Πέμπτη 13 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αγωνία για τον "κοινωνικό διάλογο"

Αγωνιώδεις και σπασμωδικές προσπάθειες καταβάλλει η κυβέρνηση, προκειμένου να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του εργαλείου επιβολής της αντιλαϊκής πολιτικής της, του "κοινωνικού διαλόγου", με στόχο να πείσει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα της συναντούν τη λαϊκή αποδοχή και συναίνεση.

Ο Κ. Σημίτης, χωρίς να εγκαταλείπει στο ελάχιστο την αδιάλλακτη στάση του απέναντι στα αιτήματα επιβίωσης των εργαζομένων, επιχειρεί να "διορθώσει" τις μεθόδους επιβολής των νεοφιλελεύθερων επιλογών, ανασταίνοντας τον κοινωνικό διάλογο - κοροϊδία. Φυσικά δεν πρόκειται η κυβέρνηση να θέσει στον "κοινωνικό διάλογο" τις ειλημμένες αποφάσεις και μέτρα, όπως άλλωστε το έχει αποδείξει πολλές φορές μέχρι τώρα με τους αγρότες, τους καθηγητές, τους συνταξιούχους κ. ο. κ. Ταυτόχρονα, όμως, μέσω του "κοινωνικού διαλόγου", θα επιχειρήσει να διευκολύνει το πέρασμα νέων αντιλαϊκών μέτρων, όπως το ασφαλιστικό.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός είχε τις προηγούμενες μέρες διαδοχικές επαφές με τους επικεφαλής των υπουργείων, προκειμένου να προετοιμάσει τις εξαγγελίες που θα κάνει μετά την αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα τον "κοινωνικό διάλογο". Χτες δέχτηκε ταυτόχρονα τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου και τους υφυπουργούς Γ. Πασχαλίδη και Χρ. Πρωτόπαππα.

Ο υπουργός Εργασίας, σε δήλωσή του αργότερα στο "Φλας", άφησε να εννοηθεί ότι βασικό αντικείμενο του "κοινωνικού διαλόγου" θα αποτελέσει το ασφαλιστικό πρόβλημα, αλλά έσπευσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες που δημιουργούνται, λέγοντας ότι δεν έχουμε άγχος, γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία "δεν έχουν πρόβλημα ταμειακό για την κυβερνητική μας θητεία και ίσως μέχρι το 2005". Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρξει μία "αναμόρφωση" του ασφαλιστικού και προσδιόρισε και τους άξονες παρέμβασης. Πρέπει να λύσουμε, είπε, τους τρόπους χρηματοδότησης και το θέμα της οργάνωσης της κοινωνικής ασφάλισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ