Πέμπτη 3 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναπάντητα τα αιτήματα του παλαιστινιακού λαού

Σε καμία ουσιώδη συμφωνία δε φαίνεται να καταλήγει η πολυσυζητημένη συνάντηση κορυφής, που συγκάλεσε εκτάκτως ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον σχετικά με τη Μέση Ανατολή. Αν και η μοναδική διμερής συνάντηση του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν μεταδόθηκε ως η κορυφαία είδηση της συνόδου, μέχρι αργά χτες το βράδυ, οι δύο πλευρές δεν είχαν καταφέρει να καταλήξουν σε ορισμένα συγκεκριμένα σημεία συμφωνίας.

Δεν είχε πραγματοποιηθεί, μέχρι αργά χτες το απόγευμα, η προγραμματισμένη για το μεσημέρι συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον Παλαιστίνιο ηγέτη, η οποία πρόκειται να κλείσει και με το τελικό επίσημο ανακοινωθέν της διήμερης συνόδου. Αιτία της παρατεταμένης καθυστέρησης η πολύωρη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ με τους Παλαιστίνιους διαπραγματευτές, Ναμπίλ Σάαθ και Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο, και με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί και τον Ντόρε Γκολντ, στενό συνεργάτη του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Η μαραθώνια συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία έληξε χτες το βράδυ, προγραμματίστηκε με την προοπτική ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε ορισμένα, έστω και λίγα, συγκεκριμένα σημεία συμφωνίας.

Το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας, όμως, χαρακτηρίστηκε εντελώς απίθανο από τον Αμπού Αμπάς, στενό συνεργάτη του Γιάσερ Αραφάτ, που συνοδεύει τον Παλαιστίνιο ηγέτη στην Ουάσιγκτον. Ο Αμπάς, συμφωνώντας με την εκτίμηση του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Αμρ Μούσα, που παρακολουθεί τις συνομιλίες, εξέφρασε την άποψη ότι ο Γιάσερ Αραφάτ "μάλλον δεν είναι ευχαριστημένος" από την πορεία της συνόδου και "είναι πολύ μακρινό" το ενδεχόμενο να συγκατατεθεί σε ένα ακόμα βερμπαλιστικό ανακοινωθέν.

Εντελώς αντίθετες, όπως αναμενόταν άλλωστε, ήταν οι επίσημες εκτιμήσεις της αμερικανικής ηγεσίας διά στόματος του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Μάικ Μακ Κέρι, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος αναφορικά με το "κλίμα της συνάντησης". Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο - επειδή έχει απαγορευτεί στους δημοσιογράφους να "καλύψουν" τη σύνοδο -οι Αραφάτ και Νετανάχιου είχαν μια κατ' ιδία συνάντηση, όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος και Ιορδανός βασιλιάς αποχώρησαν "διακριτικά" από το δείπνο της Τρίτης. Είχε, βέβαια, προηγηθεί η τρίωρη συνάντηση και των τεσσάρων, κατά την οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συμφώνησε να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα από την πόλη της Χεβρώνα κάποια "βολική" ημερομηνία.

Το θέμα της Χεβρώνα έχει, από ό,τι φαίνεται, κομβική θέση στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, που έγιναν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς οι διαφορές που έχουν προκύψει μοιάζουν αγεφύρωτες πρακτικά. Οι Παλαιστίνιοι ζητούν άμεση αποχώρηση του ισραηλινού στρατού, ενώ το Τελ Αβίβ επιμένει σε ένα πλάνο απομάκρυνσης τριών μηνών, το οποίο θα είναι και ανακλητό, στην περίπτωση που η ισραηλινή κυβέρνηση κρίνει ότι δεν κατοχυρώνεται η ασφάλεια των Εβραίων εποίκων της πόλης. Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχους, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, χαρακτήρισε "υπερβολικά και αντιρεαλιστικά" τα αιτήματα των Παλαιστινίων, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση το Ισραήλ να δεχτεί να σφραγιστεί η υπόγεια σήραγγα.

Η σύνοδος κορυφής θα έληγε, αργά χτες, με την πραγματοποίηση νέας συνάντησης των τεσσάρων ανδρών και με την έκδοση του τελικού ανακοινωθέντος, στο οποίο θα περιέχονται και τα ακριβή αποτελέσματα της πολύωρης συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών.

Προειδοποίηση προς το Ισραήλ διατύπωσε σαφώς η συριακή ηγεσία, χτες, διά στόματος του Σύρου υπουργού Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα, που επέκρινε δριμύτατα την ισραηλινή κυβέρνηση για την τακτική της και εξέφρασε την άποψη ότι "το κλειδί της ειρήνης" το έχει ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου, ο οποίος, όμως, διέπραξε "ένα τεράστιο λάθος, ερχόμενος σε αντιπαράθεση με ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, κάτι που μπορεί να πληρώσει ακριβά, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πόλεμο".

  • Καταδικαστική ανακοίνωση για τη στάση της ισραηλινής κυβέρνησης έναντι του παλαιστινιακού λαού εξέδωσε, χτες, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ματωμένη Τετάρτη(2001-10-04 00:00:00.0)
Υπό την αμερικάνικη κηδεμονία(1996-10-02 00:00:00.0)
Συναντήσεις... εκτός συνόρων(1996-09-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-09-01 00:00:00.0)
Ιστορική συνάντηση Αραφάτ - Ασαντ(1996-07-26 00:00:00.0)
Εμπρηστικές δηλώσεις του Νετανάχιου(1996-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ