Πέμπτη 3 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Στα πρόθυρα νέας αιματοχυσίας

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΜΟΣΧΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Τανκς, πυροβολικό και μαχητικά αεροσκάφη ετοιμάζονταν χτες για μάχη γύρω από ένα στρατηγικής σημασίας σημείο στο Αφγανιστάν, ενώ ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Νόρμπερτ Χολ, πραγματοποιούσε μια αγωνιώδη προσπάθεια να προλάβει νέες συγκρούσεις των Ταλιμπάν και άλλων οργανώσεων.

Η μοναδική δύναμη που μπορεί να αντιμετωπίσει τους "ζηλωτές" του Κορανίου (υποτίθεται), Ταλιμπάν, είναι η πάνοπλη οργάνωση του Ουζμπέκου στρατηγού Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ, καθώς ελέγχει κομβικά σημεία των κυριότερων οδών διά των οποίων πραγματοποιούνται εμπορικές συναλλαγές με την Ασία. Αν οι Ταλιμπάν θέσουν και αυτόν εκτός παιχνιδιού, μαζί με τον υποστηρικτή της κυβέρνησης Αχμέντ Σαχ Μασούντ, ουσιαστικά θα ελέγχουν ολόκληρη τη χώρα. Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο, θα χρειαστεί μια αιματοχυσία και αυτό ακριβώς προσπαθεί ο ΟΗΕ να προλάβει.

Στο μεταξύ, οι ηγέτιδες της διεθνούς κοινότητας χώρες επιχειρούν να ανιχνεύσουν τις προθέσεις της νέας ηγεσίας στην Καμπούλ. Οι ΗΠΑ "θα αποστείλουν εντός των ημερών εκπρόσωπό τους στο Αφγανιστάν", κατά τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς, ενώ η Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών θα συνεδριάσει σε ανώτατο επίπεδο για να εξετάσει τη νέα κατάσταση στη χώρα, με τη συμμετοχή από πλευράς Ρωσίας του πρωθυπουργού της Βίκτορ Τσερνομίρντιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ