Σάββατο 15 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Αντιφατική η αντίδραση στον ακροδεξιό δήμαρχο

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προωθεί το σκληρό μεταναστευτικό νόμο

ΠΑΡΙΣΙ.-

Την αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει η πρόσφατη μεγάλη κινητοποίηση του γαλλικού πνευματικού κόσμου κατά του νέου μεταναστευτικού νόμου, αλλά και κατά της πολιτικής που ακολουθεί το ακροδεξιό "Εθνικό Μέτωπο" στους δήμους που έχει κερδίσει.

Τη μεγαλύτερη αναταραχή των τελευταίων 25 χρόνων στους κόλπους των Γάλλων διανοουμένων και καλλιτεχνών έχει προκαλέσει η εφαρμογή του νέου μεταναστευτικού νόμου, σύμφωνα με τον οποίο οι Γάλλοι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στην Αστυνομία τους φιλοξενουμένους τους που δεν είναι Ευρωπαίοι και δεν έχουν όλα τα απαραίτητα χαρτιά διαμονής στη χώρα. Περισσότεροι από 200 συγγραφείς, 100 άνθρωποι του κινηματογράφου και 60 του θεάτρου καλούν το γαλλικό λαό να αντισταθεί σε αυτήν την "αυταρχική, αντιδημοκρατική" νομοθεσία. Παράλληλα, έχουν ποικιλοτρόπως εκδηλώσει την αντίθεσή τους στην απόφαση του ακροδεξιού δημάρχου της Τουλόν, Ζαν Μαρί Λε Σεβαλιέ να βάλει λουκέτο σε ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της Γαλλίας, επειδή υπέθαλπε "αριστερές ιδέες".

Στο πλευρό του Σεβαλιέ τάχθηκε η νεοεκλεγείσα ακροδεξιά δήμαρχος του Βιτρόλ, Κατρίν Μεγκρέ, η οποία χαρακτήρισε "καθήκον ύψιστης ανάγκης" τις ενέργειες του ομοϊδεάτη της, προκειμένου να καταστραφεί πλήρως το "διεφθαρμένο σύστημα".

Αντίθετα, την κάθετη αντίθεσή του με τις ενέργειες του Σεβαλιέ εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Φιλίπ Ντουστ - Μπλαζί, ο οποίος δήλωσε "σύμμαχος στον αγώνα των καλλιτεχνών". Ταυτόχρονα, όμως, ο Μπλαζί τούς κατηγόρησε ότι δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα, όταν ζητούν την κατάργηση του μεταναστευτικού νόμου γιατί, όπως ισχυρίστηκε, μόνο μέσω αυτού του νόμου θα μπορέσει να "ανακοπεί ο δρόμος του Εθνικού Μετώπου". Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Παιδείας Φρανσουά Μπαϋρού, ενώ το θέμα του μεταναστευτικού νόμου συζητάται, ήδη, στο Κοινοβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ