Πέμπτη 13 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
Αντεπίθεση ειρήνης

- Ποια είναι η κατάσταση στο φιλειρηνικό κίνημα, με βάση και τη συζήτηση που έγινε στο Εθνικό Συμβούλιο της ΕΕΔΥΕ, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Καισαριανή;

- Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ μπορεί ν' αποτελέσει αφετηρία για πιο μαζική, πιο έντονη και πιο ποιοτική ανάπτυξη του Κινήματος Ειρήνης. Ο χρόνος που πέρασε σημαδεύτηκε από τη βαρβαρότητα και την απανθρωπιά της "νέας τάξης πραγμάτων", που προσπαθούν να επιβάλουν στον πλανήτη μας οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι σύμμαχοί τους. Ωστόσο, όμως, νέα πνοή στο παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα και νέες δυνατότητες για μια αντεπίθεση ειρήνης δίνουν οι αποφάσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) που πραγματοποίησε τις εργασίες του τον περασμένο Οκτώβρη στο Μεξικό. Η ΕΕΔΥΕ, με άξονες τις αποφάσεις του ΠΣΕ, τις αποφάσεις του 12ου Συνεδρίου της και τις αποφάσεις του Εθνικού της Συμβουλίου, και, ταυτόχρονα, παίρνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην περιοχή μας κατάρτισε το πρόγραμμα δράσης για το 1997. Ενα πρόγραμμα, που, για να υλοποιηθεί, χρειάζεται να στηριχτεί στις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης σε όλη την Ελλάδα, στη νεολαία, στο μαζικό και το εργατικό κίνημα, με στόχο να γίνει υπόθεση όλου του λαού.

- Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα δράσης, που αποφασίστηκε στο Εθνικό Συμβούλιο της ΕΕΔΥΕ;

- Ολες οι Επιτροπές Ειρήνης θα προχωρήσουν, σε συνεργασία με τη "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", σε εκδηλώσεις ενάντια στους εξοπλισμούς, μαζί με σωματεία, με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στόχος μας είναι να αναδείξουν οι επιτροπές τα τοπικά προβλήματα που σχετίζονται με το Κίνημα Ειρήνης, όπως τα πυρηνικά στον Αραξο, τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία στη Λάρισα, η εγκατάσταση της έδρας των Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη, οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην Κρήτη. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, με άξονα τις δυσμενείς εξελίξεις στο Κυπριακό, την ένταση στο Αιγαίο και το ρόλο του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα στην περιοχή. Μεγάλο σταθμό στην πορεία του φιλειρηνικού κινήματος για το 1997 θα αποτελέσει το 19ο Δεκαήμερο Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ, που θα περιλαμβάνει πολύμορφες εκδηλώσεις, οι οποίες θα εξελιχθούν από τις 8 μέχρι τις 18 Μάη. Την Κυριακή, 18 Μάη, το Δεκαήμερο Ειρήνης θα κορυφωθεί με τη μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη.

- Ποια καθήκοντα μπαίνουν στις σημερινές συνθήκες για το φιλειρηνικό κίνημα;

- Βασικό καθήκον του είναι να αντισταθεί στη "νέα τάξη πραγμάτων" του ιμπεριαλισμού. Να διαφωτίσει και να ενθαρρύνει τους λαούς να αντισταθούν κατά της νέας αυτής βαρβαρότητας. Να αγωνιστεί κατά των στρατιωτικών συμμαχιών, των εξοπλισμών και των όπλων μαζικής καταστροφής. Να προωθήσει τον αγώνα για ειρηνικές λύσεις των διεθνών διαφορών προς όφελος των ενδιαφερομένων λαών. Στα πλαίσια αυτά, η ΕΕΔΥΕ έχει αναλάβει έναν ιδιαίτερο ρόλο. Της ανατέθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, που έγινε στο Μεξικό, ο συντονισμός των φιλειρηνικών κινημάτων στην Ευρώπη, με στόχο την ανασυγκρότησή τους και το συντονισμό των δραστηριοτήτων τους κατά της "νέας τάξης πραγμάτων", κατά του ΝΑΤΟ, των εξοπλισμών και της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης.

Κ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ