Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξύνεται η ένταση

Χωρίς επεισόδια, αλλά με σταθερά οξυμένα τα πνεύματα Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για την άφιξη Κλίντον

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Οξύνεται επικίνδυνα η ένταση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν την άφιξη του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, που φιλοδοξεί να δώσει "νέα πνοή" στη, μάλλον σοβαρά κλυδωνιζόμενη, "συμφωνία" του Ουάι Πλαντέισον. Αν και δε σημειώθηκαν, χθες, σφοδρές συγκρούσεις, οι δύο πλευρές ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης, τη στιγμή που εκατέρωθεν συνεχίζονται πυρετωδώς οι προετοιμασίες για την υποδοχή του Αμερικανού Προέδρου και την ασφάλειά του.

Σποραδικά επεισόδια σημειώθηκαν, χτες, στην περίμετρο των μεγαλύτερων παλαιστινιακών πόλεων της Δυτικής Οχθης. Νεαροί Παλαιστίνιοι, αψηφώντας τη δυνατή βροχή, λιθοβόλησαν τους παραταγμένους Ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα. Τα επεισόδια δεν πήραν έκταση και η κατάσταση ηρέμησε μετά από λίγη ώρα. Τις τελευταίες 3 ημέρες, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, έχουν χάσει τη ζωή τους 2 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 150.

"Σιδερένια πυγμή" απέναντι "στις παλαιστινιακές εξεγέρσεις" ζήτησε από τον ισραηλινό στρατό ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος έδωσε σαφή εντολή να κατασταλεί κάθε τέτοιου είδους ενέργεια "με οποιονδήποτε τρόπο". Την ίδια στιγμή, οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, οι οποίοι συνεχίζουν την απεργία πείνας που άρχισαν την Κυριακή, συνέταξαν επιστολή προς τον Αμερικανό Πρόεδρο ζητώντας του να παρέμβει για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή τους. Σύμφωνα με την Ενωση Παλαιστινίων Κρατουμένων στην επιστολή αναφέρονται εκτενώς οι συνθήκες σύλληψης και κράτησής τους στις ισραηλινές φυλακές.

Τους αξιωματούχους του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου σε προσυνεδρίαση συγκάλεσε, χθες, από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ διακηρύττοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή τηρεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο Μέριλαντ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, 105 από τα 124 μέλη του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου επρόκειτο να συνεδριάσουν, αργά χθες το βράδυ, για να ψηφίσουν, κατ' αρχάς, την πρόταση του Αραφάτ για απάλειψη του άρθρου που αναφέρεται στην καταστροφή του εβραϊκού κράτους από την Παλαιστινιακή Χάρτα. Για να εγκριθεί η πρόταση θα πρέπει να την υπερψηφίσουν 63 μέλη.

Εντούτοις και σε αυτό το σημείο Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαφωνούν, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιμένει ότι η ψηφοφορία για την απάλειψη του άρθρου πρέπει να γίνει με ανάταση χεριών, ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης επιμένει ότι αρκεί μια έγκριση διά βοής. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου επανήλθε, χτες, στο θέμα υποστηρίζοντας ότι ακόμη και αν ο Αμερικανός Πρόεδρος, που θα παρευρίσκεται στην επικείμενη συνεδρίαση τη Δευτέρα, κρίνει ως επιτυχή την ψηφοφορία, "μόνο το Ισραήλ είναι σε θέση να εγκρίνει ή να απορρίψει ό,τι αφορά την ασφάλειά του". Τυπικά μετά την έγκριση της απόφασης το Ισραήλ θα πρέπει να παραχωρήσει άλλο ένα 5% της Δυτικής Οχθης στους Παλαιστινίους, ενδεχόμενο που απέκλεισε κατηγορηματικά ο Νετανιάχου. Σύμφωνα, επίσης, με διπλωματικές πηγές, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαφωνούν ακόμη και στον τόπο πραγματοποίησης της τριμερούς συνάντησης κορυφής που προβλέπεται στο πρόγραμμα του Μπιλ Κλίντον, καθώς οι Παλαιστίνιοι προτιμούν το μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ και οι Ισραηλινοί την πόλη Ασκελόν στο Νότιο Ισραήλ.

Δρακόντεια μέτρα

Σε ύψιστη ετοιμότητα τίθεται από σήμερα το πρωί το σύνολο των ισραηλινών αρχών ασφαλείας για την υποδοχή του Μπιλ Κλίντον και της 600μελούς συνοδείας του. Οπως ανακοινώθηκε 10.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στους δρόμους του Ισραήλ και θα βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση με τις μυστικές υπηρεσίες και το στρατό, ενώ αναμένονται να γίνουν και προληπτικές συλλήψεις στην Ανατολική Αραβική Ιερουσαλήμ. Υπάλληλοι του ισραηλινού υπουργείου Δημοσίων Εργων κατέβασαν, χθες, τις αφίσες που κόλλησαν άγνωστοι σε κεντρικά σημεία της Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ και απεικόνιζαν τον Μπιλ Κλίντον με παλαιστινιακή μαντίλα και τις φράσεις "Είμαι Παλαιστίνιος" και "Κλίντον γύρνα σπίτι σου". Με δεδομένο αυτό το κλίμα, στο κενό έπεσε και η χθεσινή ύστατη έκκληση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, για άμεση εφαρμογή της "συμφωνίας" του Ουάι Πλαντέισον, ενώ εντείνονται οι αντιδράσεις από ακροδεξιούς Ισραηλινούς και από το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ κατά της επιλογής Κλίντον να επισκεφθεί, στην παρούσα φάση, τη Μέση Ανατολή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλεπάλληλες διπλωματικές διαβουλεύσεις(1999-07-30 00:00:00.0)
Πιέζει για αναβολή της ανακήρυξης ανεξαρτησίας η Ουάσιγκτον(1999-03-24 00:00:00.0)
Νέα καθυστέρηση παρά τους πανηγυρισμούς(1998-12-15 00:00:00.0)
Ακαρπη, πάλι, η συνάντηση Κλίντον - Νετανιάχου(1998-01-22 00:00:00.0)
"Λάδι στη φωτιά" από την αδιέξοδη συνάντηση στην Ουάσιγκτον(1997-04-09 00:00:00.0)
Γενική απεργία και τεταμένη ατμόσφαιρα(1997-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ