Τετάρτη 30 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Παραίτηση μετά από... 9 μήνες φαγούρα

ΠΑΡΙΣΙ. -

Κάποτε είχε πει ότι «ένας υπουργός ή το βουλώνει ή παραιτείται», και ο Πιερ Σεβενεμάν τήρησε τη ρήση του κατά γράμμα, ανακοινώνοντας στον Λιονέλ Ζοσπέν την προαναγγελθείσα παραίτησή του μετά από 9 μήνες συνεχών διαφωνιών των δύο ανδρών στο ζήτημα της συμφωνίας περί παροχής καθεστώτος «μερικής αυτονομίας» της Κορσικής από το 2004.

Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν, αναφέρει η ανταποκρίτρια του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press, ότι η κίνηση «αποδυναμώνει» την κυβέρνηση των σοσιαλιστών, του γαλλικού ΚΚ, των πρασίνων και του μικρού κόμματος του Σεβενεμάν, που κρατιέται στη ζωή από το 1997. Ενώ η βρετανική εφημερίδα Independent, με λεπτή ειρωνεία, σημείωνε στο χτεσινό της φύλλο πως μετά «την απώλεια τους τελευταίους 12 μήνες του υπουργού του των Οικονομικών Ντομινίκ Στράους-Καν (που αντιμετωπίζει εις βάρος του έρευνα για διαφθορά) και του υπουργού Παιδείας Κλοντ Αλέγκρ (που δεν άντεξε την πίεση των απεργιακών κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών) ο Λιονέλ Ζοσπέν«αρχίζει να μοιάζει μάλλον απομονωμένος μέσα στην ίδια του την κυβέρνηση».

Ο Ζοσπέν, «παλιός φίλος» του Σεβενεμάν, έδωσε στη δημοσιότητα μια μάλλον συναισθηματική δήλωση, εκφράζοντας τη «λύπη του» και αποδίδοντας «τιμή στο έργο του ως υπουργού Εσωτερικών».

Ο Ζοσπέν θα «προτιμούσε» να έρθει η παραίτηση τον Οκτώβρη, όταν ούτως ή άλλως προγραμμάτιζε ανασχηματισμό, αλλά οι εξελίξεις δεν του άφησαν περιθώρια για έναν τέτοιο ελιγμό. Ετσι, διόρισε τον Ντανιέλ Βεϊγιάν, σοσιαλιστή υπουργό αρμόδιο για τις κοινοβουλευτικές σχέσεις, ως αντικατάσταση του Σεβενεμάν, που αποχώρησε μετά από τρία συναπτά έτη στο θώκο.

Το πρόβλημα της Κορσικής

Οι διαφωνίες για το πρακτέο όσον αφορά την Κορσική, όπου αυτονομιστικές οργανώσεις δρουν εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια, είχαν γίνει πλέον «χάσμα». Η συμφωνία που επιτεύχτηκε μεταξύ την κυβέρνησης Ζοσπέν και κάποιων Κορσικανών αυτονομιστών καλεί για την παροχή ενός ορισμένου βαθμού αυτονομίας στην Κορσική το 2004. Ο Σεβενεμάν θεωρούσε, και θεωρεί, ότι αυτή η απόφαση, πέραν του ότι δεν παρέχει καμία εξασφάλιση «για τον τερματισμό της βίας» στην επαρχία, ανοίγει το δρόμο και για τη «διάλυση» της Γαλλίας. Παρά ταύτα το σχέδιο εγκρίθηκε τον Ιούλη από τους κορσικανούς βουλευτές και χαρακτηρίστηκε «σημαντική πρόοδος» από τους υποστηρικτές τους.

Οι ανταγωνιστές της «πλουραλιστικής αριστερής» κυβέρνησης Ζοσπέν, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ, υπολογίζουν στην εξασθένισή της. Πρόκειται για «προσωπική αποτυχία του Ζοσπέν», εκτίμησε η Μισέλ Αγιό-Μαρί, εκπρόσωπος του γκωλικού κόμματος του Σιράκ.

Ο Σεβενεμάν έχει παραιτηθεί άλλες δύο φορές από υπουργικά πόστα στο παρελθόν, το 1983 από το υπουργείο Βιομηχανίας και το 1991 από το υπουργείο Αμυνας, λόγω της στάσης της γαλλικής κυβέρνησης σχετικά με τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ.

Το «ποτήρι» της υπομονής του Σεβενεμάν μοιάζει να ξεχείλισε η δολοφονία ενός πρώην Κορσικανού τρομοκράτη, του Ζαν-Μισέλ Ροσί, και του σωματοφύλακά του, τον περασμένο μήνα - μια δολοφονία που χαρακτηρίστηκε «θεαματική» ακόμη και για τα... «υψηλά επίπεδα» της αιματοβαμμένης επαρχίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ