Πέμπτη 3 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Εν ψυχρώ δολοφονία πρώην πρωθυπουργού

ΣΟΦΙΑ.-

Ο πρώτος μη κομμουνιστής πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, ο 58χρονος Αντρέι Λουκάνοφ, δολοφονήθηκε με δυο σφαίρες στο κεφάλι έξω από το σπίτι του χτες, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές στη Σόφια.

Ο Λουκάνοφ, ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, πρωτοστάτησε στην αποπομπή του ισχυρού άνδρα των κομμουνιστών, Τοντόρ Ζίβκοφ, και ηγήθηκε δύο κυβερνήσεων των σοσιαλιστών, πριν οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις του 1990 τον αναγκάσουν να παραιτηθεί.

Ο "ικανός επιχειρηματίας" - έτσι τουλάχιστον τον χαρακτηρίζει το "Ασοσιέιτεντ Πρες" - Λουκάνοφ διατήρησε έκτοτε τη βουλευτική του έδρα, ενώ παράλληλα ποτέ δεν έχασε την επιρροή που είχε σε μεγάλο μέρος του κοινοβουλευτικού σώματος.

Το Κοινοβούλιο της χώρας ομόφωνα υιοθέτησε ένα ψήφισμα, στο οποίο αναφέρεται ότι "η τρομοκρατία δεν πρόκειται να αποσταθεροποιήσει τη χώρα", ενώ ώρες αργότερα - στο τέλος της συνεδρίασης της Βουλής - τήρησε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του εκλιπόντος.

Παραμένει μυστήριο το ποιοι και γιατί δολοφόνησαν τον - προσκείμενο στο ενεργειακό λόμπι της Βουλγαρίας και έχοντα υψηλές διασυνδέσεις με το αντίστοιχο της Ρωσίας - πρώην πρωθυπουργό. Η αστυνομία της Βουλγαρίας δεν έδειξε να έχει στη διάθεσή της καμία ένδειξη για την ταυτότητα των δολοφόνων και το ποιοι είναι οι εμπνευστές της.

Πάντως, κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες της χώρας συσχέτισαν τη δολοφονία με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα. Αλλοι πολιτικοί αναλυτές συσχέτιζαν το φόνο του Λουκάνοφ με την πανίσχυρη βουλγαρική Μαφία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ