Τετάρτη 30 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΜΑΡΟΚΟ
Δίχως απτά αποτελέσματα η συνάντηση Κλίντον - Μουμπάρακ...

Ο Μπ. Κλίντον με τον Χ. Μουμπάρακ

Associated Press

Ο Μπ. Κλίντον με τον Χ. Μουμπάρακ
ΚΑΪΡΟ-ΑΓΑΔΙΡ.-

Ούτε η χτεσινή συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Χόσνι Μουμπάρακ, επιφύλασσε «ειδήσεις» ή κάποιες αξιόπιστες ενδείξεις σε σχέση με την τελική κατάληξη των διαβουλεύσεων, που πραγματοποιεί εδώ και μέρες η Αίγυπτος, με στόχο την επίτευξη μίας ειρηνευτικής συμφωνίας στη Μέση Ανατολή...

Είναι πάντως ενδεικτικό πως λίγες ώρες μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, η ισραηλινή κυβέρνηση διέψευσε αρχικές πληροφορίες που είχαν προκύψει στο περιθώριο της συνάντησης Μουμπάρακ-Κλίντον σε σχέση με μία ενδεχόμενη συνάντηση ανάμεσα στον Γιασέρ Αραφάτ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Μπάρακ, στις 6 του Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη!

Επιπλέον, μετά τη συνάντηση Μουμπάρακ-Κλίντον στο Κάιρο, οι δύο ηγέτες απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. Το ρόλο αυτό ανέλαβαν ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου και ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Μεσανατολικό. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αμρ Μούσα, αναφέρθηκε στη χτεσινή συνάντηση δηλώνοντας σε δημοσιογράφους πως ήταν «καλή, θετική και σημαντική». Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε πως ο Πρόεδρος Κλίντον δεν έφερε κανένα νέο σχέδιο αλλά «υπάρχουν τρόποι, προτάσεις και ιδέες που θα μπορούσαν να επιτρέψουν, με μεγάλη προσπάθεια, σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να βρεθούν πιο κοντά τις επόμενες λίγες μέρες».

Σχετικές δηλώσεις έκανε και ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Μεσανατολικό, Ντένις Ρος, λίγο προτού αναχωρήσει χτες για το Ισραήλ, όπου επρόκειτο να ενημερώσει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ για τα αποτελέσματα της συνάντησης Κλίντον-Μουμπάρακ. Σύμφωνα με τον Ντένις Ρος, «στη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες εκτίμησαν τα αποτελέσματα όλων των τελευταίων συναντήσεων και διαβουλεύσεων που έγιναν μετά την (αποτυχημένη) διάσκεψη στο Καμπ Ντέιβιντ». Πρόσθεσε δε πως «υπήρξε ευκαιρία διαβουλεύσεων σε σχέση με την ανεύρεση των καλύτερων τρόπων συνεργασίας των άμεσα εμπλεκόμενων μερών αλλά και ανάμεσα σε ΗΠΑ και Αίγυπτο, με στόχο το συντονισμό μίας πρωτοβουλίας με αποτέλεσμα κάποια συμφωνία».

Σύμφωνα, πάντως, με ανώνυμους διπλωματικούς αξιωματούχους, που είχαν πρόσβαση στη χτεσινή συνάντηση Κλίντον-Μουμπάρακ, αλλά και στον τελευταίο γύρο επαφών της αιγυπτιακής πλευράς με διάφορους ξένους αξιωματούχους, οι Αμερικανοί φέρονταν να παραπονιούνται για το ότι η Αίγυπτος «δεν έκανε αρκετά ώστε να πείσει τους Παλαιστίνιους να έρθουν σύντομα σε συμφωνία με τους Ισραηλινούς». Σύμφωνα πάντα με άλλους διπλωματικούς αξιωματούχους, οι Αιγύπτιοι ανταπάντησαν υποστηρίζοντας πως «δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι το αντίτιμο για τα δισ. δολάρια της αμερικανικής οικονομικής βοήθειας προς το Κάιρο είναι η χειραγώγηση της εξωτερικής πολιτικής»...

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Μπάρακ, υποστηρίχτηκε πως ακόμη και μετά τη συνάντηση Μουμπάρακ-Κλίντον «οι ελπίδες για την επίτευξη μίας ειρηνευτικής συμφωνίας Ισραηλινών-Παλαιστίνιων παραμένουν σε ποσοστό 50-50%». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται με νόημα ότι το Ισραήλ «δεν έχει ακούσει τίποτε ακόμη, που να αποδεικνύει την ευκαμψία ή τα ανοιχτά μυαλά του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ».

Η Ισλαμική Διάσκεψη στο Αγαδίρ του Μαρόκου

Τη σταθερή υποστήριξη των 16 χωρών-μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) στο Αγαδίρ του Μαρόκου έλαβε - όπως άλλωστε αναμενόταν... - ο Γιασέρ Αραφάτ. Σε τελικό ανακοινωθέν της η αρμόδια επιτροπή του ΟΙΔ εξέφρασε την υποστήριξή της στο αίτημα των Παλαιστινίων να γίνει η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους και απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για παγκόσμια αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Επιπλέον, έγινε έκκληση στις ΗΠΑ να μη μεταφέρουν την πρεσβεία της χώρας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Σε νέες δηλώσεις του ο Παλαιστίνιος ηγέτης, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις περί του αντιθέτου φήμες, υποστήριξε πως εμμένει στην ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στις 13 του Σεπτέμβρη εάν, βεβαίως, δεν έχει επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία μέχρι εκείνη την ημερομηνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ