Παρασκευή 26 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ιστορική συνάντηση Αραφάτ - Ασαντ

Την πρώτη του συνάντηση με τον Σύρο Πρόεδρο Χαφέζ αλ Ασαντ είχε, χτες, μετά από πολλά χρόνια ψυχρότητας ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στη Λατάκια και επρόκειτο να συνομιλήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία και για τις προοπτικές της μετά από τις σκληρές διακηρύξεις της νέας ισραηλινής κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανάχιου συναντούσε τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου Ντένις Ρος και εμφανιζόταν έτοιμος να συνεχίσει την πολιτική του εποικισμού της Δυτικής Οχθης, παρά τις σοβαρές συνέπειες που κάτι τέτοιο θα είχε στις σχέσεις του με τους Παλαιστινίους.

Αρκετές ώρες αναμενόταν να κρατήσει η συνάντηση του Παλαιστινίου ηγέτημε τον Σύρο Πρόεδρο. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά από μια μακρά περίοδο ψυχρότητας στις σχέσεις τους, που άρχισε το 1983, όταν ο Αραφάτ υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το συριακό έδαφος, εξαιτίας των βαθύτατων διαφωνιών που είχαν προκύψει ανάμεσα στην κυβέρνηση της Δαμασκού και την ηγεσία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Ο Αραφάτ και ο Ασαντ συναντήθηκαν και πάλι στα πλαίσια της παναραβικής Συνόδου Κορυφής στο Κάιρο, όπου και επαναθερμάνθηκαν οι σχέσεις τους και φάνηκε να συμφωνούν στην επανασύσταση του ενιαίου αραβικού μετώπου ενάντια στις σκληρές διακηρύξεις του νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανάχιου. Αν και δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες της συζήτησης που επρόκειτο να διεξαχθεί, αναμενόταν να κυριαρχήσει το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας μετά την άρνηση του νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού, να ακολουθήσει την αρχή της "ανταλλαγής γης για την ειρήνη".

Συνάντηση Ρος - Νετανάχιου

Την ίδια στιγμή, στο Τελ Αβίβ συναντιόντουσαν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανάχιου με τον ειδικό απεσταλμένο της Ουάσιγκτον Ντένις Ρος. Οπως μετέδωσε ο ισραηλινός κρατικός ραδιοσταθμός ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε από την Ουάσιγκτον να συνεχίσει τις επαφές της με τη Δαμασκό και να ζητήσει από τον Σύρο Πρόεδρο να διατυπώσει πρώτος τις προϋποθέσεις που θέτει, για να επιτευχθεί ισραηλινή αποχώρηση από το Νότιο Λίβανο.

Παράλληλα, στην ισραηλινή πρωτεύουσα κυριαρχεί η είδηση της απόφασης του Μπέντζαμιν Νετανάχιου να συνεχίσει την επέκταση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη. Οπως έγινε γνωστό από ανώτατους αξιωματούχους της ισραηλινής κυβέρνησης, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, ο Νετανάχιου αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως την απόφασή του την επόμενη βδομάδα, δίνοντας ένα τέλος στο "πάγωμα" του εποικισμού που είχε εφαρμόσει ο πρώην πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, ο Νετανάχιου προσανατολίζεται στη λύση της ενίσχυσης των υπαρχόντων οικισμών και όχι στην κατεύθυνση της δημιουργίας νέων. Εξετάζει, επίσης, σοβαρά το ενδεχόμενο να εισηγηθεί τη συγκέντρωση όλων των εβραϊκών οικισμών κατά μήκος των δρόμων που θα χρησιμοποιεί το Ισραήλ μετά την αποχώρησή του και από τη Χεβρώνα. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει κάνει κανένα σχετικό σχόλιο αν και, ήδη, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Χεβρώνα ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς στρατιώτες μετά τη διάδοση του νέου για τους εποικισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ