Κυριακή 8 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
Τα μάτια στραμμένα στη Συντακτική Συνέλευση

Το "αμφιλεγόμενο" πρόσωπο των δυτικών ΜΜΕ, ο Ούγο Τσάβες και ο "Πατριωτικός Πόλος" μπόρεσαν ίσως το ακατόρθωτο. Σε διάστημα επτά μηνών κατόρθωσαν να έχουν όχι απλά την επιδοκιμασία, αλλά την απόλυτη σχεδόν στήριξη του λαού της Βενεζουέλας για το πρόγραμμα, το οποίο φιλοδοξεί να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς της χώρας και ίσως κυοφορεί το σπόρο μιας "διαφορετικής κοινωνίας", μιας πραγματικά κοινωνίας δίκαιης και ίσης, όπου ο πολίτης δεν έχει μόνο "λειτουργική χρήση" ως "αναγκαίο πράγμα".

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιούλη ήταν καταλυτικό για τις εξελίξεις που προσδοκούσαν οι δυνάμεις που έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον "Πατριωτικό Πόλο", αφού κατάφερε να αποσπάσει ποσοστό που ξεπερνά το σχεδόν απόλυτο 90% των ψήφων και να εκλέξει 123 αντιπροσώπους στη Συντακτική Συνέλευση ή Συνταγματικό Κοινοβούλιο σε ένα σύνολο 128! Το αποτέλεσμα φέρνει όχι μόνο τους υποψηφίους του "Πατριωτικού Πόλου" στη Συντακτική Συνέλευση, αλλά ανεξάρτητους και ιθαγενείς από τις περιοχές του ποταμού Ορινόκο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς από τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα - του"Σοσιαλιστικού Χριστιανικού Κόμματος - COPEI" και του - σοσιαλ - κέντρο - αριστερού συνασπισμού "Δημοκρατική Δράση" - δεν κατάφεραν να εκλέξουν ούτε έναν υποψήφιο.

Προς νέο Σύνταγμα

Την περασμένη Τετάρτη, και σχεδόν ένα μήνα μετά την επέτειο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Ανεξαρτησίας της χώρας, τα μέλη της Συντακτικής ορκίστηκαν, ώστε να αναλάβουν επισήμως τα καθήκοντά τους, που τυπικά θα πρέπει να διαρκέσουν για ένα εξάμηνο, ορίζοντας το Γενάρη του 2000 ως ημερομηνία, όπου θα παρουσιαστούν όλα τα τροποποιημένα ή αναθεωρημένα άρθρα του Συντάγματος και θα ψηφιστούν.

Εντούτοις, παραμερίζοντας το τυπικό μέρος της διαδικασίας για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος Τσάβες, μιλώντας σε χιλιάδες οπαδούς του Πατριωτικού Πόλου, που συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Καράκας για την επίσημη έναρξη των εργασιών της Συντακτικής επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι το "διεφθαρμένο κράτος θα αποτελέσει παρελθόν". Για την πρόταση διάλυσης του Κογκρέσου ήταν για άλλη μία φορά πολύ ξεκάθαρος, καλώντας το Συνταγματικό Κοινοβούλιο να επισπεύσει τις διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος ώστε να τεθούν υπόψη της λαϊκής ετυμηγορίας το Νοέμβρη και κατόπιν να προχωρήσουν σε εκλογές - το Δεκέμβριο - για τη σύνθεση του νέου Κογκρέσου. Παράλληλα, τόνισε ότι σε περίπτωση που ο λαός δεν εγκρίνει - μέσα από το δημοψήφισμα - τότε θα παραμείνει σε ισχύ το Σύνταγμα του 1961. Ο Πρόεδρος του Συντακτικού Κοινοβουλίου Μακιλένα κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, εγκαινίασε τη "νέα εποχή της ειρηνικής επανάστασης", που θα προωθηθεί "διά μέσου του διαλόγου και της κατανόησης".

Μπορεί οι ελπίδες και τα όνειρα να αναπτερώθηκαν και οι διαδικασίες για το βαθύ μετασχηματισμό της χώρας να έχουν δρομολογηθεί, μπορεί η "δημοκρατική τάξη" να μην έχει πληγεί "εξαιτίας του ανθρώπου με το παρελθόν πραξικοπηματία", μπορεί, μπορεί... Ολα αυτά τα μπορεί και τα πιθανά που καραδοκούσαν οι παραδοσιακές δυνάμεις να συμβούν δεν έγιναν, αλλά δεν ήταν αρκετό για να τους κάνει να αποδεχτούν - τι πιο δημοκρατικό! - ότι ο μετασχηματισμός που συντελείται στη χώρα έχει το λαϊκό έρεισμα και την επιδοκιμασία της πλειονότητας του λαού της Βενεζουέλας.

Ηδη, τα πρώτα δείγματα γραφής καταμαρτυρούν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Η αντιπολίτευση έχοντας τον έλεγχο του Κογκρέσου, αποφάσισεν να κάνει χρήση του προνομίου της καλοκαιρινής ανάπαυλας, ούτως ώστε αυτή η διακοπή να λειτουργήσει "αποτρεπτικά" και να αποφευχθεί μια "μετωπική σύγκρουση", και μάλιστα άμεσα, με τη Συντακτική Συνέλευση. Μετά σιωπή... όσον αφορά την πολιτική τους δράση μεσούσης και θέρους.

Εντούτοις, ένας άλλος "πόλεμος κλιμακώνεται". Ενας υπόγειος πόλεμος, στον οικονομικό τομέα αλλά και στην εξωτερική πολιτική, που δεν είναι "αναίμακτος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ