Παρασκευή 30 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλλεπάλληλες διπλωματικές διαβουλεύσεις

ΚΑΪΡΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σε διπλωματικό αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι μετά την αποτυχημένη συνάντηση των Εχούντ Μπάρακ και Γιάσερ Αραφάτ, που δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στον τρόπο εφαρμογής της "ενδιάμεσης" συμφωνίας του Ουάι Πλαντέισον.

Στην Αλεξάνδρεια μετέβη, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, όπου είχε σύντομη συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Μπάρακ ενημέρωσε τον Μουμπάρακ για τις προτάσεις περί επίσπευσης της εφαρμογής της συμφωνίας του Ουάι Πλαντέισον και σύμπτυξης της τελευταίας φάσης της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη με την έναρξη των συνομιλιών για το οριστικό καθεστώς των αυτονόμων. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί και τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Σιμόν Πέρες, τόνισε ότι, αν και θα προσπαθήσει να πείσει την Παλαιστινιακή Αρχή για την ορθότητα των προτεινόμενων "μικροαλλαγών", δεν προτίθεται να προχωρήσει σε καμία ενέργεια, αν δεν έχει εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του Παλαιστινίου ηγέτη. Από την πλευρά του, ο Μουμπάρακ κάλεσε το Ισραήλ να επιδείξει "ελαστικότητα" απέναντι στους Παλαιστινίους και να εφαρμόσει με ακρίβεια τα συμπεφωνημένα, αλλά απέφυγε να διευκρινίσει αν εγκρίνει ή όχι τις "μικροαλλαγές" που προτείνει ο Εχούντ Μπάρακ.

Πριν την αναχώρησή του για την Αίγυπτο, ο Μπάρακ είχε ολιγόωρες συνομιλίες με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, στην Ιερουσαλήμ. Με τον Φίσερ συναντήθηκε και ο Παλαιστίνιος ηγέτης, ο οποίος είχε σύντομη συνομιλία και με τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος. Επίσης, ο Αραφάτ είχε σύντομη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα. Τόσο ο Μπάρακ όσο και ο Αραφάτ συνομίλησαν τηλεφωνικώς με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Εντούτοις, ο ίδιος ο Αραφάτ έχει αποφύγει να αποκλείσει κατηγορηματικά και επισήμως το ενδεχόμενο να αποδεχτεί τις προτεινόμενες, από τον Μπάρακ, "μικροαλλαγές".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα «στροφή» προς συνάντηση, με παρασκηνιακές πιέσεις (2001-01-31 00:00:00.0)
Δίχως απτά αποτελέσματα η συνάντηση Κλίντον - Μουμπάρακ... (2000-08-30 00:00:00.0)
«Μίνι περιοδεία » του Ιορδανού μονάρχη σε Ραμάλα και Τελ Αβίβ (2000-08-23 00:00:00.0)
Διαμεσολαβήσεις επιζητούν, στα ταξίδια τους, οι Μπάρακ και Αραφάτ (2000-08-04 00:00:00.0)
Αρχισαν οι αντιδράσεις μαζί με τις τελικές διαπραγματεύσεις (1999-11-10 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις παρά τις διαφωνίες (1999-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ