Τετάρτη 30 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
«Τρικλοποδιές» στους επιθεωρητές του ΟΗΕ ...

ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Περιορισμούς, ακόμη και απαγορεύσεις, στις επισκέψεις επιθεωρητών του ΟΗΕ που συμμετέχουν σε επιτροπές αρμόδιες για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, ανακοίνωσε χτες πως θα επιβάλλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας, μετά τις πρόσφατες επικριτικές εκθέσεις επιτροπών των Ηνωμένων Εθνών για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας, τις κάκιστες συνθήκες κράτησης και απέλασης παράνομων μεταναστών, και την πολιτική της Αυστραλίας έναντι της αυτόχθονου φυλής των περίπου 400.000 Αβορίγινων που έχουν απομείνει στη χώρα.

Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντόουερ, δήλωσε χτες πως «δε θα επιτραπεί σε μέλη των επιτροπών του ΟΗΕ να επισκεφθούν την Αυστραλία, ούτε και θα τους δοθούν πληροφορίες, εκτός και εάν παρουσιάσουν πειστικούς λόγους για κάτι τέτοιο». Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, που σημειώνονται περίπου ένα 24ωρο μετά τις βίαιες ταραχές σε κέντρο κράτησης και απέλασης παράνομων μεταναστών στην περιοχή Γουμέρα της Νότιας Αυστραλίας, δεν ήταν οι μόνες αυτού του είδους.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Αυστραλίας, Ντάριλ Γουίλιαμς, υπερασπίστηκε την πολιτική της Καμπέρα, δηλώνοντας χτες πως «εάν συγκρίνουμε τις επιδόσεις της Αυστραλίας στον τομέα των δικαιωμάτων του ανθρώπου με τις παράνομες συλλήψεις, τις εκτελέσεις και τους ακρωτηριασμούς καταδικασθέντων σε άλλες χώρες, τότε τα προβλήματα που εντοπίζονται στην Αυστραλία ωχριούν»...

Τον περασμένο Μάη, επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη ρατσιστικών διακρίσεων, εξέδωσε έκθεση στην οποία επικρίνει την Αυστραλία για τον αποτυχημένο χειρισμό στις υποθέσεις συσσωρευμένων καταγγελιών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μεροληπτικής - σε βάρος των Αβορίγινων... - πολιτειακής νομοθεσίας στη Δυτική Αυστραλία και στο Βόρειο Εδαφος. Επιτροπές του ΟΗΕ για ανθρώπινα δικαιώματα έχουν επιπλέον επικρίνει την πολιτική της Αυστραλίας σε σχέση με το χειρισμό του ζητήματος των παράνομων μεταναστών στα πέντε με έξι υπερκορεσμένα στρατόπεδα κράτησης και απέλασης που υπάρχουν σ' όλη τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ