Παρασκευή 30 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σε τροχιά αναζωπύρωσης του εμφυλίου;

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Δεκάδες θάνατοι αναφέρθηκαν χθες στο κεντρικό και βόρειο Αφγανιστάν, καθώς οι σουνίτες ζηλωτές του Ισλάμ Ταλιμπάν και οι δυνάμεις του πολέμαρχου Αχμέντ Σαχ Μασούντ πραγματοποιούσαν επιθέσεις εναντίον αλλήλων.

"Τουλάχιστον" 23 άμαχοι και άγνωστος αριθμός εμπολέμων σκοτώθηκαν στη διάρκεια βομβαρδισμών των Ταλιμπάν ("Φοιτητές" του Ισλάμ: ελέγχουν πάνω από το 90% και την πρωτεύουσα της χώρας, Καμπούλ,από το 1996) σε μια περιοχή που ελέγχουν οι δυνάμεις του στρατηγού Μασούντ (της Συμμαχίας του Βορρά,πολιτικός ηγέτης της οποίας είναι ο άλλοτε Πρόεδρος Μπουρχανουντίν Ραμπανί,και η οποία ελέγχει το υπόλοιπο περίπου 10% του εδάφους).

Νωρίτερα, εκπρόσωπος των δυνάμεων των Ταλιμπάν ανέφερε ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης συνέχιζαν να βομβαρδίζουν την Καμπούλ με ρουκέτες, και ότι από μία ρουκέτα που έπεσε κοντά στο αεροδρόμιο σκοτώθηκαν δύο και τραυματίστηκαν πέντε άτομα. Πάντως, το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρόιτερ" ανέβαζε σε ρεπορτάζ του των αριθμό των νεκρών σε 11.

Διεθνείς οργανώσεις και υπηρεσίες αρωγής των Ηνωμένων Εθνών διέκοψαν τις πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια προς την αφγανική πρωτεύουσα μετά από επίθεση που σημειώθηκε την Τρίτη εναντίον του αεροδρομίου.

Οι Ταλιμπάν υποστήριξαν την Τετάρτη ότι κατέλαβαν τις περιοχές Τάγκαμπ και Ναϊράμπ, στην επαρχία Κάπισα.

Στόχος των Ταλιμπάν είναι να κερδίσουν τα "στρατηγικής σημασίας" εδάφη που ελέγχει ο Μασούντ, ειδικά την κοιλάδα Παντσίρ.Η απώτερη στρατηγική τους είναι να μπορέσουν, αφού εξαλείψουν τις απειλές προς την εξουσία τους, να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες δημιουργίας πετρελαιαγωγών που, διαμέσου του αφγανικού εδάφους, θα βοηθήσουν στην "αξιοποίηση" των πετρελαίων από το υπέδαφος της Κεντρασίας.Αντίστοιχα, ο στόχος της Συμμαχίας του Βορρά είναι να (ανα)καταλάβει όσα περισσότερα εδάφη μπορεί, προκειμένου να αυξήσει το δυνητικό της ρόλο στις μελλοντικές συμφωνίες...

Η αναζωπύρωση των μαχών έρχεται μία βδομάδα μετά το ναυάγιο των ειρηνευτικών συνομιλιών των αντιμαχόμενων πλευρών στην Τασκένδη, την περασμένη βδομάδα - όπου ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν Λακντάρ Μπραχίμι κατηγόρησε τις γειτονικές χώρες ότι προμηθεύουν με όπλα τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Οι Ταλιμπάν κατηγορούν το Ιράν, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και τη Ρωσία ότι παρέχουν βοήθεια στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, η οποία με τη σειρά της κατηγορεί το Πακιστάν (και εμμέσως τις ΗΠΑ) για υποστήριξη των Ταλιμπάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Αναπάντεχο" πλήγμα (1999-06-16 00:00:00.0)
Αφγανιστάν (1999-01-24 00:00:00.0)
Σκληρές συγκρούσεις, δεκάδες οι νεκροί (1998-09-22 00:00:00.0)
Πόλεμος έξω απ' το χρόνο... (1998-07-07 00:00:00.0)
"Ανταρσία" στους Ταλιμπάν (1998-02-26 00:00:00.0)
Στα πρόθυρα νέας αιματοχυσίας (1996-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ