Πέμπτη 13 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Εξαρση της εσωκομματικής "αναταραχής"

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν το νέο πεδίο εκδήλωσης της εσωκομματικής αντιπαράθεσης

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το επακόλουθο ζήτημα για το "πατριωτικό ή μη" ΠΑΣΟΚ αποτελούν το νέο μέτωπο στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, μετά τη "διαμάχη" για το "δεξιό" και "αριστερό" ΠΑΣΟΚ.

Η έξαρση που παρουσιάζει η εσωκομματική διαμάχη τις τελευταίες μέρες και που αποτελεί σοβαρή ένδειξη για την υποβόσκουσα ένταση που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, προβληματίζει έντονα τον Κ. Σημίτη,ο οποίος, προς το παρόν, φαίνεται να επιλέγει τη μέθοδο της απάντησης σε κάθε "αποκλίνουσα" άποψη.

Αφορμή για τη νέα φάση της εσωκομματικής έντασης αποτέλεσαν οι δηλώσεις του Αν. Πεπονή,ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι "η εμμονή της κυβέρνησης για παραπομπή του θέματος των Ιμίων στη Χάγη βλάπτει τη χώρα". Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, "θέτουμε σε εκκρεμότητα ένα ακόμη θέμα". Ο Αν. Πεπονής εκτιμά ότι η ακολουθούμενη πολιτική στα ελληνοτουρκικά παρουσιάζει απόκλιση από την πολιτική που είχε χαραχτεί επί Α. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι τίθεται πλέον σε προτεραιότητα η παραπομπή του θέματος των Ιμίων στη Χάγη, εν συνεχεία το θέμα της υφαλοκρηπίδας και τέλος αυτό του εθνικού εναέριου χώρου. Ανάλογες απόψεις είχε εκφράσει ο βουλευτής Γ. Καψής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας αρχικά επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι οι βουλευτές ομόθυμα στηρίζουν την κυβέρνηση και οι απόψεις που εκφράζουν εντάσσονται στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής, η οποία είχε προσδιοριστεί στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, στις προγραμματικές δηλώσεις και στα ανώτερα κυβερνητικά και κομματικά όργανα. Στη συνέχεια όμως, άφησε αιχμές κατά του Αν. Πεπονή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι απόψεις του στρέφονται κατά των αποφάσεων του συνόλου των κομματικών και κυβερνητικών οργάνων. Επίσης τον κάλεσε να πάρει υπόψη του ότι από το 1993 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει αποδεχτεί τη γενική αρμοδιότητα του Δικαστηρίου της Χάγης, με εξαίρεση τα θέματα άμυνας.

Οι κυβερνητικές αντιδράσεις δε σταμάτησαν όμως εδώ. Πηγές προσκείμενες στον Κ. Σημίτη,σχολιάζοντας τις απόψεις Πεπονή, τόνιζαν ότι "η εξωτερική πολιτική δεν υπαγορεύεται από συνθηματολογίες, εμμονές και επικίνδυνες δημαγωγίες", ενώ δε δίστασαν να καταλογίσουν "προσωπικές σκοπιμότητες" και "ανομολόγητες επιδιώξεις" στους εκφραστές διαφορετικών απόψεων.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος,ερωτηθείς αν πρέπει να ακολουθηθεί η πολιτική του Α. Παπανδρέου στα ελληνοτουρκικά, απάντησε ότι η εθνική στρατηγική που εφαρμόζεται τα τελευταία 20 χρόνια έχει παρουσιαστεί από τον Α. Παπανδρέου και "αυτό που πρέπει να πράξουμε είναι να προωθήσουμε αυτή τη στρατηγική, εξειδικεύοντας όμως στα νέα δεδομένα". Αυτό, συμπλήρωσε, είναι το ζητούμενο.

Ο σκληρός "εκσυγχρονιστής" Στ. Μανίκας,μιλώντας στον "9,84", επιχειρώντας γενικότερη απάντηση στους "διαφωνούντες", είπε ότι δεν έχει περιεχόμενο η κριτική για το κοινωνικό πρόσωπο και δεν μπορούν αυτοί που την ασκούν να συγκροτήσουν πάνω σε αυτή μια αντιπολιτευτική πλατφόρμα, ενώ χαρακτήρισε ευκαιριακές και τυχοδιωκτικές τις σχετικές παρεμβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ