Κυριακή 8 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
Το μήνυμα της Χιροσίμα...

"Μια εκτυφλωτική λάμψη φάνηκε στον ορίζοντα. Ενα τεράστιο σύννεφο καπνού σε σχήμα μανιταριού σηκώθηκε και σκέπασε τον ήλιο. Στο γκρίζο φόντο της σκοτεινιάς ένα συνεχές βουητό έβγαινε από τα έγκατα της Γης. Ηταν σαν να συντελούνταν η Αποκάλυψη, ως συντέλεια του κόσμου". Με αυτό το δέος η επιστημονικο-τεχνική ομάδα του αμερικανικού "σχεδίου Μανχάταν" περιέγραψε την πρώτη ατομική δοκιμή στη γνωστή ανθρώπινη ιστορία, που η ίδια πραγματοποίησε στις 20 Ιούλη του 1945 στο οροπέδιο Λος Αλαμος του Νέου Μεξικού. Δέκα επτά ημέρες αργότερα, στις 6 Αυγούστου 1945 έπεφτε η πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα. Τρεις μέρες μετά, στις 9 Αυγούστου 1945, επαναλήφθηκε η δεύτερη ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι. Το αμερικανικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα εξουσίας δοκίμαζε το πιο φονικό όπλο που προέκυψε από τη διάσπαση του ατόμου. Στη συνέχεια προχώρησε στη διάσπαση του πυρήνα του ατόμου και στη μαζική παραγωγή πυρηνικών οπλικών συστημάτων. Η τεράστια αύξηση της καταστρεπτικότητάς τους κάνει να φαντάζει η ατομική βόμβα της Χιροσίμα σαν το πρωτόγονο όπλο μιας ανεπτυγμένης επιστημονικής σειράς.

* * *

Η ανθρωπότητα εισήλθε στην περίοδο της πυρηνικής τρομοκρατίας. Μαζί με την απειλή ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος, το διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο επέβαλε στην παγκόσμια αγορά μια νέα μορφή εμπορευμάτων. Είναι τα προωθημένα πυρηνικά οπλικά συστήματα. Ο ιμπεριαλισμός, ως πολιτικό όργανο και πολιτικός εκφραστής του χρηματιστικού κεφαλαιοκρατικού επεκτατισμού, πιέζει σε κάθε σημείο του πλανήτη για απόλυτη υποταγή "εθνών" και λαών. Στην προσπάθειά του αυτή χρησιμοποιεί το μιλιταρισμό, δηλαδή τη στρατοκρατία ως το σιδερένιο μηχανισμό βίας κι επιβολής. Αυτή η νέα παγκόσμια εξέλιξη στηρίζεται και τροφοδοτείται από το γεγονός της τρομοκρατικής ζεύξης κεφαλαίου και μιλιταρισμού. Το νέο φαινόμενο της οικονομικής λειτουργίας του κεφαλαίου, "μιλιταριστική οικονομία", είναι γεγονός.

* * *

Ο παλιός χρησμός ότι το χρήμα ως δύναμη κεφαλαίου μετουσιώνεται και μετουσιώνει κάθε μορφή εμπορευματικής αξίας, επαληθεύεται τραγικά. Τώρα, όχι μόνο τα υπαρκτά εμπορεύματα, αλλά κι εκείνα που δύνανται να υπάρξουν, πρέπει να αποτελούν τη συνέχεια αυτής της απειλητικής αλυσίδας καταστροφής και αυτοκαταστροφής. Το απρόσωπο χρηματιστικό κεφάλαιο, με υπερεθνικό πλέον χαρακτήρα, ρυθμίζει τις εκάστοτε περιοχές του πλανήτη σύμφωνα με τα συμφέροντά του. Χρηματιστικό κεφάλαιο - ιμπεριαλισμός - μιλιταρισμός, συναποτελούν μια ενιαία κλωνοποιημένη μορφή και λειτουργία. Το εμπόριο των όπλων, από μια ερμαφρόδιτη λειτουργία μεταξύ νόμιμου και παράνομου, στέφεται τη λάμψη της παγκόσμιας νομιμότητας. Ως μόνη προϋπόθεση γι' αυτό είναι να υποτάσσεται άνευ όρων στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις του χρηματιστικού κεφαλαίου. Το πλέον αντιφατικό αυτής της παγκόσμιας λειτουργίας είναι ότι το υπερεθνικό κεφάλαιο καλείται να ορίσει τον οικονομικό προϋπολογισμό ακόμη και των ανεπτυγμένων εθνικών καπιταλιστικών κρατών. Καλείται δηλαδή να καθορίσει την εσωτερική τους ισορροπία. Η επιδιωκόμενη "αλανοποίηση" εθνών και λαών έπεται αναγκαστικά μιας προϊούσας "αλανοποίησης" του διεθνούς υπερεθνικού κεφαλαίου. Σε αυτή την άθλια λειτουργία κάθε ηθική αντίσταση εξοβελίζεται. Ο "λουμπενισμός", δηλαδή η "αλητοκρατία" γίνεται ο επίσημος κανόνας συμπεριφοράς της υπερεθνικής άρχουσας τάξης. Ο χρυσός κανόνας του χρήματος που ξεκίνησε με τη βιομηχανική επανάσταση του δέκατου έβδομου και δέκατου όγδοου αιώνα ως η κινητήρια δύναμη της κοινωνίας, κατέρρευσε. Μέσα από τη δίνη των δύο ιμπεριαλιστικών πολέμων του εικοστού αιώνα οδηγήθηκε στη σημερινή σήψη.

* * *

Η τραγική Γιουγκοσλαβία αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι το υπερεθνικό χρηματιστικό κεφάλαιο, ως παγκόσμια οικονομική λειτουργία του πλανήτη, είναι από την άποψη της προοδευτικής εξέλιξης ένα τυμπανιαίο πτώμα, που λείπει ο νεκροθάφτης του. Αυτός θα διαμορφωθεί μέσα από τη συντριβή του ιμπεριαλισμού και του μιλιταρισμού... Μέχρι τότε, το κίνημα ειρήνης θα θυμάται το ολοκαύτωμα της Χιροσίμα ως κορυφαίο σημείο αγώνα ζωής, με τη συνεχιζόμενη ερωτική επωδό: "Χιροσίμα αγάπη μου, δεν ξεχνώ"!

Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ