Πέμπτη 13 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Καίει" και το λάδι η Κομισιόν

Μείωση της παραγωγής, αύξηση των εισαγωγών, καταστροφή χιλιάδων νοικοκυριών, με τις προτάσεις για τη "ριζική αναθεώρηση" της αγοράς ελαιολάδου

Τη χαριστική βολή στην ελληνική ελαιοπαραγωγή δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις προτάσεις της για την αναθεώρηση της "κοινής οργάνωσης αγοράς του ελαιολάδου", που παρουσίασε χτες ο Κοινοτικός επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Γεωργίας, Φραντς Φίσλερ.

Μετά από πολλές αναβολές, η Κομισιόν κατέληξε χτες στην υιοθέτηση δύο εναλλακτικών λύσεων. Η πρώτη περιορίζεται σε μικροβελτιώσεις του σημερινού καθεστώτος, η δεύτερη προβλέπει ριζική αναθεώρηση, που στηρίζεται στη "βοήθεια ανά δέντρο" και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και από τις αγροτικές οργανώσεις.

Ο επίτροπος Φρ. Φίσλερ, εν τούτοις, υποστήριξε και φαίνεται να προωθεί τη δεύτερη λύση. Στη συνέντευξη Τύπου έριξε όλο το βάρος του στη λύση της ριζικής αναθεώρησης. Αυτό δείχνει ότι η κυριαρχούσα άποψη είναι η "βοήθεια κατά δέντρο", μια πολιτική που θα ευνοήσει αποκλειστικά τις πολυεθνικές επιχειρήσεις του ελαιολάδου.

Βεβαίως είτε με τη μια είτε με την άλλη πρόταση το αποτέλεσμα για τους παραγωγούς της χώρας μας θα είναι το ίδιο. Η διαφορά βρίσκεται στο ότι με τη "ριζική αναθεώρηση" η καταστροφή θα είναι ταχύτατη και σχεδόν ολοκληρωτική. Η άμεση συνέπεια με τη "βοήθεια κατά δέντρο" θα είναι η κατάργηση της τιμής παρέμβασης και διαμόρφωση των τιμών από τις πολυεθνικές. Επίσης οδηγεί στη μείωση της παραγωγής, που θα συνοδευτεί από την αύξηση των εισαγωγών ελαιολάδου από τρίτες χώρες. Φυσικά μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει τη δραματική μείωση του αριθμού των παραγωγών, στα πλαίσια των γενικότερων σχεδιασμών για τη μείωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από 900.000 σε 450.000 στη χώρα μας.

Με τις αποφάσεις της Κομισιόν ένα ακόμη δυναμικό παραδοσιακό ελληνικό προϊόν περνάει από την "κλίνη του Προκρούστη" της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ο Ελληνας επίτροπος Χρ. Παπουτσής διαχώρισε τη θέση του, ανάλογες θέσεις υποστήριξαν και οι επίτροποι της Ισπανίας και Πορτογαλίας, ενώ δεν πήρε θέση ο επίτροπος της Ιταλίας.

Ο Κοινοτικός επίτροπος Φρ. Φίσλερ υποστήριξε ότι με τη "βοήθεια ανά δέντρο" η διαδικασία της ενίσχυσης των παραγωγών θα είναι απλή και δε θα προκαλεί τις αντιδράσεις της ΓΚΑΤΤ (του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου). Θα στηρίζεται στο σύστημα της γεωγραφικής πληροφόρησης, που θα πρέπει να ισχύσει σε όλα τα κράτη - μέλη. Με το νέο σύστημα ο έλεγχος θα είναι πιο εύκολος και αποτελεσματικός από τον έλεγχο της παραγωγής σε τόνους ελαιολάδου και θα περιορίσει τις απάτες σε αυτόν τον τομέα, που σύμφωνα με την ειδική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι δέκα φορές περισσότερες από τους άλλους αγροτικούς τομείς.

Οι δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού για το ελαιόλαδο, είπε ο Φρ. Φίσλερ, δεν πρόκειται ούτε να μειωθούν, ούτε να αυξηθούν. Αλλά θα είναι το κράτος - μέλος που θα λαμβάνει κάθε χρόνο μια "επιταγή" με την κοινοτική βοήθεια για να την κατανείμει στους παραγωγούς.

Ο Χρ. Παπουτσής ετάχθη υπέρ της λύσης που προβλέπει τη βελτίωση του σημερινού καθεστώτος. Υποστήριξε ότι το κείμενο με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διακατέχεται από ανισορροπίες. Και στην παρουσίασή του, αλλά και στη δομή του. Τόνισε ότι με τη βελτίωση του σημερινού καθεστώτος στο ελαιόλαδο μπορεί να εξασφαλιστεί το εισόδημα των παραγωγών στα ελαιοπαραγωγά κράτη - μέλη και στις περιφέρειες, που η οικονομία τους εξαρτάται από αυτό. Εξάλλου, θα εξασφαλιστεί η σταθερότητα της παραγωγής, χωρίς να δημιουργηθούν αποθέματα με την προαγωγή της κατανάλωσης. Και θα διατηρηθεί η κοινωνικοοικονομική ισορροπία σε περιφερειακό επίπεδο.

Υποστήριξε, επίσης, ότι με τη βελτίωση του σημερινού καθεστώτος θα ενισχυθεί η ποιοτική παραγωγή ελαιολάδου και θα διατηρηθεί ο ρόλος της Κοινότητας, που είναι σήμερα η πρώτη ελαιοπαραγωγός δύναμη στον κόσμο.

Για τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την αναθεώρηση στο ελαιόλαδο θα ακολουθήσει η κοινοτική διαδικασία της διαβούλευσης, ακόμη και με τους παραγωγούς, όπως είπε ο Φρ. Φίσλερ. Αλλά τον τελευταίο λόγο θα έχει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που θα πρέπει να δώσει εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί μία από τις δύο εναλλακτικές λύσεις. Ο επίτροπος Γεωργίας πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορέσει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για το ελαιόλαδο, που θα μπορούν να εφαρμοστούν με απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών για την εμπορική περίοδο 1998-'99.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ