδους θα παραγκωνίζει την κοινωνική προσφορά.

Ακολούθως, υπογράμμισε ότι η διάταξη για πρόσληψη μόνο ενός στη θέση πέντε απολυομένων από το δημόσιο είναι προκλητικά δημαγωγική, αφού πέραν των άλλων εξαιρούνται οι προσλήψεις που αποφασίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Εξίσου απαράδεκτη και εξοργιστική είναι και η διάταξη με την οποία επιτρέπεται το τζογάρισμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων στο χρηματιστήριο.

Αναφερόμενος, τέλος, ο Στρ. Κόρακας στην παρακράτηση ποσοστού 25% των τελών κυκλοφορίας, που πάνε στους ΟΤΑ, ανέφερε ότι έτσι περικόπτονται ακόμα περισσότερο οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ περιορίζονται οι επιχορηγήσεις του τακτικού προϋπολογισμού και επιβάλλεται πρόσθετος ασφυκτικός έλεγχος στη λειτουργία των ΟΤΑ.

Να σημειωθεί ότι μετά από παρέμβαση του προέδρου της Βουλής οι αναφερόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου για τις τροπολογίες των βουλευτών και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων θα ψηφιστούν σήμερα και όχι χτες όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Στο μεταξύ ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια σχετικά με τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων δήλωσε ότι σύντομα θα εκδοθούν νέα ομόλογα με συμφέροντες όρους. Αρνήθηκε, όμως, να απαλείψει την επίμαχη διάταξη από το νομοσχέδιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περισσότερα ...«αρπακτικά» για τα χρήματα των εργαζομένων (2007-06-13 00:00:00.0)
Ούτε καν δέχτηκε να τις συζητήσει η κυβέρνηση (1998-02-04 00:00:00.0)
Αποκλειστική η ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ (1997-05-24 00:00:00.0)
Στους αγώνες με βήμα ταχύ (1997-05-24 00:00:00.0)
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΕΛ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (1996-06-22 00:00:00.0)
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ (1996-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ