Κυριακή 8 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Νέα φάση" στο Κουρδικό;

Η προσφορά ειρήνης του - φυλακισμένου στο Ιμραλί κι αναμένοντος την κατάληξη του "σίριαλ" περί την εκτέλεσή του, το επόμενο επεισόδιο του οποίου θα δούμε το Σεπτέμβρη στο ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας - Αμπντουλάχ Οτσαλάν, την οποία το ΡΚΚ ανακοίνωσε ότι θα τιμήσει, απορρίφθηκε από την ηγεσία της Αγκυρας.

Τόσο ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ όσο και ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ξεκαθάρισαν ότι η απόφαση του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν να "σταματήσει τις εχθροπραξίες και να αποσύρει τις δυνάμεις της οργάνωσης από την Τουρκία ως την 1η Σεπτέμβη" μικρή σημασία έχει γι' αυτούς. Οπως είπε ο Ντεμιρέλ, απηχώντας την άποψη των στρατηγών, "το κράτος δε χρειάζεται βοήθεια για να λύσει το πρόβλημα".

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η αμερικανική διττή παρέμβαση στο θέμα, στα τέλη της βδομάδας. Ο Τζέιμς Ρούμπιν, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επανέλαβε ότι "το ΡΚΚ πρέπει να κάνει πράξη τη δέσμευσή του για παύση της τρομοκρατίας" (το πώς κρίνει κανείς τι είναι τρομοκρατία ποικίλλει, βέβαια: Ο κ. Ρούμπιν παριστάνει πως δεν κατάλαβε ότι από τους "30.000 θανάτους", που αποδίδονται στον "σφαγέα" Οτσαλάν, συντριπτική πλειοψηφία είναι αυτοί των Κούρδων που σκότωσε ο στρατός).

Ο Ρούμπιν πάντως εκτίμησε ότι "δεν μπορεί να υπάρξει νίκη" με στρατιωτικούς όρους, στη σύγκρουση όπως διεξάγεται, για τη μια ούτε για την άλλη πλευρά.

Η δεύτερη τοποθέτηση προήλθε από τον Χάρολντ Κοχ, βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ με αρμοδιότητα σε θέματα εκδημοκρατισμού, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών σχέσεων.

Ο τελευταίος είπε ότι τώρα, που ο Οτσαλάν βρίσκεται στη φυλακή, "είναι καιρός" να προχωρήσει η Τουρκία στην επίλυση των πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων στις νοτιοανατολικές επαρχίες, όπου κατοικούν οι Κούρδοι και να "διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους". "Χωρίς να απειλείται η ακεραιότητα της Τουρκίας, η άσκηση μίας πολιτικής που θα αναγνωρίζει τα δικαιώματα των Κούρδων θα ενίσχυε το τουρκικό κράτος", δήλωσε.

Η τοποθέτηση προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στην Αγκυρα, που ζήτησε εξηγήσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μεχμέτ Αλί Ιρτεμτσελίκ, έσπευσε να πει ότι οι δηλώσεις Κοχ έγιναν διότι τα θέματα που εξέτασε "ήταν κάτι καινούριο γι' αυτόν"...

Πολιτικοί και στρατιωτικοί αρνήθηκαν να συναντηθούν με τον Αμερικανό αξιωματούχο, που πάντως έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ.Η νευρική αντιμετώπιση των αξιωματούχων προς τον Κοχ ενδέχεται να υποκρύπτει ένα βαθύτερο "φόβο": Οτι η Ουάσιγκτον θα αντιμετωπίσει προοπτικώς τους Κούρδους ως μειονότητα που ζητεί ανεξαρτησία, όπως στο Κόσσοβο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ