ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Πρώτος στόχος, η ενίσχυση των επιχειρηματιών

Προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργείο Ανάπτυξης. Με κυνισμό αποκαλύπτει ότι τη στιγμή που αρνείται κάθε συζήτηση για τα αιτήματα των εργαζομένων, παρακαλά τους μεγαλοεπιχειρηματίες να παίρνουν όλο και περισσότερες επιδοτήσεις

Η ενίσχυση των επιχειρηματιών για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι το κεντρικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό είπε χτες απροκάλυπτα ο Κ. Σημίτης, ο οποίος αδίστακτα τώρα δείχνει την άλλη πλευρά του νομίσματος, που στη μία του όψη έχει τη μονόπλευρη λιτότητα και την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει οποιοδήποτε αίτημα των εργαζομένων. Η σχετική δήλωση έγινε μετά τη σύσκεψη που είχε στο υπουργείο Ανάπτυξης με την υπουργό Β. Παπανδρέου και τους υφυπουργούς Α. Διαμαντοπούλου και Μιχ. Χρυσοχοϊδη. Η δήλωση, περί ανάγκης ενίσχυσης των επιχειρηματιών, στην πραγματικότητα είναι ακόμα πιο προκλητική, αφού συνοδεύτηκε και από την ομολογία ότι οι επιχειρήσεις έχουν ήδη πάρει πάρα πολλά δισ. δρχ. "με ελαστική ερμηνεία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων", τα οποία μάλιστα δεν προσφέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Στόχος της επίσκεψης Σημίτη στο υπουργείο Ανάπτυξης ήταν ο φτηνός εντυπωσιασμός, πράγμα που δεν το έκρυψε ούτε ο ίδιος. Ο κόσμος ίσως νομίζει, είπε, ότι το κεντρικό πρόβλημα της χώρας είναι οι κινητοποιήσεις, εμείς όμως θέλουμε να φανεί ότι το κοινωνικό έργο προχωράει. Γεγονός πάντως είναι ότι πολλές αλήθειες γύρω από την κυβερνητική πολιτική φάνηκαν και από τις χτεσινές δηλώσεις. Μέσα σε ένα μίζερο κλίμα - όπου ήταν εμφανής η προσπάθεια των τεσσάρων κυβερνητικών παραγόντων να υποβαθμίσουν τη σημασία και την ταραχή που τους προκαλεί η συνεχιζόμενη μαχητική λαϊκή αντίδραση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική - παρουσιάζοντας το κυβερνητικό "έργο", το μόνο που κατάφεραν ήταν να μιλήσουν για την πολιτική της ενίσχυσης των επιχειρηματιών, τις ιδιωτικοποιήσεις, την πλήρη απελευθέρωση όλων των αγορών, την τυφλή υποταγή στις αποφάσεις των Βρυξελλών.

Υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα της οικονομίας της χώρας ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την "ανταγωνιστικότητα" των επιχειρήσεων, μέσω της περαιτέρω ενίσχυσής τους, και ως κρίσιμο σημείο γι' αυτό τον καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων. Χρονοδιαγράμματα με κοινό παρονομαστή τη μεταφορά περισσότερων πόρων στους ιδιώτες. Αυτό θα γίνει μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος των προβληματικών, αλλά και των κερδοφόρων επιχειρήσεων του δημοσίου, μέσω μεταφοράς μεγαλύτερων κονδυλίων από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, επίσης, στο ιδιωτικό κεφάλαιο, αλλά και με την εξασφάλιση της εισόδου των ιδιωτών στους τομείς της ενέργειας κατά τα πρότυπα που επιτάσσει η ΕΕ. Ετσι, έδωσε εντολή για την πώληση όλων των εταιριών του ΟΑΕ μέσα στο 1998 και την κατάργησή του. Απαίτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης τη μετοχοποίηση της ΔΕΠ σε ποσοστό 10% του μετοχικού της κεφαλαίου μέσα στο 1997.

Απολογισμός - σοκ

Η χτεσινή παρουσία του πρωθυπουργού είχε και απολογιστικό χαρακτήρα, όσον αφορά στους τομείς της απορροφητικότητας τον κοινοτικών κονδυλίων και τις ιδιωτικοποιήσεις. Στο θέμα των απορροφήσεων παραδέχτηκε ότι τα κονδύλια αυτά είναι τομέας λαμπρής δράσης για τους ιδιώτες, που σε ορισμένους τομείς οι χρηματοδοτήσεις φτάνουν μέχρι και 70%! Εξέφρασε ωστόσο και... παράπονο επειδή δεν υπάρχει η απαιτούμενη ενεργοποίηση από την "ιδιωτική πρωτοβουλία" Πάντως, όπως φαίνεται, ζήτησε και... εκσυγχρονισμό από τους επιχειρηματίες μια και σήμερα, όπως είπε, "δε βάζουν συγκεκριμένους στόχους για εξαγωγές ή θέσεις απασχόλησης και δεν προωθούν την ανάπτυξη". Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η άποψη που διατύπωσε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την οποία, τομείς στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας, όπως η κλωστοϋφαντουργία και τα ναυπηγεία - για τη συρρίκνωση των οποίων φρόντισε και ο ίδιος ως υπουργός Βιομηχανίας στο παρελθόν - θεωρούνται πλέον ως παρωχημένοι και μη ανταγωνιστικοί. Στον αντίποδα των... αναχρονιστικών αυτών επιχειρήσεων και επενδύσεων, ο πρωθυπουργός φαίνεται να βλέπει τα προγράμματα του Εθνικού Οργανισμού Τυποποίησης ΕΛΟΤ, τα οποία όπως ανακοίνωσε ενισχύθηκαν με 34 δισ. δρχ.

Ο πρωθυπουργός έδωσε επίσης το στίγμα της... "εκσυγχρονιστικής" αντίληψης για την προστασία του καταναλωτή. Θεωρώντας ως ένα το κρατούμενο την ασυδοσία των μεγαλοεπιχειρηματιών να παίζουν με τις τιμές των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης, είπε πως ο ρόλος της κυβέρνησης στον τομέα του εμπορίου είναι η... αυτοπροστασία του καταναλωτή από τις όποιες αυθαιρεσίες υπάρχουν στην αγορά.

Η υπουργός Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο θέμα των κρατικών προμηθειών, το οποίο προώθησε η ίδια και προέβλεψε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 1997 οι ελληνικές επιχειρήσεις θα αναλάβουν προμήθειες ύψους 300 δισ. δρχ., οι οποίες το δεύτερο εξάμηνο θα είναι σημαντικά αυξημένες. Ανακοίνωσε όμως ότι το όλο πρόγραμμα των προμηθειών θα ανατεθεί σε ένα ανεξάρτητο φορέα, για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική διαχείρισή του, παρά το γεγονός ότι η ίδια, απολογούμενη στις επικρίσεις για καθυστερήσεις στην εκτέλεση των προμηθειών που χειρίζεται ο τομέας του εμπορίου, τόνισε ότι το υπουργείο της εκτελεί μόνο το 17% του προγράμματος προμηθειών και το υπόλοιπο εκτελείται από διάφορους φορείς, στους οποίους οφείλονται και οι σχετικές καθυστερήσεις.

Επικίνδυνος τζόγος

Την ανοδική πορεία που σημειώνουν αυτό τον καιρό οι τιμές των μετοχών - μαζί με την πτώση στα επιτόκια καταθέσεων και τη φορολόγηση των τόκων στους τίτλους του δημοσίου - προσπαθούν να εκμεταλλευτούν με κάθε τρόπο τράπεζες και εταιρίες παροχής "επενδυτικών υπηρεσιών", με ένα και μόνο στόχο: Να σπρώξουν όσο γίνεται περισσότερους ανυποψίαστους πολίτες στον τζόγο του Χρηματιστηρίου, των Αμοιβαίων Κεφαλαίων και άλλων μορφών "εύκολου κέρδους", υπολογίζοντας, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, σε ακόμα μεγαλύτερα δικά τους υπερκέρδη. Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, δε διστάζουν να χρησιμοποιούν και παραπλανητικές διαφημίσεις, όπως αυτές τις μέρες κάνει γνωστή τράπεζα, που διαθέτει και Αμοιβαίο Κεφάλαιο. Πρόκειται για τη διαφήμιση που διαλαλεί τη μεγάλη απόδοση που σημείωσε το συγκεκριμένο Αμοιβαίο Κεφάλαιο, στο οποίο δεν τοποθετούν, λέει, τα χρήματά τους μόνο όσοι δεν ξέρουν την ύπαρξή του και η οποία στα ψιλά γράμματα - που δεν προλαβαίνει καν να διαβάσει ο τηλεθεατής - βάζει τα πράγματα στη θέση τους, σημειώνοντας ότι οι αποδόσεις των Αμοιβαίων Κεφαλαίων δεν είναι εξασφαλισμένες.

***

Είναι φανερό πως μια παραδοσιακή μορφή αύξησης των κεφαλαίων που διαχειρίζονται οι τράπεζες, όπως ήταν ανέκαθεν η προσέλκυση καταθέσεων γενικά και ειδικά των λαϊκών αποταμιεύσεων, αποκτά όλο και μικρότερη σημασία για τους σύγχρονους τραπεζίτες. Τώρα προβάλλονται και προτείνονται, σε διαστάσεις πλύσης εγκεφάλου, άλλες "συμφέρουσες μορφές τοποθετήσεων χρημάτων". Οχι βέβαια από ενδιαφέρον. Απλά τράπεζες και άλλα παρόμοια "ευαγή" ιδρύματα με το δέλεαρ του μεγάλου κέρδους - που ποτέ δεν είναι εγγυημένο και δεδομένο - επιζητούν να υφαρπάξουν τις λαϊκές αποταμιεύσεις και να τις τζιράρουν στο... μεγάλο παιχνίδι. Στο παιχνίδι που παίζεται μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών στη δεσπόζουσα πλέον οικονομία των αεριτζήδων και του τζόγου της κίνησης κεφαλαίων. Ενα παιχνίδι άκρως παρασιτικό, που λειτουργεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη της οικονομικής ανάπτυξης και η συντήρηση του οποίου σχεδόν κατά κανόνα απαιτεί την ύπαρξη θυμάτων, που αντί για μεγάλες αποδόσεις κάποια στιγμή εισπράττουν ζημιές και αέρα κοπανιστό...

***

Η ανοδική πορεία που σημειώνουν στο Χρηματιστήριο οι μετοχές, καθώς και οι μεγάλες αποδόσεις μέχρι και 15% που είχαν μέσα στο Γενάρη τα λεγόμενα Αναπτυξιακά Αμοιβαία Κεφαλαία, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μπορεί να αποδειχθούν για πολλούς παγίδα. Η εξέλιξη των τιμών σε τέτοιου είδους παιχνίδια, όχι μόνο δεν είναι ποτέ ευθύγραμμη, αλλά τις περισσότερες φορές παρεπόμενο της ανάκαμψης είναι η μεγάλη πτώση τους. Αλλωστε, αυτό ακριβώς έγινε δυο - τρεις φορές την τελευταία οκταετία, με αποτέλεσμα πολλοί αμύητοι στον τζόγο της οδού Σοφοκλέους να χάσουν κυριολεκτικά τις οικονομίες τους. Από αυτή την άποψη ιδιαίτερα επικίνδυνη θα πρέπει να θεωρείται η τακτική που ακολουθεί μερίδα του Τύπου. Με τις εκτιμήσεις περί "φρενίτιδας κερδών" που λανσάρουν και τη σχετική θριαμβολογία που αναπτύσσουν, αποπροσανατολίζουν το ευρύ κοινό από το μεγάλο ρίσκο που αναλαμβάνει κανείς όταν αποφασίζει να μπει στα άδυτα του "ναού του καπιταλισμού".

Κ.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Πλαίσιο κανόνων για ρυθμίσεις δανείων

Η διοίκηση της Τράπεζας ανέθεσε σε επιτροπή την κατάρτιση πλαισίου για τη ρύθμιση προβληματικών δανείων, ώστε να μεταβιβάσει την αρμοδιότητα - και την ευθύνη - στις διευθύνσεις των υποκαταστημάτων

Πλαίσιο κανόνων, που θα ορίζουν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων τραπεζικών δανείων, μελετά η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας (ΕΤΕ). Ηδη με το θέμα αυτό ασχολείται επιτροπή, στην οποία ανατέθηκε από τη διοίκηση η κατάρτιση σχεδίου πλαισίου κανόνων για ρυθμίσεις τραπεζικών δανείων, που είναι ή θα γίνουν ληξιπρόθεσμα. Δεν αποκλείεται μάλιστα, ανάλογη κίνηση για κανόνες ρύθμισης τραπεζικών δανείων να γίνει και από άλλες τράπεζες, καθώς τα επισφαλή δάνεια αποτελούν μόνιμο πονοκέφαλο για όλες τις διοικήσεις των τραπεζών.

Σήμερα, δεν υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες για να ρυθμιστεί η εξόφληση ενός δανείου, με συνέπεια την εξής αντίφαση: Οι διευθυντές και άλλα στελέχη της Εθνικής, που είναι εξουσιοδοτημένοι να εγκρίνουν τους όρους χορήγησης μεγάλων ή μικρών ποσών δανείων να μην μπορούν να εγκρίνουν και ρυθμίσεις δανείων που γίνονται προβληματικά, αν δεν υπάρχει σχετική απόφαση του ΔΣ της ΕΤΕ. Με την καθιέρωση ενός πλαισίου για τη ρύθμιση προβληματικών δανείων(δηλαδή τα κριτήρια που κάποιο δάνειο είναι προβληματικό, οι όροι και οι προϋποθέσεις για να ρυθμίζεται από τις διευθύνσεις των κατά τόπους καταστημάτων της ΕΤΕ, καθώς και το χρονικό διάστημα που θα μπορεί να γίνεται η ρύθμιση) - εξηγούσε στο "Ρ" αρμόδιος παράγοντας της ΕΤΕ - θα απαλλαγεί η διοίκηση της Τράπεζας μόνο από χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Να σημειωθεί, πως σήμερα η ρύθμιση των "προβληματικών" δανείων της ΕΤΕ - δηλαδή δανείων που έχουν γίνει ληξιπρόθεσμα ή τείνουν να γίνουν ληξιπρόθεσμα- γίνονται με ειδικές αποφάσεις της διοίκησης. Και αποτελεί κοινό μυστικό ότι πολλές φορές μέχρι σήμερα, το ΔΣ της ΕΤΕ χρειάστηκε να συνεδριάσει, προκειμένου να εκδώσει απόφαση για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων δανείων μεμονωμένων επιχειρήσεων (π. χ. μεγάλων προβληματικών ή υπερχρεωμένων επιχειρήσεων). Επίσης, είναι γνωστές οι αποφάσεις της διοίκησης της ΕΤΕ, που πάρθηκαν τα τελευταία χρόνια, με τους γενικούς κανόνες ρύθμισης πολλών δανείων (μικρών και μεγάλων) τα οποία ήταν προβληματικά στην εξόφλησή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ