ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Με διάλυση απειλείται ο στρατός

ΜΟΣΧΑ.-

Με διάλυση απειλείται ο ρωσικός στρατός, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο ή σε στρατιωτικό πραξικόπημα και δεν είναι πλέον σε θέση να υπερασπίσει τη χώρα, αναφέρει ανακοίνωση του μη κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής, που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα "Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα". "Ο στρατός έχει πλέον πάψει να αποτελεί εγγύηση απέναντι στις εξωτερικές απειλές. Η σημερινή κατάσταση του ρωσικού στρατού μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως καταστροφή των ενόπλων δυνάμεων που μπορεί να εξελιχθεί σε εθνική καταστροφή", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου επισημαίνουν ότι αν μέσα σε τρία χρόνια ο στρατός δεν ανασυγκροτηθεί και εκσυγχρονιστεί, τότε θα διαλυθεί ή θα διασπαστεί σε ένοπλες ομάδες, που θα πωλούν όπλα ή θα κάνουν ληστείες ή θα εκδηλωθεί πραξικόπημα, το οποίο θα οδηγήσει στην επιβολή δικτατορίας ή σε εμφύλιο πόλεμο. Η χρηματοδότηση και ο εφοδιασμός των ενόπλων δυνάμεων έχουν τα κακά τους χάλια. Οι περισσότεροι στρατιωτικοί παίρνουν λίγα χρήματα, τα οποία, μάλιστα, αργούν να τους καταβληθούν, όπως και σε εκατομμύρια εργαζομένους στη Ρωσία. Οι οικογένειές τους λιμοκτονούν. Από την άλλη μεριά, όπως είναι γνωστό, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν είχε δεσμευτεί, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τον Ιούνη του 1996, ότι θα διενεργηθούν ριζικές μεταρρυθμίσεις στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και ως το 2000 ο στρατός θα γίνει επαγγελματικός. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση, είτε λόγω των διαφωνιών για το πώς θα πραγματοποιηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, είτε λόγω της απουσίας, λόγω υγείας, του Γιέλτσιν από το Κρεμλίνο κατά το μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων 7 μηνών. Από τη μεριά του, ο υπουργός Αμυνας Ιγκορ Ροντιόνοφ, κάνοντας έκκληση για μεταρρυθμίσεις στο στρατό και για αύξηση των κονδυλίων των αμυντικών δαπανών, είχε τονίσει την περασμένη βδομάδα ότι η ανεπαρκής χρηματοδότηση των ενόπλων δυνάμεων έπληξε το ηθικό και την πολεμική ετοιμότητά τους.

Η Δούμα για την υγεία του Προέδρου

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Η Κρατική Δούμα της Ρωσίας επανήλθε χτες στη συζήτηση πάνω στο σχέδιο απόφασης για την απομάκρυνση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν από τη θέση του για λόγους υγείας. Θυμίζουμε ότι το σχέδιο αυτό, που είχε καταθέσει στις 22 Γενάρη ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ασφάλεια, βουλευτής του ΚΚΡΟ, Βίκτορ Ιλιούχιν, είχε γίνει δεκτό ως βάση για συζήτηση. Οταν, όμως, τέθηκε για ψηφοφορία στο σύνολό του, ο ίδιος ο Β. Ιλιούχιν αντέδρασε και ζήτησε να αναβληθεί η εξέτασή του για το Φλεβάρη. Ηταν σαφές ότι η ιδέα αυτή με την αποπομπή του Γιέλτσιν δεν ήταν παρά ένα πολιτικό παιχνίδι, διότι από νομική άποψη το σχέδιο δεν άντεχε στην κριτική και η παράσταση στήθηκε ως παραπλανητικός ελιγμός. Η ΚΟ του ΚΚΡΟ στη Δούμα μόλις είχε ψηφίσει υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού για το 1997, της κυβέρνησης Βίκτορ Τσερνομίρντιν, που δε δίνει ελπίδες για την καταβολή των καθυστερούμενων μισθών και συντάξεων, ενώ είχε ψηφίσει και υπέρ της επικύρωσης του Τσερνομίρντιν στη θέση του πρωθυπουργού. Επομένως, έπρεπε να αποκατασταθεί κάπως η εικόνα του ΚΚΡΟ ως αντιπολιτευόμενης δύναμης στα μάτια των ψηφοφόρων. Ο Ιλιούχιν σημείωνε ότι, λόγω της κατάστασης της υγείας του, ο Γιέλτσιν δεν μπορεί να ασκεί τα καθήκοντα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να του προταθεί να παραιτηθεί από τη θέση του. Αυτή τη φορά δεν έγινε συζήτηση πάνω στο σχέδιο αυτό. Οι βουλευτές έλαβαν γνώση του πορίσματος της Νομικής Επιτροπής της Κρατικής Δούμας, η οποία, σημείο προς σημείο, ανέτρεπε το σχέδιο του Ιλιούχιν. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Δούμα δεν έχει την αρμοδιότητα να αποφανθεί αν ο Πρόεδρος είναι ικανός λόγω της κατάστασης της υγείας του να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Η Δούμα, όμως, υιοθέτησε με 271 ψήφους υπέρ και 32 κατά, μια άλλη απόφαση. Οι βουλευτές ζητούν από το υπουργείο Υγείας και τους θεράποντες γιατρούς του να παρουσιάσουν στο Κοινοβούλιο πριν από την 1η Μάρτη επίσημο ιατρικό δελτίο για την υγεία του Προέδρου. "Λαμβάνοντας υπόψη ότι η υγεία του Προέδρου ανησυχεί πολύ τη Ρωσία και τη διεθνή κοινότητα και δεδομένου ότι η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνεται και απαιτείται η ενεργός παρέμβαση του Προέδρου, η Δούμα ζητεί να της παρασχεθούν τα πορίσματα για την υγεία του αρχηγού του κράτους", τονίζεται στην απόφαση.

Σύμφωνα, πάντως, με παρατηρητές, το υπουργείο Υγείας μπορεί να αποφασίσει ότι το αίτημα αυτό αντιβαίνει στο ιατρικό απόρρητο.

ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Αρχισε η απελευθέρωση των ομήρων

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Αρχισε η απελευθέρωση των 14 ομήρων που κρατούνταν από τους ισλαμιστές αντάρτες του Τατζικιστάν και η ανταλλαγή τους με τους αντάρτες, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, Γκαλίνα Γκριντνέβα, ο ηγέτης των ανταρτών Μπαχράμ Σαντίροφ διαβεβαίωσε τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Βιτάλι Ιγκνατιένκο ότι η απελευθέρωση έχει ξεκινήσει και δύο γυναίκες όμηροι - δημοσιογράφοι του ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ και του "Ιντερφάξ" - ήδη αναχώρησαν με αυτοκίνητο από το στρατόπεδο των ανταρτών Καλαϊνάβα, 80 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Ντουσανμπέ. θα ακολουθήσει η απελευθέρωση και των υπολοίπων ομήρων, εφόσον η κυβέρνηση παραδώσει σε ανταλλαγή και άλλους αντάρτες.

Η κυβέρνηση του Τατζικιστάν έχει ικανοποιήσει από προχτές το κύριο αίτημα του "ανεξάρτητου" Τατζίκου οπλαρχηγού Μπαχρόμ Σαντίροφ και των οπαδών του, όμως όπως πληροφορίες αναφέρουν, μετά την προχτεσινή καθυστέρηση μέχρι να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες, οι αντάρτες εκτέλεσαν έναν όμηρο. Μετά τις εξελίξεις αυτές, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βίκτορ Τερνομίρντιν σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρόεδρο του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόνοφ, ζήτησε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος για να αποφευχθούν άλλες εκτελέσεις. Σημειώνουμε ότι ο Μπ. Σαντίροφ είχε υποσχεθεί πως θα απελευθέρωνε τους ομήρους του, όταν θα μεταφέρονταν οι 40 μαχητές του τμήματος του αδερφού του, ενώ παράλληλα είχε απειλήσει να εκτελέσει όλους τους ομήρους, αν δεν επιτραπεί στον αδερφό του και στους μαχητές του να επιστρέψουν στο Τατζικιστάν.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κινητοποίηση ανθρακωρύχων

ΒΟΝΝΗ.-

Σε μια πρωτότυπη μορφή διαμαρτυρίας προχώρησαν χτες Γερμανοί ανθρακωρύχοι, όταν σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 100 χιλιομέτρων, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης του καγκελάριου Χέλμουτ Κολ να περικόψει τις επιδοτήσεις. Η κινητοποίηση αυτή θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες στη Γερμανία, από τις αρχές του 1980 που έγιναν μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον των πυρηνικών όπλων.

Η αλυσίδα, που απαρτιζόταν από περίπου 220.000 ανθρακωρύχους και υποστηρικτές τους, ένωσε το Ντόρτμουντ, το Ντουίσμπουργκ και το Εσσεν. Η συγκεκριμένη κινητοποίηση οργανώθηκε από το συνδικάτο των ανθρακωρύχων "IG Bergbau".

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, που είναι εταίροι του καγκελάριου Κολ στην κυβέρνηση, έχουν προτείνει πως είναι αναγκαίες οι περικοπές στις ετήσιες επιδοτήσεις προς τους ανθρακωρύχους από 10 σε 3,5 δισεκατομμύρια μάρκα. Ωστόσο, όπως επισήμανε όμως ο πρόεδρος του συνδικάτου, οι ανθρακωρύχοι χρειάζονται τουλάχιστον 6,5 δισεκατομμύρια μάρκα το χρόνο για να επιζήσουν.

Ο εκπρόσωπος του "IG Bergbau" Κρίστοφερ Μέερ δήλωσε ότι η κινητοποίηση διαμαρτυρίας είχε σκοπό "κυρίως να πιέσει την κυβέρνηση να ορίσει ημερομηνία για τις συνομιλίες με τους ανθρακωρύχους".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συνδικάτου Χανς Μπέργκερ απαίτησε από την κυβέρνηση "επιδοτήσει τις θέσεις εργασίας και όχι την ανεργία. Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία. Θέλουμε να μη διακατεχόμαστε από τους φόβους του μέλλοντος".

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Αντίθεση για τον εξοπλισμό του Ιράν

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. -

Προειδοποίηση προς τη Μόσχα απηύθυνε η Ουάσιγκτον, σχετικά με τη βοήθεια που παρέχει στο πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν, τονίζοντας ότι αποτελείδυνάμει απειλή κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στη Σαουδική Αραβία, σε άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου και το Ισραήλ, αναφέρεται στο φύλλο της Τετάρτης της εφημερίδας "Τάιμς του Λος Αντζελες". Επικαλούμενη πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, η εφημερίδα σημειώνει ότι η Μόσχα χορήγησε πρόσφατα στο Ιράν τεχνολογία των ρωσικών πυραύλων SS-4. Η τεχνολογία αφορά κυρίως τον τρόπο κατασκευής του συστήματος τροφοδοσίας των πυραύλων. Από την άλλη μεριά, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ότι η Μόσχα χορήγησε στην Τεχεράνη και ορισμένα εξαρτήματα των πυραύλων SS-4 που έχουν ακτίνα δράσης 2.010 χλμ. Η αμερικανική προειδοποίηση διατυπώθηκε στον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, στη διάρκεια των συνομιλιών με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Αλ Γκορ. Ο Τσερνομίρντιν, όμως, διέψευσε ότι η Ρωσία παραχώρησε τεχνολογία των πυραύλων SS-4 στην Τεχεράνη, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση της δέσμευσης που είχε αναλάβει το 1994 ο Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν να μην υπάρξουν άλλες πωλήσεις στρατιωτικού υλικού στο Ιράν.

Ανθρώπινη αλυσίδα χιλιάδων χιλιομέτρων σχημάτισαν Γερμανοί ανθρακωρύχοι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ