Σάββατο 15 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Ετοιμος για συνομιλίες με τη Συρία δηλώνει ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον Μπιλ Κλίντον, απέκλεισε το ενδεχόμενο πλήρους αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τα υψώματα του Γκολάν και διχοτόμησης της Ιερουσαλήμ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Πανέτοιμος να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Συρία, αλλά και αισιόδοξος για την ενδεχόμενη εξέλιξή τους εμφανίστηκε μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Παρ' όλα αυτά, το ακριβές περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ανδρών δε δόθηκε επισήμως στη δημοσιότητα, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίστηκε ασυνήθιστα λιγομίλητος.

Χωρίς καμία προϋπόθεση, αλλά και "ανοιχτός" προς όλες τις προτάσεις σχετικά με τις ισραηλινο - συριακές συνομιλίες δήλωσε, χτες, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τόσο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όσο και κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν τίθεται ζήτημα πλήρους αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τα υψώματα του Γκολάν, όμως άφησε κάθε άλλο ενδεχόμενο ανοιχτό. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι η στάση του Νετανιάχου αφήνει να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να αποδεχτεί μία λύση διχοτόμησης του Γκολάν, προοπτική, όμως, που μέχρι στιγμής βρίσκει κάθετα αντίθετη τη Δαμασκό, η οποία ζητά ως προϋπόθεση της έναρξης συνομιλιών την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τα Υψώματα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στην πορεία των ισραηλινο - παλαιστινιακών συνομιλιών, υπογραμμίζοντας ότι μετά και από την υπογραφή της συμφωνίας για τη Χεβρώνα, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απέναντι στους Παλαιστινίους και διατύπωσε σαφώς την αποφασιστικότητά του να επεκτείνει τους υπάρχοντες εβραϊκούς οικισμούς. Αναφερόμενος στο μέλλον, ο Νετανιάχου τόνισε ότι περιμένει από την Παλαιστινιακή Αρχή να καταπολεμήσει δραστικά την "τρομοκρατική δραστηριότητα" και να παραδώσει στο Ισραήλ όσους έχουν διαπράξει επίθεση κατά ισραηλινών στόχων. Παράλληλα, επανέλαβε με τον κατηγορηματικότερο τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσει διχοτόμηση της Ιερουσαλήμ και κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνση των γραφείων που διατηρεί στην Ιερή Πόλη.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, όπως είχε κάνει άλλωστε και η υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, εξέφρασε, για άλλη μια φορά, την πρόθεση της Ουάσιγκτον να στηρίξει και να προωθήσει την "ειρηνευτική διαδικασία". Παρ' όλα αυτά, ο Μπιλ Κλίντον εμφανίστηκε ιδιαίτερα λιγομίλητος, ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά να αναφερθεί εκτενέστερα στη συζήτηση που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξύνεται η ένταση (1998-12-11 00:00:00.0)
Ακαρπη, πάλι, η συνάντηση Κλίντον - Νετανιάχου (1998-01-22 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο η αντίθεση ΗΠΑ - ΕΕ... (1997-04-11 00:00:00.0)
"Λάδι στη φωτιά" από την αδιέξοδη συνάντηση στην Ουάσιγκτον (1997-04-09 00:00:00.0)
Γενική απεργία και τεταμένη ατμόσφαιρα (1997-03-04 00:00:00.0)
Συνάντηση Κλίντον - Νετανιάχου (1997-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ