Παρασκευή 30 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Πανεθνική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ.-

Πανεθνική απεργία πραγματοποίησαν οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Νότια Αφρική, χτες, και σύμφωνα με τους υπεύθυνους των σωματείων, περίπου οι μισοί από τους 1,1 εκατομμύρια υπαλλήλους συμμετείχαν.

Η χτεσινή απεργία ήταν μία από τις μεγαλύτερες που έχουν λάβει χώρα στη Νότια Αφρική μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Απαρτχάιντ το 1994. Οι δημόσιοι υπάλληλοι απαιτούν αυξήσεις της τάξεως του 10% στους μισθούς τους, ενώ η κυβέρνηση προτείνει αυξήσεις της τάξης του 6,8% όταν ο πληθωρισμός είναι στο 7,3%.

Σύμφωνα όμως με τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, παρά τη συμμετοχή των μεγαλύτερων συνδικάτων, πολλοί από τους εργαζόμενους προτίμησαν να πάνε κανονικά στις δουλιές τους προσδοκώντας σε συμφωνία της τελευταίας στιγμής μεταξύ των συνδικάτων και της κυβέρνησης. Επίσημοι αξιωματούχοι στην Πραιτόρια υποστήριζαν ότι τα περισσότερα κυβερνητικά καταστήματα λειτούργησαν κανονικά και δεν αναφέρθηκαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων, της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών.

Παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης όμως, τα συνδικάτα, με ανακοινώσεις τους, τόνισαν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Οι ηγέτες των συνδικάτων δήλωσαν ότι η πρώτη από μια σειρά διαδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή στην πόλη Ντουρμπάν στα ανατολικά της χώρας.

Την απεργία διοργανώνουν η Ενωση των Νοτιοαφρικανών Δημοκρατών Δασκάλων, το Σωματείο για τα Πολιτικά Δικαιώματα των εργαζομένων στην Αστυνομία και το Πανεθνικό Σωματείο Εκπαίδευσης, Υγείας και Συνασπισμένων Εργατών, που συνολικά αριθμούν περίπου 500.000 μέλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ