Παρασκευή 30 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Με καταιγιστικό ρυθμό το πολιτικό σκηνικό της χώρας δείχνει να αλλάζει, ίσως γιατί κανείς δεν ανέμενε ότι ο Πατριωτικός Πόλος, ο συνασπισμός των αριστερών κομμάτων γύρω από τον Πρόεδρο της χώρας, Ούγκο Τσάβες, θα μπορούσε να συγκεντρώσει σχεδόν το απόλυτο των ψήφων και μάλιστα σε μία εκλογική αναμέτρηση που θα έκρινε το υφιστάμενο καθεστώς της τρίτης πετρελαιοπαραγωγού χώρας στον πλανήτη.

Χτες, τρεις μέρες με τις εκλογές της Κυριακής για την αναπλήρωση των 131 μελών του Συνταγματικού Κοινοβουλίου, οι ηγεσίες των δύο παραδοσιακών κομμάτων - του "Σοσιαλιστικού Χριστιανικού Κόμματος - COPEI" και του - σοσιαλ-κεντρο-αριστερού συνασπισμού "Δημοκρατική Δράση" - που νέμονταν την εξουσία τα τελευταία 40 χρόνια, παραιτήθηκαν μαζικά "αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την παταγώδη αποτυχία". Ταυτόχρονα, έχοντας τον έλεγχο του Κογκρέσου, αποφάσισαν να κάνουν διακοπή δύο μηνών, για το καλοκαίρι... αλλά τονίζοντας ότι αυτή η διακοπή θα βοηθήσει να αποφευχθεί μια "μετωπική σύγκρουση", και μάλιστα άμεσα, με το Συνταγματικό Κοινοβούλιο, που καλείται να αποφασίσει αν θα υιοθετήσει τις προτάσεις Τσάβες για διάλυση του Κογκρέσου και του Ανώτατου Δικαστηρίου και την αντικατάστασή τους από λαϊκούς θεσμούς. Η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες και η ολοκλήρωση των εργασιών, όπως και η ψήφιση όλων των τροποποιημένων ή αναθεωρημένων άρθρων του Συντάγματος αναμένεται να λάβει χώρα τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.

Εντούτοις, παραμερίζοντας το τυπικό μέρος της διαδικασίας για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος Τσάβες, μιλώντας χτες σε χιλιάδες οπαδούς του Πατριωτικού Πόλου που γιόρταζαν και πάλι τη νίκη του συνασπισμού με αφορμή τη συμπλήρωση των 45 χρόνων του Τσάβες, τόνισε ότι το "διεφθαρμένο κράτος θα αποτελέσει παρελθόν". "Ηταν νοκ άουτ" είπε χαρακτηριστικά για τη νίκη της Κυριακής, ενώ για τους υποτιθέμενους φόβους ότι ο "Τσάβες θα προχωρήσει σε πραξικόπημα" (!), ο Τσάβες απάντησε ότι "εμείς θα σεβαστούμε απόλυτα τους χαμένους, θα σεβαστούμε τα δικαιώματά τους. Ομως θα πρέπει και εκείνοι να αποδεχτούν την ήττα τους και να σιωπήσουν". Οσο για την πρόταση διάλυσης του Κογκρέσου ήταν για άλλη μία φορά πολύ ξεκάθαρος, καλώντας το Συνταγματικό Κοινοβούλιο να επισπεύσει τις διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος ώστε να τεθούν υπόψη της λαϊκής ετυμηγορίας το Νοέμβρη και κατόπιν να προχωρήσουν σε εκλογές - το Δεκέμβριο - για τη σύνθεση του νέου Κογκρέσου.

Ωστόσο, αυτές οι κινήσεις του Τσάβες για να αντικαταστήσει τους διεφθαρμένους αστικούς θεσμούς - όπου γενικά είναι παγκοσμίως παραδεκτό ότι το κράτος και οι θεσμοί στη Βενεζουέλα είναι από τα πιο διεφθαρμένα στον κόσμο - με νέους και περισσότερο δημοκρατικούς και λαϊκούς θεσμούς, έχουν προκαλέσει τη μήνιν πολλών και κυρίως των Αμερικανών, που αποτελούν και τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Βενεζουέλας. Ηδη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προκλήθηκε μία "μίνι οικονομική κρίση" στο Χρηματιστήριο του Καράκας, αφού Δευτέρα και Τρίτη έκλεισε χάνοντας περίπου 7%, αν και χτες έδειξε και πάλι σημάδια ανόδου αφού κέρδισε περίπου 2% από το "χαμένο έδαφος".

Σύμφωνα με παρατηρητές και αναλυτές η κρίση αυτή ήταν αναμενόμενη "καθώς οι ξένοι επενδυτές εκφράζουν φόβο ότι ο Τσάβες αλλά και το Κοινοβούλιο μπορεί να αναχαιτίσει το φρενήρη ρυθμό της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής της ανοιχτής αγοράς".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2013-02-23 00:00:00.0)
«Ναι» της Εθνοσυνέλευσης για επανεκλογή του Προέδρου (2008-12-20 00:00:00.0)
Εκδήλωση νέου σχεδίου αποσταθεροποίησης (2007-10-24 00:00:00.0)
Απαγωγές και παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας (2005-01-15 00:00:00.0)
Τα μάτια στραμμένα στη Συντακτική Συνέλευση (1999-08-08 00:00:00.0)
Υπό το άγρυπνο βλέμμα των ΗΠΑ (1999-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ