Πέμπτη 13 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ"
Αλλού βρίσκονται τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης

Η εισαγωγή του θεσμού του "συνηγόρου του πολίτη" δεν πρόκειται να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Αντίθετα, στην καλύτερη περίπτωση, θα λειτουργήσει σαν εκείνο το εξάρτημα που μπαίνει στα παλιά αυτοκίνητα για να μειώνει τους θορύβους. Αυτό υπογράμμισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Αυδής,κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε ότι η δημόσια διοίκηση πάσχει από πληθώρα προβλημάτων, έχει απαρχαιωμένη οργάνωση, όπως επίσης πεπαλαιωμένο είναι και το νομικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία της. Επίσης έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα και προσανατολισμό, είναι διογκωμένη η γραφειοκρατική της λειτουργία. "Ολη αυτή η κατάσταση - συμπλήρωσε - είναι δημιούργημα όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν από τον τόπο και της σημερινής του ΠΑΣΟΚ. Κι αν δεν προηγηθούν τομές που θα αλλάξουν αυτή την κατάσταση, θεσμοί σαν αυτόν του συνηγόρου του πολίτη δεν μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα".

Στη συνέχεια αναφερόμενος σε επιμέρους πλευρές του νομοσχεδίου σημείωσε ότι ο διορισμός του συνηγόρου θα στηρίζεται σε δικομματική συναίνεση και πρότεινε να απαιτείται διευρυμένη, πέραν των δικομματικών πλαισίων πλειοψηφία. Ακόμη εξέφρασε την αντίθεσή του ο θεσμός να είναι ανεξάρτητη διοικητική αρχή και αναρωτήθηκε γιατί ο συνήγορος δε θα μπορεί να ελέγχει τις άλλες ανεξάρτητες διοικητικές αρχές. Τέλος, εξέφρασε αντίθεση στη διάταξη που προβλέπει ότι οι βοηθοί του συνηγόρου θα διορίζονται απ' αυτόν.Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση Σώματος επιθεωρητών - ελεγκτών της δημόσιας διοίκησης, ο Λ. Αυδής εξέφρασε κάθετη διαφωνία και υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για σώμα κομματαρχών του εκάστοτε υπουργού. Στη βάση όλων αυτών ο κομμουνιστής βουλευτής καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ επιφυλάχτηκαν να ξεκαθαρίσουν την τελική τους στάση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια. Ειδικότερα για τη ΝΔ πρέπει να σημειωθεί ότι διαφοροποιήθηκε ο Στ. Μάνος ο οποίος καταψήφισε το νομοσχέδιο δηλώνοντας ότι δεν προσφέρει τίποτα κι ότι ο θεσμός του "συνηγόρου του πολίτη" σύντομα θα εξευτελιστεί με την κατάσταση που υπάρχει.

Την εκτίμηση ότι ο νέος θεσμός αποτελεί τομή στη δημόσια διοίκηση εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος. Ο υπουργός αναφέρθηκε σε αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση να επιφέρει στον κρατικό μηχανισμό, όπως η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα υπουργεία στην περιφερειακή διοίκηση, η αλλαγή του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, η επαναφορά του ΑΣΔΥ κοκ. Ο Αλ. Παπαδόπουλος δικαιολόγησε αυτές τις αλλαγές ως προϋπόθεση για να αντεπεξέλθει η χώρα όταν ενταχθεί στην ΟΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ