Παρασκευή 26 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ
Πραξικόπημα από το στρατό

Εντονες αντιδράσεις στο εξωτερικό, συγκεχυμένη η κατάσταση στο εσωτερικό

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.-

Σε πραξικόπημα προχώρησε, χτες, ο στρατός του Μπουρούντι, ο οποίος σε ανακοίνωσή του στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία γνωστοποίησε την ανατροπή της κυβέρνησης και το διορισμό του αντισυνταγματάρχη Πιέρ Μπουγιόγια στη θέση του Προέδρου. Η είδηση έχει προκαλέσει διεθνή αναστάτωση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επρόκειτο να συνεδριάσει, αργά χτες το βράδυ, για να λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ενώ προς μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, με θέμα την κατάσταση στο Μπουρούντι, φαίνεται ότι κατευθύνεται και ο Οργανισμός Αφρικανικής Ενότητας.

Η ανασφάλεια, η αποτυχία της κυβέρνησης να διοικήσει τη χώρα και ο εθνικός διχασμός είναι οι λόγοι που οδήγησαν στο πραξικόπημα, επικαλείται ο στρατός του Μπουρούντι στο ανακοινωθέν που εξέδωσε, χτες το μεσημέρι. Στη θέση του Προέδρου διορίστηκε ο αντισυνταγματάρχης Πιέρ Μπουγιόγια και όπως διευκρίνισε ο υπουργός Αμυνας της χώρας Φιρμίν Σινζογιχέμπα ο εναέριος χώρος της χώρας και τα σύνορα έχουν κλείσει, ενώ απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις και οι απεργίες.

Εντονες διεθνείς αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις υπήρξαν έντονες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε διεθνές επίπεδο. Με ανακοίνωσή του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι καταδίκασε, εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας, το πραξικόπημα και δήλωσε ότι δεν πρόκειται η διεθνής κοινότητα να μείνει άπρακτη. Αμεση υπήρξε και η αντίδραση της Ουάσιγκτον. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Μακ Κέρι, καταδίκασε τις ενέργειες του στρατού και γνωστοποίησε ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να εισηγηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη σύσταση μιας διεθνούς ανθρωπιστικής αποστολής, που θα έχει ως στόχο να αποτρέψει την εμφύλια αιματοχυσία, ενώ ο Ν. Μπερνς δήλωσε ότι η κατάσταση είναι "χαώδης, πολύπλοκη, εξελλίσσεται ώρα με την ώρα" και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει τον Ντιμπαντουνγκάνια ως πρόεδρο του Μπουρούντι. Εκκληση για αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία, ώστε να αποφευχθεί η έξαρση της βίας έκανε και ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αγιάλα Λάσο.

Στη λήψη άμεσων πρωτοβουλιών προσανατολίζεται και ο Οργανισμός Αφρικανικής Ενότητας. Από την έδρα του, στην Αντίς Αμπέμπα, ο Γενικός Γραμματέας Σαλίμ Αχμέντ απηύθυνε έκκληση προς όλα τα μέλη του Οργανισμού να συναντηθούν επειγόντως, για να προγραμματίσουν τη δράση τους.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συσταθεί δύναμη ταχείας επέμβασης, με σκοπό να απομακρύνει το στρατό από την εξουσία, η οποία θα αποτελείται κυρίως από στρατιώτες αφρικανικών χωρών. Παρ' όλα αυτά, ως χτες το βράδυ, μια τέτοια λύση δε φαινόταν πολύ πιθανή, καθώς μόνο το Τσαντ, το Μαλάουι και η Ζάμπια είχαν αποδεχτεί τέτοια πρόταση, ενώ η Αιθιοπία, η Τανζανία και η Ουγκάντα δεν είχαν ακόμα λάβειτελική απόφαση. Πάντως, θεωρείται ιδιαίτερα απίθανο, ακόμα και αν συσταθεί η δύναμη ταχείας επέμβασης, επικεφαλής της να τεθεί κάποια μεγάλη στρατιωτική δύναμη της Δύσης.

Σύγχυση στο εσωτερικό της χώρας

Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο ανατραπείς Πρόεδρος της χώρας Σιλβέστρε Ντιμπαντουνγκάνια παραμένει στην αμερικανική πρεσβεία, ενώ μια σειρά βουλευτών και πολιτικών του κόμματός του έχουν ζητήσει καταφύγιο στη γερμανική πρεσβεία, όπως επιβεβαίωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ.

Τη σύγχυση επιτείνουν και οι πληροφορίες που θέλουν το αντιπολιτευτικό κόμμα "Πορένα", που ανήκει στη φυλή Τούτσι, της οποίας η πλειοψηφία ελέγχει και το στρατό, να καταδικάζει το πραξικόπημα. Ο ηγέτης του Κόμματος, συνταγματάρχης Ζαν Μπατίζ Μπαγκαζά φέρεται να ζήτησε την άμεση επαναφορά της δημοκρατίας και την προσπάθεια εξεύρεσης διεξόδου από την κυβερνητική κρίση διά μέσου του διαλόγου. Αν οι πληροφορίες αληθεύουν, τότε θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι εκτός από το πραξικόπημα λαμβάνει χώρα και ένας βαθύς διχασμός της φυλής των Τούτσι, γεγονός που καθιστά ακόμα δυσκολότερη τη διαλεύκανση της κατάστασης, καθώς και την αποκλιμάκωση της έντασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ