Σάββατο 15 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κινητοποίηση ανθρακωρύχων

ΒΟΝΝΗ.-

Σε μια πρωτότυπη μορφή διαμαρτυρίας προχώρησαν χτες Γερμανοί ανθρακωρύχοι, όταν σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 100 χιλιομέτρων, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης του καγκελάριου Χέλμουτ Κολ να περικόψει τις επιδοτήσεις. Η κινητοποίηση αυτή θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες στη Γερμανία, από τις αρχές του 1980 που έγιναν μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον των πυρηνικών όπλων.

Η αλυσίδα, που απαρτιζόταν από περίπου 220.000 ανθρακωρύχους και υποστηρικτές τους, ένωσε το Ντόρτμουντ, το Ντουίσμπουργκ και το Εσσεν. Η συγκεκριμένη κινητοποίηση οργανώθηκε από το συνδικάτο των ανθρακωρύχων "IG Bergbau".

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, που είναι εταίροι του καγκελάριου Κολ στην κυβέρνηση, έχουν προτείνει πως είναι αναγκαίες οι περικοπές στις ετήσιες επιδοτήσεις προς τους ανθρακωρύχους από 10 σε 3,5 δισεκατομμύρια μάρκα. Ωστόσο, όπως επισήμανε όμως ο πρόεδρος του συνδικάτου, οι ανθρακωρύχοι χρειάζονται τουλάχιστον 6,5 δισεκατομμύρια μάρκα το χρόνο για να επιζήσουν.

Ο εκπρόσωπος του "IG Bergbau" Κρίστοφερ Μέερ δήλωσε ότι η κινητοποίηση διαμαρτυρίας είχε σκοπό "κυρίως να πιέσει την κυβέρνηση να ορίσει ημερομηνία για τις συνομιλίες με τους ανθρακωρύχους".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συνδικάτου Χανς Μπέργκερ απαίτησε από την κυβέρνηση "επιδοτήσει τις θέσεις εργασίας και όχι την ανεργία. Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία. Θέλουμε να μη διακατεχόμαστε από τους φόβους του μέλλοντος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ