Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΟΒΟ
Δήλωση "μετανοίας" από τον Ρουγκόβα ζήτησε η Ολμπράιτ

ΠΑΡΙΣΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Μία ακόμη απόδειξη ήρθε χτες στο φως σχετικά με το πόσο στενά δεμένος είναι ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα (εις εκ των Αλβανών Κοσσοβάρων ηγετών) στο άρμα της πολιτικής των ΗΠΑ στο Κόσσοβο: Η Μαντλίν Ολμπράιτ τον "μάλωσε" για την πρόσφατη άρνησή του στο "ειρηνευτικό" σχέδιο του Κρίστοφερ Χιλ (απεσταλμένου του Κλίντον στο Κόσσοβο), λέγοντας ότι πρέπει όχι μόνο οπωσδήποτε να συναινέσει σ' αυτό, αλλά και να πείσει τους αυτονομιστές Κοσσοβάρους του αυτονομιστικού "Απελευθερωτικού Στρατού" για τις αγαθές προθέσεις της Ουάσιγκτον...

Η Ολμπράιτ, η οποία επισκέπτεται το Παρίσι, συναντήθηκε χτες το πρωί, στο ξενοδοχείο όπου διαμένει, με τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Σύμφωνα με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο, που προτίμησε να κρατήσει την ανωνυμία του, η Ολμπράιτ άσκησε πιέσεις στον Ρουγκόβα, προκειμένου να αναθεωρήσει την απόφασή του για απόρριψη του σχεδίου ειρήνευσης, που παρουσίασε πριν λίγες μέρες ο Αμερικανός μεσολαβητής Κρίστοφερ Χιλ.

"Το μήνυμα ήταν απλό: Ο χρόνος πιέζει, είναι βασικό οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου να ενωθούν και να λάβουν υπόψη τους τις προτάσεις του Κρίστοφερ Χιλ", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η ίδια πηγή τόνισε πως η Ολμπράιτ υπενθύμισε επίσης στον Ρουγκόβα ότι οι ΗΠΑ "τον έχουν υποστηρίξει" κατά του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και έχουν "απογοητευτεί" από την αντίδραση των Κοσσοβάρων αυτονομιστών απέναντι στο σχέδιο Χιλ. Η ίδια του ζήτησε επίσης να "εκφράσει δημοσίως την υποστήριξή του στις διαπραγματεύσεις" που διεξάγει ο Χιλ. Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, ο Ρουγκόβα έδειχνε "πολύ καλοπροαίρετος" και υποσχέθηκε να κάνει αυτή τη δήλωση "σήμερα ή αύριο"!

Την ίδια ώρα έφτανε στην Πρίστινα ομάδα εμπειρογνωμόνων από τη Φινλανδία, οι οποίοι προτίθενται να ερευνήσουν τις καταγγελίες για σφαγές αμάχων σε διάφορες περιοχές του Κόσσοβου. Η επικεφαλής Ελενα Ράντα κατήγγειλε ότι Σέρβοι αστυνομικοί με τη στάση τους επιχείρησαν να εκφοβίσουν την ομάδα των ειδικών και να μπλοκάρουν τις εκταφές που επρόκειτο να κάνουν στην κεντρική Ντρένιτσα.

Οι σερβικές αρχές ισχυρίστηκαν πως το μόνο που ήθελαν ήταν να συνοδεύσουν την ομάδα των 19 ερευνητών, ώστε να εγγυηθούν την ασφάλειά τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ