Παρασκευή 26 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
"Ευρωπαίοι υποκριτές, εσείς υποστηρίζετε τους βασανιστές"

Συνθήματα - ραπίσματα στους στρατοκράτες της Αγκυρας και στους προστάτες τους χτες στους δρόμους της Αθήνας. Για τη σωτηρία των αγωνιστών που σαπίζουν στα μπουντρούμια

"Ευρωπαίοι υποκριτές, εσείς υποστηρίζετε τους βασανιστές", "Το καθεστώς της Αγκυρας, στηρίζουνε μαζί το ΝΑΤΟ, η ΕΟΚ και οι Αμερικανοί", "Οχι στο μίσος των εθνικιστών, ζήτω η φιλία των λαών". Συνθήματα - ραπίσματα, συνθήματα οργής, συνθήματα αποκάλυψης του ένοχου και της αιτίας. Συνθήματα, συνάμα, της απόφασης του λαού μας να ζήσει ειρηνικά με το γειτονικό λαό, κόντρα στις επιδιώξεις όσων κερδίζουν από το μοίρασμα του κόσμου. Συνθήματα, που έδωσαν χτες το βράδυ ένα άλλο χρώμα στον αέρα της πόλης, καθώς η πικετοφορία που οργάνωσε η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας μετατράπηκε πράγματι σε μια διαδήλωση κόντρα στους στρατοκράτες της Αγκυρας και τα αφεντικά τους.Σε μια διαδήλωση, που, ξεκινώντας από την Κάνιγγος, διέσχισε την Ακαδημίας και τη Β. Σοφίας για να καταλήξει έξω από την τουρκική πρεσβεία και να κάνει καθαρό στους πρέσβεις του θανάτου ότι το ελληνικό προοδευτικό και εργατικό κίνημα είναι αποφασισμένο να παλέψει με κάθε τρόπο και μέσο μέχρι να πάψουν οι θάνατοι των αγωνιστών στα μπουντρούμια της Ισταμπούλ, της Αγκυρας, του Εσκί Σεχίρ. Μέχρι να δοθούν στους γείτονες εργάτες και αγρότες τα δημοκρατικά δικαιώματα που τους ανήκουν. Μέχρι ο ιμπεριαλισμός να πάρει πόδι από την περιοχή σαν αποτέλεσμα της ασίγαστης - παρά τη Νέα Τάξη - πάλης των λαών.

Ηταν δυναμική η χτεσινή διαδήλωση. Ισως και να ήταν τα ονόματα των έξι νεκρών, στο πανό που κρατούσαν οι Τούρκοι σύντροφοι στην κορφή της πορείας, αυτά που δεν άφηναν κανένα να πορευτεί ήρεμα. Ισως να ήταν οι μνήμες του λαού μας από τα μπουντρούμια που έχτισαν τα ίδια αφεντικά και στη δική μας χώρα. Ισως και να ήταν μόνο μια απόφαση: Δεν πάει άλλο!

Κοινός ο εχθρός

"Δηλώνουμε, είπε από το βήμα της συγκέντρωσης στην Κάνιγγος, ο Π. Μεντρέκας, από το ΚΣ της ΚΝΕ, την αγανάκτησή μας ενάντια στο καθεστώς της Αγκυρας, που βασανίζει, δολοφονεί, τρομοκρατεί το λαό της Τουρκίας και πρώτα από όλα τους αγωνιστές της Αριστεράς και τους κομμουνιστές. Συμπαραστεκόμαστε στους αγωνιζόμενους Τούρκους, που, με το τελευταίο όπλο που τους έχει απομείνει μέσα στα στυγνά κελιά, διαμαρτύρονται και διεκδικούν τα στοιχειώδη δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες".

"Οι λαοί μας, συνέχισε, οι νεολαίες των δύο χωρών δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν. Δεν είμαστε εχθροί. Ο εχθρός μας είναι κοινός. Είναι οι πολυεθνικές της Ευρώπης και των Αμερικανών".Ο ίδιος κάλεσε τη νεολαία να εκφράσει πιο ενεργά τη συμπαράσταση, τη φιλία και την αλληλεγγύη της στον τουρκικό αγωνιζόμενο λαό. Να καταδικάσει τη βία, την τρομοκρατία, τον ιμπεριαλισμό. Να αγωνιστεί για Ελλάδα και Βαλκάνια χωρίς ΝΑΤΟ, ενάντια στην ΕΕ.

Στη συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε πήραν μέρος, εκτός από τους Κνίτες και της Κνίτισσες, μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους της Τουρκίας, καθώς και εκπρόσωποι από εργατικά σωματεία και συνδικάτα της Αθήνας. Παραβρέθηκε, επίσης, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Να έχει συνέχεια

Με δήλωσή του στο "Ρ", ο γραμματέας της ΚΝΕ Ν. Σοφιανός σημείωσε: "Η σημερινή κινητοποίηση είναι μια μικρή προσπάθεια να ενώσουμε και εμείς τη φωνή μας με τη φωνή των αγωνιστών όλης της Τουρκίας, όχι μόνο των απεργών πείνας, αλλά και αυτών που συμπαραστέκονται στον αγώνα των αγωνιστών, ζητώντας δικαίωση και ελευθερία από το καθεστώς της Τουρκίας, το οποίο, με τη στήριξη των Αμερικανών και της ΕΕ, χτυπάει τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Η προσπάθειά μας πρέπει να έχει συνέχεια, πρέπει να δυναμώσει η αλληλεγγύη των Ελλήνων κομμουνιστών, των Ελλήνων προοδευτικών ανθρώπων, όλης της κοινής ελληνικής γνώμης στον ηρωικό αγώνα των Τούρκων απεργών πείνας".

Για τη χτεσινή κινητοποίηση της ΚΝΕ, ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ τους ΚΚΕ, δήλωσε στο "Ρ": "Η κινητοποίηση της Κομμουνιστικής Νεολαίας, η πρόσκληση που απηύθυνε στη νεολαία της Αθήνας, δείχνει ότι στη νεολαία τα αισθήματα διεθνιστικής αλληλεγγύης είναι πολύ αναπτυγμένα. Θεωρούμε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη κινητοποίηση των νέων και όλου του λαού απέναντι σε αυτό το έγκλημα, που γίνεται από το καθεστώς της Τουρκίας. Είμαστε σίγουροι ότι ο αγώνας των λαών, της διεθνιστικής αλληλεγγύης θα ματαιώσει τις, ουσιαστικά, δολοφονίες των πολιτικών κρατουμένων της Τουρκίας".

Ο Π. Σοφός,γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, δήλωσε επίσης στο "Ρ": "Η σημερινή κινητοποίηση δείχνει ότι υπάρχουν στη νεολαία και στην εργατική τάξη της χώρας μας βαθιά αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης στον τουρκικό λαό. Πιστεύουμε ότι κάτω από την πίεση του αγώνα των ίδιων των εργαζομένων της Τουρκίας, αλλά και την παγκόσμια αλληλεγγύη θα αναγκαστεί το τουρκικό καθεστώς να υποχωρήσει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ